למרות מגוון התרופות השונות, המוצעות כיום לחולים בטרשת נפוצה, עדיין לא נמצאה זו שתעזור להחלים ממנה באופן מלא. ובכל זאת, ככל שחולפות השנים צצות יותר ויותר תרופות, העוזרות לסובלים מהמחלה להתמודד עם התופעות הקשות הנלוות לה ופעמים רבות אף משפרות משמעותית את איכות חייהם.
פלגרידי היא אחת התרופות, המוצעות כיום לטיפול בטרשת נפוצה, תרופה שאושרה בשנת 2014 על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי. את התרופה פיתחה חברת ביוג'ן והיא מיועדת לחולים בטרשת נפוצה התקפית הפוגתית.
איך היא פועלת
בפלגרידי יש רכיב פעיל, אינטרפרון בטא, המופיע גם בתרופות אחרות לטיפול במחלה. מדובר בחלבון, המיוצר באופן טבעי בגופנו על ידי מערכת החיסון. חלבון זה מפחית את הדלקות בגוף ואת נטייתה של המערכת החיסונית לתקוף את המיאלין, כפי שקורה במחלת הטרשת הנפוצה. תרופה זו עוזרת לשמור על ההשפעה של החלבון למשך זמן ארוך, מה שמאפשר לסובלים מהמחלה לקבל את החיסון בתדירות נמוכה יחסית (בהשוואה לתרופות אחרות, שאותן נדרש להזריק בתדירות גבוהה, אחת ליומיים למשל).
על פי מחקרים שבוצעו במהלך פיתוחה, נמצא כי התרופה עוזרת להפחית את קצב ההתקפים בכל שנה בכ – 35.6 אחוזים ובמקביל גם מפחיתה את מספר הנגעים, כפי שניתן לראות בבדיקת MRI, ב – 67 אחוז. היא מאטה את התפתחות והתקדמות הנכות ב – 38 אחוזים, מה שהופך אותה לבעלת יתרונות רבים ולכזו שיכולה לסייע לחולים, הסובלים מלא מעט התקפים.
אופן השימוש
בדומה לתרופות אחרות המיועדות לחולים בטרשת נפוצה, גם תרופה זו ניתנת בהזרקה תת עורית. הדבר נעשה אחת לשבועיים. ההזרקה עצמה נעשית באמצעות מזרק עם מחט קצרה, היא מהירה, נוחה ופחות מכאיבה מכל הזרקה אחרת.
יתרונות וחסרונות
אחד היתרונות הבולטים שבתרופה הוא העובדה שיש להזריק אותה אחת לשבועיים בלבד ולא בתדירות גבוהה יותר. אין צורך להזריק אותה לשריר, כמו תרופות אחרות, מה שמפחית את מידת הכאב בעת ההזרקה. מצד שני, עשויות להיות נלוות לנטילת התרופה תופעות לוואי המזכירות באופיין את מחלת השפעת, מה שיכול להקשות מעט על החולים עצמם. אולם, לצד זה יכולתה לשפר את מצבם של החולים, בכל הקשור לתסמיני המחלה ולצמצם את מספר ההתקפים הופכים אותה לתרופה מועדפת על מטופלים רבים הסובלים מטרשת נפוצה.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנלוות לשימוש בתרופה, זהות לאלו המופיעות בתרופות אחרות, המיועדות לסובלים מטרשת נפוצה. התופעות השכיחות הן חום, כאבי ראש, צמרמורות, כאב נקודתי באזור הזריקה עצמה, חולשת שרירים וכאבי פרקים.
התופעות האלו מופיעות בדרגות חומרה קלות עד בינוניות וחולפות מעצמן בשלב מסוים. בנוסף, לאור השימוש בתרופה צפויה להיות עלייה באנזימי הכבד, מה שמצריך מעקב שוטף אצל הרופא המטופל כדי לוודא שלא מופיעים להם תסמינים המעידים על פגיעה כלשהי בכבד עצמו.