השמנת יתר היא מגפה משמעותית, שסובלים ממנה רבים באוכלוסיה. את ההשמנה ניתן לקשר ללא מעט גורמים, לרבות תזונה לא נכונה, היעדר פעילות ספורטיבית מספקת, מחלות נלוות או גורמים גנטיים.
קשר שחייבים לשים אליו לב הוא הדוק יחסית – הקשר בין בעיות בבלוטת התריס לבין השמנת יתר. אם אתם לא מבינים מדוע אתם סובלים מהשמנת יתר, או ניסיתם דיאטות שלא צלחו, יכול בהחלט להיות שמקור הבעיה הוא בלוטת התריס שלכם.
האויב העיקרי: תת פעילות של בלוטת התריס
השמנת יתר נהוג לייחס בדרך כלל למצב של תת פעילות של בלוטת התריס, היפותיאורידיזם. במקרה הזה, בפשטות, קצב הייצור והשחרור של ההורמונים לזרם הדם על ידי הבלוטה אינו מספק. הדבר מאט את חילוף החומרים לגוף, ולכן עלול להביא לשינויים פיזיולוגיים שונים ביניהם השמנת היתר מקבלת מקום של כבוד מפוקפק.
כמובן שככל שחומרת הבעיה בבלוטת התריס גדולה יותר, כך גדלים הסיכויים לסבול מאותה השמנת יתר (לצד תסמינים אחרים דוגמת חולשה, עייפות, אי סבילות לקור, קשיים בריכוז, נשירת שיער וכן הלאה).
היקף הבעיה משתנה אצל כל אדם ותלוי גם בדפוס הפעילות הנוכחי של בלוטת התריס. אפשר לטעון שבמצבים רבים הבעיה בבלוטה מביאה להעלאה לא רצונית של מספר קילוגרמים במשקל הגוף, עלייה מתסכלת כלשעצמה אבל לא כזו שאמורה להביא לעלייה של עשרות קילומטרים.
אם זה המצב, נראה שיש בעיות אחרות מלבד בלוטת התריס שצריך לטפל בהן. עיקר הקושי עבור רבים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס הוא להפחית את המשקל, משימה שהופכת למורכבת פי כמה מאשר אנשים שבלוטת התריס שלהם מתפקדת ללא דופי. תוצאה אפשרית של תת הפעילות היא חודשים ארוכים שמבזבזים בניסיון לא מוצלח להפחית את משקל הגוף.
דרכי הטיפול בבעיה
מיותר אולי לציין שטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס הוא חשוב בכל מקרה, מכיוון שההשלכות השליליות של הבעיה אינן מסתכמות במשקל הגוף. הבעיה הזו לא נפתרת בכוחות עצמה, ועלולה להפוך להיות חמורה בהיעדר טיפול מוקדם. על פי התרחיש הרצוי ברוב המקרים, לאחר מספר חודשים של טיפול בבעיה בבלוטת התריס יוכל משקל הגוף להתייצב לו. גם אם אוכלים מזון בריא ומבצעים פעילות גופנית בתדירות שנראית מספקת, סביר להניח שכל עוד הבעיה בבלוטת התריס עומדת בעיניה – לא יגיע השינוי המיוחל שמצפים לו במשקל הגוף.
יש כיום מספר טיפולים בבלוטת התריס שלוקחים בחשבון את ההיבט של העלייה במשקל. התזונה משחקת תפקיד מרכזי, כך שיש לצרוך מזונות שמצד אחד יסייעו להפחית את מימדי הבעיה בבלוטת התריס, ומצד שני יפחיתו את העלייה במשקל.
בין המזונות המומלצים לסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס אפשר למנות אצות, דגים ועשבי ים בהם כמויות גדולות של יוד, עלי חרדל, ירקות עליים ועוד. ניתן במצבים שונים לשקול באופן חיובי נטילה של תוספי תזונה שיחזקו וישפרו את פעילות בלוטת התריס, ויאפשרו לקבל את הרכיבים הנדרשים מבלי שיהיה צורך בצריכה מוגברת של המזון.
ומה בנוגע לפעילות יתר של הבלוטה?
מן העבר השני של המשוואה, יש מצב אחר מורכב לא פחות – פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם). כאן ייצור ההרמונים הוא גדול ביחס למצב התקין, מה שמביא לחילוף חומרים מוגבר ולתופעה אפשרית של ירידה במשקל – גם כאשר אוכלים הרבה ומרגישים תחושת רעב תמידית.
פעילות יתר של הבלוטה מצריכה טיפול משל עצמה, כי גם היא הכל חוץ מתקינה. עם זאת, השמנת יתר אנחנו מקשרים כאמור לתת פעילות של הבלוטה, כפי שהראינו מעלה.
>