סרטן מתרחש כשתאים ורקמות חריגות מתרבים באזור מסוים בגוף. הוא עשוי להתפתח בכל מקום בגוף, והתסמינים והטיפול תלויים בסוג הסרטן ומיקומו.
קיימים סוגי סרטן שונים העשויים להשפיע על אברי הרבייה של נשים, כולל סרטן הפות.
סרטן זה מתרחש באיבר המין הנשי. הפות כולל את השפתיים הפנימיות והחיצוניות של הנרתיק, הדגדגן, ופתח הנרתיק. גם הבלוטות ליד פתח הנרתיק הן חלק מהפות. סרטן הפות משפיע על השפתיים החיצוניות של הנרתיק, אך גם חלקים אחרים של הפות עלולים להיות מושפעים, במיוחד כשהסרטן מתרחב.
סוג סרטן זה מתפתח לאט, ומתחיל עם שינויים חריגים בתאי עור בריאים סביב הפות. ללא טיפול, התאים החריגים עלולים להפוך לסרטניים.
תסמיני סרטן הפות
בשלבים המוקדמים, סרטן זה עלול להתרחש ללא כל תסמינים. כשהתסמינים מתרחשים, הם עשויים לכלול:
- דימום חריג
- גירוד באזור הפות
- כתמי עור דהויים
- כאב בשתן
- כאב באזור הפות
- פצעים גושיים או יבלות על הפות.
יש להתייעץ עם הרופא מיד עם הופעת תסמיני סרטן הפות. גילוי וטיפול מוקדמים עשויים לסייע במניעת התקדמות הסרטן.
אבחון סרטן הפות
הרופא מבצע בדיקה גופנית ובוחן היטב את הפות. הוא סוקר גם את ההיסטוריה הרפואית של האישה ושואל שאלות לגבי אורח החיים.
הוא עשוי לבצע גם ביופסיה, הכוללת נטילת דגימות קטנות מרקמות הפות לבדיקה. ההליך ניתן לביצוע עם הרדמה מקומית, המקהה את האזור כך שלא יתרחש כל כאב.
אם תוצאות הביופסיה מצביעות על סרטן הפות, הרופא יפנה לאונקולוג גינקולוגי, רופא מתמחה בסוגי סרטן של מערכת הרבייה הנשית. הוא סוקר את תוצאות הביופסיה ומבצע בדיקות נוספות לאיתור הסרטן.
מי נמצא בסיכון לסרטן הפות?
למרות שהגורם המדויק לסרטן זה אינו ידוע, קיימים גורמי סיכן מסוימים קשורים, אלו כוללים:
- אישה מעל גיל 55.
- עישון.
- נפיחות בגרון.
- איידס.
- זיהום פפילומה אנושי (HPV).
- היסטוריה של יבלות באברי המין.
- מצב עור המשפיע על הפות.
שלבי סרטן הפות
האבחון מסייע לרופא לסווג את חומרת הסרטן, כך שניתן ליצור תכנית טיפול יעילה. הגורמים המשמשים בהרכבת התוכנית כוללים את מיקום הגידול הראשוני, התפשטות הסרטן לבלוטות הלימפה הקרובות, וגודל ומספר הגידולים באזור האגן. שלבי סרטן הפות נפרשים מאפס עד ארבע. ככל שהשלב גבוה יותר, כך גבוהה יותר חומרת הסרטן.
שלב 0 – זהו שלב מוקדם ביותר המוגבל לפני עור הפות.
שלב 1 – משפיע על הפות או הפריניום, אזור העור בין פתח הנרתיק ופי הטבעת. הגידול לא התפשט לבלוטות הלימפה או לאזורים אחרים של הגוף.
שלב 2 – הסרטן התפשט מהפות לאיברים סמוכים, כגון החלקים התחתונים של השופכה, הנרתיק ופי הטבעת.
שלב 3 – הסרטן התפשט לבלוטות לימפה סמוכות.
שלב 4 א' – הסרטן התפשט באופן נרחב יותר לבלוטות הלימפה או החלקים העליונים של השופכה או הנרתיק. במקרים אחרים, הגידולים התפשטו לשלפוחית השתן, פי הטבעת או עצם האגן.
שלב 4 ב' – הסרטן התפשט לאיברים מרוחקים או לבלוטות הלימפה.
טיפול בסרטן הפות
תכנית הטיפול תלויה בשלב הסרטן, אך קיימים מספר סוגי טיפולים סטנדרטיים:
טיפול בלייזר – משתמש באור חזק במיוחד להריגת תאי סרטן. האור מופעל דרך צינור דק הנקרא אנדוסקופ, המשמש לכיוון והריסת הגידולים. טיפול לייזר נוטה לגרום לפחות הצטלקות ודימום מאשר צורות טיפול אחרות. הוא מתבצע על בסיס אשפוז, כלומר, ניתן לעזוב את בית החולים ביום הטיפול.
ניתוח – אפשרות הטיפול הנפוצה ביותר לסרטן הפות. קיימים ניתוחים רבים אותם ניתן לבצע, וסוג הניתוח הנבחר תלוי בשלב הסרטן והבריאות הכללית.
כריתה מקומית – מתבצעת אם הסרטן לא התפשט לאיברים רחוקים. הליך זה כרוך בהסרת השטח הפגוע וכמות רקמה בריאה רגילה המקיפה אותו. ניתן להסיר אף את בלוטות הלימפה.
טיפול בקרינה – הקרנות משתמשות בקרינה באנרגיה גבוהה לכיווץ גידולים והריגת תאים סרטניים. טיפול זה מבוצע באופן חיצוני, כלומר, ההקרנה מכוונת לאזורים סרטניים. במקרים אחרים, הקרנות מתבצעות באופן פנימי באמצעות החדרת זרעים או חוטים רדיואקטיביים.
כימותרפיה – צורת טיפול תרופתי אגרסיבי המסייע להאטת או עצירת גדילת תאי הסרטן. זוהי אפשרות הטיפול המועדפת כשהסרטן מתקדם ומתפשט לאיברים אחרים בגוף. בהתאם לסוג התרופה, ניתן לקחת אותה בבליעה או דרך הווריד (IV). ניתן אף לקבל אותה בצורת קרם מקומי.>