מהם התסמינים של לוקמיה?

מהם התסמינים של לוקמיה?לוקמיה היא מחלה של מח העצם, הבאה לידי ביטוי בהתרבות בלתי מבוקרת של תאי דם לבנים, הדוחקים בהדרגה את התאים התקינים. ככול שהמחלה מתקדמת, כמות התאים הלבנים שאינם בשלים גדלה והולכת וכמות תאי הדם התקינים ובכלל זה תאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות דם, פוחתת והולכת. הירידה בכמות תאי הדם באה לידי ביטוי בתסמינים שונים, המשתנים בהתאם לסוג התאים ולחומרת החוסר.

תסמינים המופיעים על רקע ירידה בכמות טסיות הדם

טסיות הדם משחקות תפקיד מרכזי בתהליך הקרישה של הדם (בעצירת ובמניעת דימומים) והתסמינים שמתפתחים בעקבות מחסור בטסיות דם, משתנים בהתאם לריכוז הטסיות. כך לדוגמה בספירת טסיות של יותר מ-50,000 למק"ל, לרוב לא יופיעו תסמינים כלשהם, למעט דימום ממושך מהרגיל במצבי טראומה משמעותיים. לעומת זאת כשספירת הטסיות נעה בין 25,000 למק"ל ל-50,000 למק"ל, ניתן לצפות לשטפי דם תת עוריים ופטכיות, גם במצבי טראומה מינוריים.

במצב חמור במיוחד שבו הספירה יורדת מתחת ל-10,000 טסיות למק"ל, יופיעו תסמינים כמו שטפי דם עוריים קבועים ודמם תדיר מהריריות והחולה אף יימצא בסכנה לדימום מוחי. יש רק לציין כי דימומים לא שגרתיים כמו דימום מהחניכיים, דימום חמור במיוחד במחזור החודשי ודימום חוזר ונשנה מהאף, יכולים להיות תוצאה של מגוון בעיות ומחלות ושבכל מקרה שבו מופיעים התסמינים הנ"ל, חשב לגשת לבדיקה רפואית.

תסמינים המופיעים על רקע ירידה בכמות תאי הדם האדומים

תפקיד תאי הדם האדומים הוא לשאת את החמצן במחזור הדם ולספק אותו לרקמות הגוף השונות. ירידה בריכוז תאי הדם האדומים, תוביל לפיכך לפגיעה באספקת החמצן התקינה. התסמינים שמופיעים על רקע של מחסור בתאי דם אדומים בקרב חולי סרטן הדם, חופפים לתסמיני אנמיה: בין היתר מדובר בקוצר נשימה המופיע בתגובה למאמצים קלים, עייפות יתר, חולשה ניכרת, חיוורון, כיחלון במצבי קור ואי סבילות לקור, דופק מהיר, אי סבילות למאמצים, ירידה בתיאבון, בעיות ריכוז, הפרעות שינה ועוד. גם במקרה הזה מדובר בתסמינים שמתרבים ומחמירים ככול שהחוסר בתאי הדם האדומים משמעותי יותר.

תסמינים המופיעים על רקע ירידה בכמות תאי הדם הלבנים

ירידה בכמות תאי הדם הלבנים נקראת בשפה הרפואית לויקופניה. במצב זה החולה רגיש יותר לזיהומים ועשוי ללקות בזיהומים אופורטוניסטיים שונים. כמו כן משך ההחלמה ממחלות זיהומיות יהיה ממושך יותר ככול שספירת הדם הלבנה תהיה נמוכה יותר ובהתאם תדירות הזיהומים תהיה גבוהה יותר.

תסמינים המופיעים על רקע הגדלה של הטחול

בחלק מסוגי סרטן הדם כמו לוקמיה מיאלואידית כרונית ולוקמיה של תאים שעירים, מתרחשת בקרב רוב רובם של החולים הגדלה של הטחול. הטחול המוגדל גורם להופעת תסמינים שונים הכוללים בין היתר תחושת מלאות במהלך הארוחה, רגישות ונפיחות בצד השמאלי של הבטן, כאבי בטן ועוד. בנוסף הטחול המוגדל פועל ביתר ועשוי להחמיר את תסמיני האנמיה והטרומבוציטופניה (מחסור בטסיות דם) כתוצאה מפירוק מוגבר ולא מבוקר של תאי דם אדומים וטסיות דם.

מחלה נטולת תסמינים

לוקמיה יכולה להתפתח במשך זמן רב ואפילו במשך מספר שנים מבלי לבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל. לפיכך אין זה פלא שחלק מהחולים מאובחנים באקראי בעקבות בדיקת דם שגרתית שעברו. זאת כיוון שהתסמינים השונים מתחילים להתפתח רק בשלב שבו אוכלוסיית התאים הלבנים הלא בשלים במח העצם עוברת רף מסוים ותהליכי הייצור של התאים האחרים נפגעים.

כמו כן ישנם תסמינים שונים בהם לא נגענו במאמר זה, המופיעים בעקבות הטיפולים הניתנים לחולים. כך למשל כימותרפיה עשויה לגרום לבחילות ולאובדן התיאבון ומגדילה את הסיכוי לזיהומים בשל הפגיעה בתאי הדם הלבנים ולאנמיה בשל הפגיעה בתאי הדם האדומים.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מה הם סיכויי ההחלמה מסרטן הדם? הנתונים מעודדים

דילוג לתוכן