ה-FDA אישר תרופה חדשה

תרופה חדשה לטרשת נפוצהתרופה חדשה בשם Plegridy לטיפול בטרשת נפוצה, אושרה בידי איגוד הבריאות האמריקני והוכנסה לשימוש. התרופה היא גרסה משופרת של תרופה אחרת מוכרת לטיפול במחלה, בשם אבונקס.

הטיפול החדש ניתן בזריקה אחת לשבועיים בלבד מה שמשפר את איכות חייהם של המטופלים ומקל על ההליך הטיפולי.

מאפייני טרשת נפוצה

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית הפוגעת במערכת העצבים ובה נפגעים תאי העצב במערכת העצבים המרכזית כתוצאה מתהליך דלקתי הפוגע במעטפת המיאלין של סיבי העצב.

המיאלין הוא תרכובת שומנית-חלבונית אשר ייעודה הוא בידוד סיבי העצבים על מנת לאפשר הולכה תקינה. הפגיעה בתפקוד תאי העצב תגרום לנזק מוחי ועלולה להוביל לנזק כרוני ולנכות. בישראל חיים כחמשת אלפים חולי טרשת נפוצה כאשר בכל שנה מאובחנים למעלה מ-150 חולים חדשים.

התרופה החדשה לטיפול בטרשת נפוצה

התרופה החדשה מיוצרת בידי חברת ביוג'ן ומיועדת לתת מענה לאנשים בעלי טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית ואושרה גם בידי רשות התרופות האירופאית. ה-Plegridy ניתנת בהזרקה תת עורית אחת לשבועיים ומושתתת על המרכיב הפעיל אינטרפרון-בטא בדומה לתרופות אחרות המיועדות לטיפול בטרשת נפוצה.

האינטרפרונים הם חלבונים המיוצרים על ידי המערכת החיסונית באופן טבעי בגוף ולאור מחקרים וממצאים הסיקו המומחים כי אינטרפרון מסוג בטא מסייע בהפחתת הפעילות הדלקתית בגוף ומונע את נטיית מערכת החיסון לתקוף את המיאלין בגוף.

החידוש בתרופה Plegridy

הגרסה החדשה של התרופה נועדה לשמר את השפעת האינטרפרון לאורך זמן ובכך להפחית את כמות הזריקות הנדרשת לטיפול. הרכיב הפעיל בתרופה זהה לרכיב בתרופה אבונקס הוותיקה. אלא שנוסף חידוש והוא הצמדה של מולקולות פולאתילן גליקול אל האינטרפרון המסייעים לשמר את ההשפעה הביולוגית שלו בגוף לאורך זמן.

המולקולה הנוספת מאפשרת להאריך את משך הזמן בין זריקה לזריקה לאחת לשבועיים לעומת האבונקס המחייבת זריקה בכל שבוע וישנן תרופות נוספות אשר תדירות הזריקות שלהן גבוהה אף יותר דוגמת הטאפרון הניתנת בזריקה תת עורית אחת ליומיים.

תוצאות מוכחות

חידוש נוסף ובשורה חיובית למטופלים היא העובדה כי התרופה ניתנת להזרקה עצמית באמצעות מזרק בעל מחט קצרה כך שההליך נוח יותר וכואב פחות לעומת תרופות הניתנות בזריקה תוך שרירית. התרופה אושרה על סמך מחקרים קליניים שהראו ממצאים חיוביים בנוגע ליעילות התרופה, המצביעים על הפחתת קצב ההתקפים השנתי בכ-36%.

במקביל ניתן לראות הפחתה בכמות הנגעים אשר נראים בבדיקת ה-MRI בשיעור של 67%, כמו גם האטה בתהליך ההתקדמות לנכות ב-38% בהשוואה לבדיקות אשר נעשו בתרופת דמה-פלצבו.

תופעות לוואי של התרופה החדשה

תופעות הלוואי של התרופה דומות לאלה של זריקות אינטרפרון אחרות, כאשר השכיחות שבהן הן תגובות עוריות באזור ההזרקה, חום, כאבי ראש, תחושה המזכירה שפעת, כאבי שרירים, כאבים באזור ההזרקה, צמרמורות, כאבי פרקים וחולשה.

חומרתן של רוב התופעות אשר נצפו במחקר היו ברמה קלה עד בינונית, בנוסף קיים חשש בקרב נוטלי התרופה לעלייה באנזימי הכבד ועל כן על המטופלים להיות תחת מעקב על ידי הרופא המטפל.

חוות דעת המומחים

התרופה פועלת על מנגנון שחרור מושהה המאפשר השפעה לטווח ארוך תוך ירידה בתכיפות קבלת הזריקות. מומחים לטרשת נפוצה בארץ מתבטאים כי אישור התרופה מהווה בשורה וחדשות טובות עבור חולי טרשת נפוצה בעולם.

זהו טיפול ראשון הניתן בזריקה תת עורית אחת לשבועיים בשונה מהטיפולים הקיימים המצריכים תדירות גבוהה של שלוש עד ארבע זריקות בשבוע, לפי המומחים הטיפול יביא לשיפור ממשי באיכות חיי החולים וההיענות לטיפול תהיה גבוהה יותר.

דילוג לתוכן