טרשת נפוצה ותזונה

טרשת נפוצה ותזונהתזונה עשירה בשומן נקשרת רבות לטרשת נפוצה. במסגרת מחקר שנערך באורגון, ארצות הברית, צויין כי שכיחות המחלה גוברת בחולים אשר מרבים לצרוך מזונות עשירים בשומן ומוצרי חלב. ואילו נצפתה שכיחות נמוכה יותר בקרב אנשים אשר נוטים לצרוך דגים בשל תכולת אומגה 3.

הראיות משכנעות מאוד. לשומנים בתזונה יש השפעה על התפתחות והתקדמות מחלת טרשת נפוצה. לכן, השלב הראשוני במניעת המחלה הוא צמצום צריכת מזונות עשירים בשומן.

לחומצות שומן בלתי רווי יש תפקיד מכריע בהגנה על המערכת העצבים המרכזית. חוקרים טוענים כי תזונה טבעונית עשירה בשמן דגים, בתוספת ויטמין D, על ידי השפעה על המערכת החיסונית, משמשת למעשה כדרך יעילה למניעת המחלה.

הקפדה ושמירה על תזונה נכונה חשובה מאוד לאנשים הסובלים מטרשת נפוצה ומחלות כרוניות אחרות. דיאטה מאוזנת ומתוכננת בקפידה תסייע להשגת המטרה. לכן, מומחים ממליצים לדבוק בתזונה דלת שומן ועתירה בסיבים תזונתיים.

דיאטות מסוימות עשויות להזיק

דיאטות מיוחדות עשויות להזיק משום שהן כוללות כמויות רעילות של ויטמינים מסוימים או דלות בחומרים מזינים אחרים. ההמלצה היא לשמור על תזונה דלת שומן ועשירה בסיבים.

מהן הנחיות התזונה המומלצות לחולי טרשת נפוצה?

מומלץ להקפיד על מגוון רחב של מזונות ולהרכיב ארוחות המשלבות מזונות מקבוצות שונות. כמו כן, חשוב לשמור על משקל מאוזן ופעילות גופנית סדירה. בחירת מזונות דלים בשומן רווי וכולסטרול, הגבלת צריכת הסוכר ומיתון שימוש במלח, חשובים גם הם.

לאנשים אשר נוהגים לשתות אלכוהול באירועים חברתיים, חשוב לצרוך עד משקה אלכוהולי אחד ביום. בנוסף, חשוב להקפיד על צריכת נוזלים מוגברת, כשמונה כוסות מים ביום ולהגביל את צריכת הקפאין.

תזונה נכונה חשובה לכולם ובייחוד לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות כמו טרשת נפוצה. תזונה בריאה, שמירה על כמות קלוריות נאותה הכוללת חלבונים, מסייעת לגוף לשמור על החלבון כמקור אנרגיה, ריפוי פצעים ומיגור זיהומים.

האם תזונה נכונה עשויה לטפל בטרשת נפוצה?

מרבית אנשי המקצוע דוחים את הטענה כי טרשת נפוצה, מחלה ניוונית של המערכת העצבים, עשויה להיות קשורה לתזונה. הרעיון כי מחלה מסתורית כמו טרשת נפוצה העלולה להיות מושפעת מדבר פשוט כמו תזונה, אינו אפשרי. למעשה קיימות ראיות מדעיות המצביעות על התזונה כדרך יעילה לטיפול במחלה.

מחקרים רבים חקרו את הגורמים הסביבתיים אשר משפיעים על התפרצות המחלה בקרב אוכלוסיות שונות. אולם הגורם העיקרי המצביע על הקשר החזק הוא צריכת המזון היומית.

תזונה עשירה בשומן, בייחוד שומן שמקורו מן החי ומוצרי חלב, מקושרת בקשר הדוק לטרשת נפוצה.

הקשר בין תזונה לפגיעה במערכת העצבים ומערכת הדם

אחת התיאוריות לכך גורסת כי שימוש בחלב פרה להאכלת תינוקות מניחה את יסודותיה לפגיעה במערכת העצבים בשלב מאוחר יותר של החיים. חלב פרה מכיל כחמישית מכמות החומצה הלינולאית (חומצת שומן חיונית) המצויה בחלב אם.

חומצת שומן לינולאית משמשת את אבן הבניין לבניית רקמת העצבים בגוף האדם. ילדים אשר גדלו על תזונה עשירה בשומן ממקורות החי, אשר חסרה בחומצה זו, מפתחים למעשה מערכת עצבים חלשה יותר, בעלת רגישות גבוהה יותר להיווצרות מחלות.

תאוריה נוספת מציעה כי התקפות טרשת נפוצה נגרמות על ידי אספקת דם מופחתת לרקמות המוח. לשומן יש השפעה ישירה על אספקת הדם למוח ולשאר אזורי הגוף. השומן חודר למערכת הדם, מצטבר לגושים ונדבק לדופנות כלי הדם. הפעולה יוצרת חסימה בזרימת הדם ומשפיעה על טמפרטורת הגוף. רקמות אשר אינן מקבלות די חמצן נמצאות בסיכון מוגבר למוות. לכן, חשוב להקפיד על תזונה דלת שומן.

דילוג לתוכן