קביעת אחוזי נכות בשל סרטן הערמונית – כיצד נקבעים?

קביעת אחוזי נכות

סרטן הערמונית הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בישראל, אשר מתאפיין בהופעתם של תאי סרטן בבלוטת הערמונית (פרוסטטה). סרטן הערמונית מופיע במרביתם המוחלט של המקרים בגברים מעל לגיל 50, כאשר ככל שהגיל עולה, כך עולה בהתאם הסיכוי להתפרצות המחלה, ולהתפשטותה לאיברים אחרים.

הקושי הניכר באבחון ובטיפול בסרטן הערמונית נובע מכך שבשלביה המוקדמים של המחלה, החולה כמעט שאינו חש בתופעות לוואי, כאשר אלו מופיעים לרוב רק בשלביה המתקדמים של המחלה. כתוצאה מכך, מרבית מקרי סרטן הערמונית מתגלים בהיותם במצב מתקדם, מה שמקשה על הטיפול בהם. חרף זאת, במהלך השנים האחרונות פותחו שורה של שיטות לטיפול בסרטן, אשר מאריכות את תוחלת החיים של אלו הסובלים מהמחלה במידה ניכרת ביחס לעבר.

כיצד נקבעים אחוזי נכות בגין סרטן הערמונית?

קביעת אחוזי נכות בגין סרטן הערמונית נעשית על ידי ועדה רפואית מיוחדת, הפועלת מטעם המוסד לביטוח לאומי, וזאת בראש ובראשונה בהתאם למצבו הרפואי של החולה במועד האבחון, ותוך התחשבות במידת הפגיעה ביכולת התנהלותו היומיומית. באופן כללי, וככל שהמחלה מוגדרת בשלב מתקדם יותר, כך אחוזי הנכות צפויים להיות גבוהים יותר, וזאת כמובן בהתאם לסימפטומים מהם סובל החולה.

בעת קביעת אחוזי הנכות, מושם דגש ניכר בכל הנוגע ליכולתו של החולה להתנהל באופן עצמאי במהלך חיי היום יום. במידה ונמצא, כי כושר התנהלותו של החולה נפגע באופן מהותי, מה שדורש ממנו להסתייע באופן מתמשך בגורם שלישי כלשהו במהלך חיי היום יום, הרי שסביר כי יקבעו לזכותו אחוזי נכות גבוהים למדי, ברמה של 90% ומעלה.

לעומת זאת, ובמידה והמחלה התגלתה בשלביה המוקדמים, ולא פגעה במידה ניכרת ביכולת התנהלותו של החולה, אחוזי הנכות יחושבו בהתאם.

במקרים מסוימים, ומשעה שמצבו הרפואי של החולה מוגדר כלא יציב, אשר צפוי בסבירות גבוהה להשתנות באופן ממשי בתקופה הקרובה, יש בסמכותה של הוועדה הרפואית לקבוע לחולה אחוזי נכות זמניים, וזאת לפרק זמן מוגבל אשר לא יעלה על שנה אחת. בתום השנה, יופנה החולה לבדיקה רפואית חוזרת, ובעקבותיה יקבעו לחולה אחוזי נכות חדשים אשר ישקפו את מצבו הרפואי העדכני.

כיצד הטיפול נגד המחלה משפיע על קביעת אחוזי הנכות?

בעת בחינת מצבו הרפואי של החולה על ידי הוועדה הרפואית, ובמסגרת קביעת אחוזי הנכות, מושם דגש גם על הטיפולים הרפואיים אשר יידרש החולה לעבור כתוצאה מהופעת המחלה.

מטבע הדברים, ככל שהמחלה התגלתה בשלביה המאוחרים יותר, כך לרוב יידרש החולה לעבור שורת טיפולים ארוכה יותר, אשר צפויה להקשות עליו במהלך התנהלותו היומיומית.

מסיבה זו, קביעת אחוזי הנכות נעשית גם תוך התחשבות בטיפולים הרפואיים אותם יידרש החולה לעבור, כאשר במקרים רבים, ומשעה שנמצא כי החולה נדרש לטיפולים רפואיים בעלי תופעות לוואי בריאותיות ניכרות (כגון כימותרפיה), החולה צפוי להיות מוגדר כבעל אחוזי נכות בשיעור של 90% או יותר, וזאת לכל הפחות במהלך תקופת הטיפולים עצמם. במקרים מסוג אלו, הוועדה הרפואית עשויה לבחור בקביעת אחוזי נכות זמניים לחולה, וזאת עד לקבלת מידע רפואי עדכני, ואבחון מצבו הרפואי באופן קבוע יותר.

חשוב לזכור, כי מטבע הדברים, מצב רפואי הינו עניין גמיש, אשר יכול להשתנות בכל רגע, לטובה או לרעה, והדבר נדרש לבוא לידי ביטוי גם במסגרת אחוזי הנכות הנקבעים לחולה. מסיבה זו, כל שינוי מהותי במצבו הרפואי דורש מהחולה לפנות פעם נוספת לגורמי הביטוח הלאומי, במטרה לבצע בדיקה מחודשת לצורך קביעת אחוזי הנכות באופן מדויק ככל הניתן.

ראו עוד באותו הנושא:

כל הזכויות המגיעות לחולים בסרטן הערמונית

דילוג לתוכן