תסמיני סרטן בלוטת התריס

תסמיני סרטן בלוטת התריססרטן בלוטת התריס יכול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים. יחד עם זאת, התסמין הראשון שבו סרטן זה בא לידי ביטוי הוא לרוב גוש הניתן למישוש באזור הצוואר.

חשוב לציין כי מדובר בתסמין שאינו ספציפי, כשב-95% מהמקרים שבהם נשלח מטופל לבירור בעקבות נוכחות של גוש בצוואר, לא יאובחן גידול ממאיר בבלוטה. כמו כן ישנם חולים הסובלים דווקא מהגדלה של בלוטת לימפה.

תסמינים נוספים שיכולים להופיע בחולים הסובלים מסרטן בלוטת התריס, כוללים צרידות ושינויים כאלו ואחרים בקול. לפיכך אדם הסובל מצרידות שלא חולפת במשך מספר שבועות, צריך לפנות ללא דיחוי לאבחון רפואי.

תסמינים הנובעים כתוצאה מלחץ שמפעיל הגידול

בגרון ישנם מספר מבנים ואיברים חשובים, שהגידול עלול ללחוץ עליהם ולהשפיע על תפקודם. כך לדוגמה, הגידול יכול להפעיל לחץ על קנה הנשימה ולהוביל להתפתחות של קשיי נשימה ובנוסף עלול ללחוץ על הוושט ולגרום לקשיי בליעה ולהופעת כאבים בזמן הבליעה.

לא אחת הלחץ מופעל על ידי גרורות שהצליחו לפלוש לאיברים מרוחקים: אמנם מדובר במקרים יחסית נדירים, אבל חולה הסובל מגידול סרטני בבלוטת התריס, עשוי למשל להתלונן על כאבי גב חזקים באזור עמוד השדרה, על רקע הימצאות של גרורות בגב.

בדרך כלל גם הצרידות שהזכרנו מוקדם יותר, היא תוצאה של מעורבות של ה-Recurrent laryngeal nerve (העצב הגרוני החוזר) בתהליך הסרטני. את הפגיעה בעצב ניתן לאבחן בקלות רבה בבדיקת לרינגוסקופיה בלתי ישירה.

שינויים בהפרשת הורמוני בלוטת התריס

בניגוד למה שרבים מאמינים, תהליכי הייצור של הורמוני בלוטת התריס לא תמיד מופרעים בעקבות ההתפתחות של הגידול, אך אין זה מן הנמנע שהחולים יסבלו מתסמינים שונים שמקורם בתת פעילות או יתר פעילות של בלוטת התריס.

התסמינים של תת פעילות של בלוטת התריס כוללים בין היתר עצירות, הפרעות ריכוז, אי סדירות של המחזור החודשי, כאבי שרירים, יובש בעור, דופק איטי, זפקת ועלייה במשקל. לעומת זאת התסמינים של פעילות יתר של בלוטת התריס כוללים רעד עדין בידיים, הפרעות שינה, נטייה לרגזנות ועצבנות, אובדן משקל לא רצוני, דופק מהיר ועוד.

תסמינים ייחודיים

סך הכול ישנם ארבעה סוגים שונים של סרטן בלוטת התריס: סרטן אנפלסטי, סרטן מדולרי, סרטן פפילרי וסרטן מקולרי. לחלק מהסוגים ישנם מאפיינים ייחודיים, שלא מופיעים בסוגים אחרים. כך למשל בקרב החולים בגידול מדולרי בבלוטת התריס, קיימת נטייה לשלשולים ובמקרה של גרורות בכבד, לא אחת החולים סובלים מאירועי הסמקה.

גידול מדולרי הינו גידול בעל גורמים תורשתיים מסוימים. במשפחות שבהן קיים סיפור משפחתי של גידול מדולרי בבלוטת התריס, ניתן למצוא שכיחות גבוהה יחסית של הפרעות נוספות כמו סוכרת, תסמונת קושינג, נוירומות ריריות ועוד.

מובן שבאופן כללי ההסתמנות הקלינית של המחלה משתנה בהתאם לאיברים שאליהם הצליח הגידול לשלוח גרורות, אך סוגים שונים של גידולים נוטים לשלוח גרורות לאזורים אחרים. גידול מדולרי למשל מתפשט לקשרי הלימפה במרכז החזה ובצוואר, לכבד, לעצמות ולריאות ואילו גידול אנפלסטי של בלוטת התריס מתפשט במהירות אדירה לאיברים שכנים כמו קנה הנשימה. למעשה בדרך כלל חסימה של קנה הנשימה היא גורם המוות בחולים אלה.

>

דילוג לתוכן