סרטן ריאה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים והקטלניים ביותר. למרבה הצער, הטיפול במרבית הסוגים של סרטן זה לוקה בחסר, ושיעורי התמותה בקרב החולים גבוהים.
סיבה מרכזית לתמותה הגבוהה מסרטן הריאה נובעת מאחוז גבוה של החולים המתגלים בשלב מתקדם של המחלה, בו היא התפשטה לאזורים נרחבים ריאה, בחזה ובשאר איברי הגוף (כמו המוח). גילוי מוקדם של המחלה יכול לאפשר סיכוי טוב בהרבה לריפוי של החולים.
אבחנה מוקדמת של סרטן הריאה
כיצד ניתן לאבחן סרטן ריאה בשלב מוקדם? מחקרים שבוצעו כבר לפני שנים רבות הראו שצילומי חזה באופן סדיר לאוכלוסייה בסיכון לא יעילים באיתור מוקדם של סרטן הריאה והפחתת התמותה ממנו.
התפתחות של כלי הדמייתי חדש ורב עוצמה בהרבה –CT (טומוגרפיה ממוחשבת) העלתה אפשרות נוספת לגילוי מוקדם. עם זאת, כדאי לזכור שבדיקת CT כרוכה בקרינה, המהווה גורם סיכון עצמאי לסרטן.
מחקרים חדשים שפורסמו באחרונה הצביעו בכל זאת על מקום משמעותי לבדיקות CT כבדיקות סקר. בקרב אוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה לפיתוח סרטן הריאה (בעיקר: מעשנים כבדים) נמצא שבדיקות תקופתיות עם CT בשיטה הנעזרת ברמות קרינה נמוכות (Low dose CT) יעילות בגילוי מוקדם ומניעת תמותה.
מה מתגלה בבדיקת סקר מוקדמת?
כאשר נערכת בדיקת סקר המגלה "ממצא חשוד" – ממצא זה מתואר ברוב המקרים כ"נודולה ריאתית". נודלה זו היא מבנה קטן בריאה, השונה מרקמת הריאה התקינה שסביבו. נודלה ריאתית מתגלה לעיתים קרובות גם באופן מקרי, כאשר בדיקת CT נערכת לחולה מסיבה אחרת לגמרי (למשל בהערכה של דלקת ריאות שהסתבכה).
נודלות ריאתיות
חלק גדול מהנודלות הריאתיות אינן ממאירות. במרבית המקרים נודולה ריאתית אין משמעה מחלה ממארת שהתגלתה בשלב מוקדם, אלא שינויים חסרי משמעות רפואית בריאה.
כיצד אפשר להעריך את הסיכון שנודולה ריאתית שהתגלתה היא נגע ממאיר שיש לטפל בו בהקדם ובאגרסיביות, לעומת הסיכוי שמדובר למעשה בנגע שפיר חסר חשיבות?
מחקר חדש שפורסם בכתב העת “The New England Journal of Medicine” ניסה לענות על שאלה זו. במסגרת המחקר נערך מעקב אחר משתתפים רבים שבאו להיבדק במסגרת בדיקת סקר לסרטן הריאה.
במחקר שולבו שתי קבוצות של קרוב ל – 3,000 משתתפים מקנדה. במסגרת המחקר, התגלו בבדיקות הסקר כ – 12,000 נודולות ריאתיות חשודות. מתוך מספר גדול זה, רק כ – 150 נודולות נמצאו בבדיקה כמייצגות תהליך סרטני ממאיר. מכיוון שלנבדק בודד התגלו במקרים רבים יותר מנודולה ריאתית אחת, שיעורי הסרטן אצל החולים שנסקרו עמדו על 3.5-5.5% בקירוב.
החוקרים אפיינו מספר תכונות של נודולות ריאתיות (ושל נבדקים), שמצביעות על סיכון מוגבר לכך שהן מייצגות תהליך ממאיר.
גודל גדול יותר, מיקום של הנודלות בחלק העליות של הריאות, נודלות בעלות מראה מוצק למחצה בבדיקות ההדמיה, ונודולות שאינן בעלות מראה "חלק", אלא מכילות זיזים הבולטים החוצה. בנוסף, מצאו החוקרים שנשים, חולים עם נפחת הריאה (אפיזמה), חולים עם סרטן ריאות בעברם וחולים מבוגרים יותר היו בעלי סיכון גובה יותר לנודולה ממאירה.
החוקרים מסכמים, שיכולת ההבחנה של בדיקות ה –CT הנעשות כבדיקות סקר טובה למדי. חשוב לזכור שאחוז ניכר מאוד מבין הנודלותהריאתיות המתגלות הן ממצא שפיר לחלוטין.
עם זאת, המאפיינים וגורמי הסיכון שתוארו לעיל מחייבים התייחסות מעמיקה יותר לממצא שהתגלה. הערכה טובה יותר של הסיכון תאפשר טיפול טוב יותר בחולים הדורשים התייחסות ממוקדת.
הערכה כזו חיונית להצלחת בדיקות סקר בהיקף גדול, כמו בדיקת הסקר לאיתור סרטן הריאה במעשנים. ביצוע של הבדיקה ופענוחה הנכון יכול להפחית את שיעורי התמותה מסרטן הריאה , ולמנוע סבל מיותר מחולים רבים.
ראו גם:
האם קיים קשר בין צריכת בשר אדום בגיל צעיר לבין סרטן? מחקר בדק
>