לוקמיה היא מחלה סרטנית הפוגעת בתהליכי הייצור של תאי הדם הלבנים במח העצם. ישנם מספר סוגים שונים של לוקמיה הנבדלים אלה מאלה בעיקר בסוג התאים הסרטניים ובקצב ההתקדמות של המחלה. יחד עם זאת, באופן כללי מהלך המחלה זהה בכל הסוגים: תהליך הייצור של תאים לבנים מסוג מסוים במח העצם יוצא משליטה ומוביל לייצור יתר של תאים שאינם מבשילים, בעקבות זאת תהליכי הייצור של תאי דם לבנים, אדומים וטסיות דם מופרעים ומופיעים התסמינים האופייניים למחסור בתאים אלה.
בין היתר כוללים תסמיני המחלה נטייה לזיהומים (בשל המחסור בתאי דם לבנים מתפקדים), כיחלון, אי סבילות למאמץ ולקור, חולשה ניכרת ועייפות כרונית (בשל המחסור בתאי דם אדומים) והופעת חבורות על פני העור, דימומים חריגים והאטה בריפוי פצעים (בשל המחסור בטסיות דם). במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר נושאים הרלוונטיים ספציפית לנשים הסובלות מלוקמיה.
עלייה בסיכון לחלות בלוקמיה בחולות סרטן השד והשחלות
ישנם מספר גורמים המגדילים את הסיכון לחלות בלוקמיה הרלוונטיים הן לנשים והן לגברים. בין היתר מדובר בחשיפה לרמות גבוהות של קרינה, עישון וחשיפה לכימיקלים שונים כמו בנזן וממסים אחרים. בנוסף ישנו גורם הרלוונטי לנשים באופן ספציפי והכוונה היא לטיפולים אונקולוגיים קודמים: טיפולי כימותרפיה והקרנות מגדילים את הסיכון לחלות בלוקמיה באופן כללי אך לפי מספר מחקרים שבחנו את ההשפעה של טיפולים אלה על הסיכוי לחלות בלוקמיה, נמצא כי טיפולים שניתנו לחולות בסוגים מסוימים של סרטן השד וסרטן השחלות, הגדילו את הסיכון לחלות בלוקמיה באופן משמעותי.
סיכון לפגיעה בעובר
אמנם מדובר במקרים נדירים מאוד אך אישה הרה הסובלת מסרטן הדם, עשויה להעביר את המחלה לעובר המתפתח ברחמה.לוקמיה בנשים. בנוסף יש לציין בהקשר זה כי ישנן תרופות אונקולוגיות שונות שנשים לא יכולות לקבל בשלבים השונים של ההיריון, מחשש לפגיעה בהתפתחות התקינה של העובר.
כך לדוגמה לוקמיה פרומיאלוציטית אקוטית (APL), תת סוג של לוקמיה מיאלובלסטית אקוטית, מטופלת כיום באמצעות נגזרת של ויטמין A, הנקראת טרטינואין או ATRA. תרופה זו עשויה לגרום להופעת מומים בעובר אם היא ניתנת במהלך הטרימסטר הראשון של ההיריון ולכן עד השבוע ה-12 של ההיריון אין לעשות בה שימוש.
השפעות הטיפול האונקולוגי על הפוריות של המטופלות
הטיפולים הניתנים לחולות לוקמיה בתקופת הילדות עשויים לפגוע בהתפתחות המינית התקינה ובמקרים האלו יתכן שיהיה צורך לספק טיפול הורמונלי על מנת לעודד את ההתפתחות המינית בגיל ההתבגרות. כמו כן הטיפול האונקולוגי (הקרנות וכימותרפיה) הניתן לנשים הסובלות מלוקמיה עשוי להשפיע במידה משמעותית על הפוריות, לגרום לכשל של השחלות ולהופעה מוקדמת של גיל המעבר. אי לכך במקרים מסוימים יומלץ למטופלת לשקול מעבר תהליך של הקפאת ביציות לפני התחלת הטיפולים האונקולוגיים.
סיכון מוגבר לדימום מסיבי במהלך המחזור החודשי
חולות לוקמיה בגיל הפוריות עשויות לסבול מדימום מסיבי במיוחד במהלך המחזור החודשי בעקבות הירידה בכמות טסיות הדם. על מנת למנוע מצב מסוכן זה, במקרים מסוימים יש לתת לחולות לוקמיה בגיל הפוריות טיפול הורמונלי שמטרתו לגרום להפסקת המחזור.
ההשפעה של הטיפולים האונקולוגיים על התפקוד המיני בקרב נשים
הן גברים והן נשים סובלים מפגיעה בתפקוד המיני בעקבות הטיפולים האונקולוגיים. יחד עם זאת, במחקרים שבחנו את ההשפעה של הטיפולים על התפקוד המיני, נמצא כי הטיפולים משפיעים על התפקוד המיני של נשים באופן משמעותי יותר ולמשך זמן רב יותר.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
טיפול פליאטיבי לחולי לוקמיה – טיפול תומך לגוף וגם לנפש