לא מעט נשים מצרות על גודל החזה שלהן וטוענות כי הוא קטן מידי והיו רוצות שיהיה גדול יותר. מן הצד השני של המתרס נמצאות אותן נשים שאימא טבע בירכה בשדיים גדולים למדי, אך הן סובלות מכך.
מחקר חדש מגלה כי פרט לחסרונות כמו כאבי גב והקושי למצוא חזייה, נשים בעלות חזה גדול יותר נמצאות בקבוצת סיכון לחלות בסרטן השד.
סרטן השד היא המחלה הממארת הנפוצה ביותר בקרב נשים במדינת ישראל. על אף שאמצעי הגילוי המוקדם והטיפול השתפרו מאוד, המחלה ממשיכה לככב בראש הרשימה.
עקב ניסיון להגביר את המודעות בקרב ציבור הנשים הכלל עולמי, מבוצעים בשנים האחרונות שורה של מחקרים שמטרתם היא למצוא מהם גורמי הסיכון לתחלואה בסרטן השד, וזאת כדי לאותת לנשים שנמצאות בקבוצת סיכון להיבדק לעיתים תכופות בכדי שאם הן יחלו בסרטן, הגילוי יהיה מוקדם מה שישפר את הסיכוי להירפא.
סרטן שד והתפתחותו
מידי שנה מאובחנות במדינת ישראל כ-4000 נשים חדשות החולות בסרטן השד. בעשור האחרון חלה ירידה של 30% בתמותה מסוג סרטן זה, והרבה מירידה זו ניתן לייחס להכנסת בדיקות סקר כמו ממגורפיה לסל הבריאות.
במקביל, תרופות חדישות ויעילות פותחו בשנים האחרונות, דבר שעזר מאוד להקטין את התמותה ולשפר את סיכויי ההבראה של החולות.
סרטן שד, בחלק מהמקרים, מושפע מאוד מגורמים ביולוגיים. עצם היותה של השד רקמה השייכת למערכת המין וההנקה, היא מושפעת מהורמונים.
כל תהליך הגדילה של השדיים בגיל ההתבגרות והצמיחה שלהם בזמן ההיריון מתווכים על ידי ההורמון אסטרוגן. הוכחה נוספת להשפעה של אסטרוגן על גידולים סרטניים בשד ניתן למצוא במחקר קודם שהראה כי נשים הנוטלות גלולות המכילות אסטרוגן, הן בסיכון גבוה יותר מנשים שמעולם לא נטלו גלולות לחלות בסרטן השד.
המחקר החדש וממצאיו
ב-30 ליוני 2012 פורסם מאמר במגזין הרפואי BMC Medical Genetics המתאר מחקר חדש שבא לבחון את הקשר שבין גודל השד לבין הסיכוי לחלות בסרטן השד.
החוקרים החליטו לבדוק את הנושא לאחר שקראו מחקרים קודמים שהוכיחו כי קיים קשר בין גנים מסוימים לבין הסיכוי לחלות, וכן נמצא קשר בין צפיפות השד לסיכוי לחלות.
החוקרים לא מצאו מידע הנוגע לקשר בין גודל השד והסיכוי לחלות בסרטן שד ולכן החליטו לחקור אותו בעצמם.
המחקר נערך על ידי חוקרים מחברת 23andMe בקליפורניה ובמסגרתו נבדקו למעלה מ-16,000 נשים ממוצא אירופאי. הנשים התבקשו לציין מהי מידת החזייה שלהן.
במקביל נלקחת מכל אחת מהנשים דגימת DNA (החומר הגנטי שנמצא בגרעין של תאי הגוף שלנו) ונבדק קיום של מוטציות בדגימות. הנשים עברו גם בדיקות לגילוי של סרטן השד.
התגלה כי ישנן 7 מוטציות מקבוצת מוטציות בשם SNP שהימצאות שלהן קשורה להופעה מוגברת של סרטן השד.
מוטציות אלה נמצאו קשורות גם לגודל שד גדול יותר. 3 מכל 7 נשים שנמצאה אצלן אחת משבע המוטציות הנ"ל הייתה בסיכון לחלות בסרטן השד.
לנשים שנבדקו נערך תקנון כדי לשלול השפעה של גורמי סיכון אחרים שעשויים להוביל לסרטן שד כמו גיל, היסטוריה משפחתית של סרטן שד, עישון ועוד.
החוקרים משערים כי להורמון אסטרוגן שמשתתף בתהליכי הגדילה של השד יש תפקיד בתהליך של יצירת סרטן ולכן ככל הנראה, נשים בעלות חזה גדול יותר נחשפות ליותר אסטרוגן במהלך חייהן ולהן יש להן סיכוי גדול יותר לחלות בסרטן שד.
החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר ראשוני בלבד אולם הם מציינים כי ישנה חשיבות להמשך בדיקה של הנושא, בכדי להבין בצורה טובה יותר את הגורמים המובילים לתחלואה בסרטן מסוג זה.