לוקמיה בגברים

לוקמיה, כלומר סרטן הדם, הינה מחלה שפוגעת בתאי הדם ובעלת השפעה על המערכת החיסונית ולעיתים גם על מנגנונים נוספים. לוקמיה בגבריםניתן לזהות כמה צורות שונות שבהן מופיעה המחלה, למשל צורה כרונית שמתפתחת בצורה יחסית איטית לעומת צורה חריפה שמתפתחת בצורה הרבה יותר מהירה ואגרסיבית. מה בדיוק מתרחש במחלה, איך מזהים אותה והאם יש סיבה לכך שגברים לוקים יותר במחלה.

AML – סוג של לוקמיה שפוגע יותר בגברים

אחד מסוגי סרטן הדם נקרא לוקמיה מיאלובלסטית חריפה (AML). על פי הנתונים שנאספים על ידי גורמי רפואה ברחבי העולם, גברים לוקים בתצורת המחלה הזאת יותר מאשר נשים. באופן נורמלי, תאי הדם החדשים נוצרים באופן טבעי ומתמשך במוח העצמות. כאשר האדם בריא, נוצרים תאי דם בריאים, הכל תקין. אך כאשר לוקים במחלה "תהליך הייצור" שמתקיים במוח העצמות לא מתנהל כרצוי.

קצב הייצור של התאים מואץ, מופיעים עוד ועוד תאי דם צעירים לא תקינים והדבר מפריע לייצור והתפתחות תאי דם נורמליים. יש לציין כי הדבר משפיע על כל תאי הדם. הן על התאים האדומים, הן על התאים הלבנים (מערכת החיסון) והן על גורמים תפקודיים אחרים, הדרושים למשל לקרישת דם תקינה. עם הזמן, תאים חולים עלולים לעבור ממחזור הדם גם אל איברים רבים אחרים כלומר, באופן פוטנציאלי המחלה משפיעה על כלל הגוף. כאשר המחלה משפיעה על טסיות הדם, עשויים להופיע מיני כתמים כהים על פני הגוף. המשמעות היא שהדם לא נקרש בצורה תקינה.

CLL – לוקמיה שמסכנת יותר גברים מנשים

סוג נוסף של לוקמיה, לוקמיה לימפוציטית כרונית, גם הוא שכיח יותר בגברים (אך אין לומר כי נשים חסינות מהמחלה). סוג זה של סרטן הדם פוגע בראש ובאשונה בתאי דם לבנים, סוג של לימפוציטים. תצורה זו של המחלה היא היותר נפוצה, כאשר התאים הלבנים מתחלים להתפתח בצורה לא נורמלית ובמהירות רבה יותר ביחס לתאים הבריאים. מדובר בצורה כרונית של המחלה, כלומר עשויה להתפתח בצורה לא מהירה ולאורך תקופה ארוכה. מלבד העובדה שהמחלה יחסית נפוצה בגברים לעומת נשים, היא גם נפוצה יותר בקרב מבוגרים.

כיצד מאבחנים לוקמיה?

את סרטן הדם, במיוחד בצורתו הנפוצה יותר, מאבחנים תחילה בדרך כלל בבדיקה שגרתית. מכיוון שהחולה לא מראה בדרך כלל סימנים ברורים לעין, תהיה זו בדיקת דם שתגלה כי דבר מה איננו תקין. בשלב זה נכנס לסיפור גם המטולוג.

יש כל מיני סימנים שיכולים להעיד על מחלת דם. בין היתר, בלימפה, טחול או כבד. בשלב מסוים, תיתכן בדיקה של מח עצם. בדיקת דם מאפשרת את זיהויים של תאי סרטן בדם. כמו כן, היא חשובה כדי להעריך עד כמה מערכת החיסון מתפקדת. הבדיקות יכולות לזהות מתי המחלה מתפתחת מהר יותר ומתי היא מתפתחת בצורה איטית. במידת הצורך, לוקחים דגמיה ממוח העצם, בעזרת מחט ואם צריך, מבצעים ביופסיה. הבדיקה יכולה לסייע בזיהוי סוג המחלה וכן אם ישנם תאים שאינם תקינים.

מדוע לוקמיה נפוצה יותר בקרב גברים?

עד כה נעשו כמה מחקרים שניסו לבדוק מדוע שיעור הגברים במחלה גבוה יותר לעומת הנשים. ההצלחה של המחקרים נותרה חלקית ורב הנסתר על הגלוי. הממצאים שנתגלו עד כה בספרות המקצועית מורים שגברים בכל גיל נמצאים בסיכון מוגבר ביחס לנשים. לסוג הדם לא נמצאה השפעה מיוחדת שיכולה לשפוך אור נוסף על הנושא. קיימת השערה שבעתיד יימצא גן כלשהו שיוכל לענות על שאלה זו בצורה יותר מובהקת.

 

ראו גם:

חולי לוקמיה וקורונה: האם חולי סרטן הדם נמצאים בקבוצת הסיכון של קורונה?

לוקמיה שלב 1 – כל מה שחשוב לדעת על השלב הראשון והקריטי של סרטן הדם

דילוג לתוכן