מחלת טרשת נפוצה נחקרת בשנים האחרונות בצורה מאוד מקיפה. למרות זאת, הממצאים אודות המנגנון שבסיס המחלה אינם חד משמעיים. יתר על כן – גם הטיפול המקובל לצורך השגת הטבה בקרב החולים איננו משביע רצון בקרב לא מעט מטופלים. על רקע מצב דברים זה, חשוב לקחת בחשבון כל דרך שיכולה לסייע לגוף המתמודד עם מחלה קשה זו, להתחזק ולהשתפר.
ממצאי מחקרים שונים מראים ששימוש בצמחי מרפא וויטמינים שונים, ביחד עם פעילות גופנית, יכולים להאט את התקדמות המחלה, להפחית את הסימפטומים ויתכן שגם להביא להטבה נראית לעין במצב החולה.
מהות המחלה
מחלת הטרשת הנפוצה ידועה כבר מזמנים קדומים. בעבר התקשתה הרפואה לספק הסבר לגורמים ולסיבות, אולם כיום ישנן כמה גישות שיכולות להסביר אותה. בין היתר יש התולים את הסיבות בפגיעה במחסום דם-מוח, אחרים רואים את הסיבה בתור פגיעה של וירוסים או זיהומים שונים ויש הרואים כמקור סיבות אחרות. הדבר החשוב הוא שהסימפטומים השונים מקושרים על פי רוב במערכת העצבים המרכזית.
בשל הסיבות שהזכרנו, מעטפת ההגנה של העצבים במוח ובחוט השדרה נשחקת ונהרסת. הדבר מביא לפגיעה בהעברת מסרים מהמוח לאברי הגוף השונים ואל השרירים. כתוצאה מכך מנגנונים שלמים נהרסים והחולה חווה תופעות קשות כגון:
- פגיעה בעצבי הראייה.
- ניוון שרירים, חולשה בגפיים.
- חולשה גופנית, עייפות ותשישות.
- פגיעה במצב הרוח, היווצרות דיכאון ועצבנות.
- חום וצמרמורות.
הטיפול המשולב
כדי להבין מדוע הטפול בצמחי מרפא ומתן אמצעים נוספים לחיזוק יכולים להועיל נדגיש שהטיפול המקובל כיום משלב כמה קווים מקבילים. מכיוון שהתרופות כיום הן בעלות אפקט מוגבל ויש להן לא מעט תופעות לוואי, קיימת עדיפות להתמודדות עם הסימפטומים כדי להילחם בהחמרה של המחלה. כך, מקובל לבצע שילוב של:
- פעילות גופנית, שחייה ופיזיותרפיה.
- התערבות נפשית ופסיכולוגית להתמודדות עם המועקה הנפשית.
- טפול בחשמל (מבוצע בהיקף מוגבל למדי).
- שימוש בשיטות של רפואה משלימה למשל – דיקור סיני, עיסויים, טיפולי מגע ומתיחות.
- שימוש בצמחי מרפא, כמוסות מרפא, פטריות מרפא ותוספי מזון שונים.
חומרים פעילים ומועילים
כאשר מדובר על שימוש בצמחי מרפא, ויטמינים וכמוסות שונות, ישנן גישות שונות של מרשמים לטיפול. ישנן גישות שמקורן בסין, אחרות – מקורן בהודו ויש שמגיעות מדרום אמריקה וממדינות נוספות. מכיוון שכך, בחרנו לפרט כמה עקרונות כללים שיכולים לסייע, וזאת במקביל לחשיבות ההתייעצות עם מטפלים טבעיים שונים. בין העקרונות, שחלקם הגדול מגובה במחקרים, ניתן למצוא:
- שמן דגים – דגים ושמן דגים ידועים במשך שנים כבעלי השפעה מיטבה על המוח ועל מערכת העצבים. לכן, יש המצביעים על חשיבות רבה שלהם בטיפול במחלות של מערכת העצבים כגון טרשת נפוצה.
- תבלין הכורכום – ידוע בזכות סגולותיו הרפואיות והאנטי דלקתיות. ניתן לצרוך אותו כתוספת למזונות מבושלים או בחליטות חמות.
- ויטמין D – מחקרים מצאו שוויטמין די כנראה משמש בהאטת התפתחות המחלה ובשיעור ההתקפים. יש הסבורים שחשיפה לשמש תופסת תפקיד חשוב במקביל לצריכה של הוויטמין בתזונה.
- שימוש בצמחי מרפא וקפסולות שונות מומלצות לצורך התמודדות עם סימפטומים, על פי הצורך. עבור המתקשים בשינה, למשל, יש להשתמש בצמחים ובכמוסות להרגעה. עבור הסובלים מכאבים – ישנם סוגים שידועים כיעילים לצורך כך.
תרגול גופני
לפני סיום נדגיש את החשיבות השילוב של שגרת פעילות גופנית להתמודדות עם המחלה. למרות שחולים רבים מתקשים לבצע פעילות גופנית לזמן ארוך, חשוב להקפיד על ביצוע תרגילים על פי היכולת. יוגה, למשל, מומלצת מאוד והיא אפשרית גם עבור חולים קשים לאחר ביצוע התאמות. לפעילות זאת קיים אפקט מרגיע ומחזק.