לוקמיה ולימפומה

הן לוקמיה והן לימפומה עשויים להשפיע על מערכת החיסון ועל קשרי הלימפה. מדובר בשתי צורות של סרטן, אשר לכל אחת מהן לוקמיה ולימפומהתצורות שונות, באופן שבו הן משפיעות על החולה ובדרך שבה ניתן לטפל. דרכי טיפול חדשות משפרות את תקוות החולים לזכות לריפוי ולהאריך ימים.

לימפומה – הסרטן שפוגע בבלוטות ובקשר הלימפה

בגופנו קיימות בלוטות הלימפה, אשר מחוברות במערכת ענפה של קשרים וצינוריות. בלוטות אלה מהוות חלק חשוב ממערכת החיסון והן פזורות באזורים שונים בגוף האדם. בין היתר, ישנה בלוטה בכל בית שחי, יש בלוטות בצוואר, במפשעה ועוד. לימפומה הוא סרטן הנפוץ יותר במבוגרים והוא פוגע יותר בגברים מאשר בנשים. חשיפה לחומרים מסוימים מעלה את הסיכוי לחלות וכך גם טיפול כימותרפי או רעלים שונים. נמצא כי מחלות שפוגעות במערכת החיסון מעלות את הסיכוי לחלות בסרטן הלימפומה אך לא ברורות עדיין הסיבות למחלה באופן מלא.

אבחון לימפומה

לצורך אבחון לימפומה מבצעים בדרך כלל בדיקת הדמיה שנועדה לזהות שינויים בבלוטות הלימפה. במידה וישנו חשד לגידול, נדרשת ביופסיה. הסימן הראשוני ללימפומה הינה נפיחות בבלוטות. לכך, עשויים להתלוות כאבי בטן, חוסר תיאבון, ירידת משקל מתמשכת ועוד. בזכות טיפולים יעילים, 7 – 8 מכל 10 מהחולים מחלימים (כתלות בסוג הספציפי של הלימפומה). המחלה מטופלת בדרכים שונות, לרבות כימותרפיה, הקרנות, תרופות ועוד.

גם לוקמיה עשויה לפגוע בבלוטות הלימפמה

ידועים כמה סוגים של לוקמיה, כאשר המשותף הינו פגיעה בתאי הדם ובייצור תאי הדם במוח העצמות. הגוף עשוי לייצר יותר מדי תאים לבנים, שאינם מסוגלים לפעול באופן תקין. בחלק מהמקרים, תסמין של סרטן הדם כולל נטייה לזיהומים בשל חולשת מערכת החיסון אך גם נפיחות בבלוטות הליפמה ובקשרי הלימפה. ככל שהמחלה מתמשכת, עשויים להופיע תסמינים נוספים, כגון נפיחות בטחול ובכבד, כאבי בטן ועוד. לוקמיה יכולה להיות מסוג שנקרא לימפובלסטית וכן מהסוג שנקרא מיאלובלסטית. בכל סוג ישנה תצורה חריפה (קשה יותר) ותצורה כרוני, יותר איטית ופחות אינטנסיבית.

על מנת להבין מהו סוג הפגיעה, אילו תאים נעשים סרטניים, נסביר בקצרה את משמעות המינוחים. תאים לימפואידים הם בעצם תאי דם לבנים, שמהווים את עמוד השדרה של מערכת החיסון. אגב, מערכת הלימפה לוקחת גם היא חלק חשוב במערכת החיסון שלנו. תאים מיאלואידים הם בעצם תאי דם אחרים, לא לבנים. כלומר תאים אדומים שאחראים להסעת חמצן לכל הגוף וכן טסיות שאחראיות על קרישיות הדם.

כל מה צריך לדעת על מערכת הלימפה

מערכת הלימפה, אשר עשויה להינזק גם בשל לימפומה וגם בשל לוקמיה, לוקחת חלק חשוב בהגנה על הגוף מפני זיהום. בלוטות הלימפה, שנקראות גם קשרי לימפה מייצרות לימפוציטים. בנוסף, תאי דם לבנים מיוצרים גם במוח העצמות. הלימפה חשובה לניקוי רעלים שנאספים בגוף וכן פסולת. הנפיחות, יש לציין, שמופיעה בבלוטות איננה מרמזת באופן מידי שמדובר במחלת הסרטן, לימפומה או לוקמיה. בהרבה מצבים זיהומיים חלה נפיחות שעם הזמן חולפת מאליה.

יש עתיד: על טיפול חדשני בלוקמיה ולימפומה

העתיד של הטיפולים המתקדמים בלוקמיה ובלימפומה צפוי לכלול חידושים ברמת המעורבות התאית. הטיפול מכונה תאי T CAR. בשלב זה, הטיפול נחשב לטיפול נסיוני בעל תוצאות מבטיחות למדי. בגדול, הרעיון הוא "לסמן" את תאי הסרטן בצורה כזאת שמערכת החיסון תדע לזהות אותם כגורם מאיים. עד כה, הגוף מתקשה להיאבק בסרטן שכן התאים נחזים כתאי הגוף הרגילים. ניסויים מגלים כי אחוז ניכר מהחולים, בלוקמיה מתקדמת, הצליח לנצח את המחלה. הטיפול, בשלב זה, מוצע לחולים בלוקמיה או בלימפומה שלא הגיבו לטיפולים שמרניים רגילים.

 

אולי יעניין אותך גם:

בכנס השנתי (בזום) של האיגוד האירופי להמטולוגיה הוצגו מחקרים מעודדים

חדש – תרופה ביולוגית חדשה פרי פיתוח ישראלי עתידה לרפא לוקמיה

לוקמיה בגברים – נתונים שכל גבר צריך לדעת על סרטן הדם

דילוג לתוכן