על הקשר הדו כיווני בין לוקמיה ואיידס

תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, Acquired Immune Deficiency Syndrome או איידס (AIDS), היא שילוב של תסמינים המתפתחים על רקע כשל של מערכת החיסון שמופיע על רקע הידבקות בנגיף ה-HIV. החולים בתסמונת הקשה סובלים מגידולים ומזיהומים אופורטוניסטיים וללא טיפול מתאים הולכים לעולמם כתוצאה מסיבוכי התסמונת. לפי ההערכות העדכניות במהלך שלושת העשורים האחרונים יותר מ-25 מיליון בני אדם הלכו לעולמם כתוצאה מסיבוכי התסמונת.

לוקמיה היא מחלה סרטנית הגורמת להתרבות בלתי מבוקרת של תאי דם לבנים צעירים שלא מגיעים לכדי הבשלה. בשלב מסוים התאים הלא מתפקדים דוחקים את התאים התקינים ומופיעים תסמינים האופייניים למחסור בתאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות דם. במאמר זה נדון בקשר שבין איידס ולוקמיה משני היבטים שונים.

לרפא חולי לוקמיה באמצעות נגיף ה-HIV

נגיף האיידס משתמש בתאים הלבנים על מנת להתרבות והוא עושה זאת על ידי החדרת החומר הגנטי שלו לגנום של התא הפונדקאי. את התכונה הזו בדיוק הצליחו חוקרים מצרפת לרתום כדי לטפל בחולי לוקמיה.

השיטה החדשנית פועלת על ידי יצירה של נגיף איידס מהונדס גנטית, שמסוגל להחדיר גנים מסוג מאוד מסוים ללימפוציטים מסוג T, מבלי לסכן את החולה. הגנים החדשים שמקבלים התאים הלבנים, מאפשרים להם לחסל לימפוציטים מסוג B, המתרבים ללא בקרה במח העצם של חלק מהחולים בלוקמיה. השיטה פותחה על ידי פרופסור קרל ג'ון מאונ' פנסילבניה, שב-2010 הצליח לראשונה בהיסטוריה לרפא שני חולי לוקמיה לימפוציטית כרונית על ידי הינדוס מחדש של תאי T תוך שימוש בנגיף HIV.

אלו הם שלבי התהליך שבו השתמשו החוקרים:

  • בשלב הראשון החוקרים שאבו כמות מסוימת של תאי T מגופו של החולה.
  • בשלב השני התאים שנשאבו מהחולה נחשפו לנגיף HIV מהונדס גנטית ששינה את המבנה הגנטי שלהם על מנת שיתקפו תאי B.
  • בשלב השלישי חוסלה כל אוכלוסיית תאי ה-T בגופו של המטופל על מנת שלא יילחמו בתאי ה-T שבאו במגע עם נגיף ה-HIV.
  • בשלב הרביעי החוקרים הזריקו לגוף החולה את תאי ה-T שעברו שינוי גנטי.

אמנם השיטה יעילה מאוד ומצליחה במקרים מסוימים לרפא את החולה באופן מלא מלוקמיה, אך יש לה מספר חסרונות ולכן היא לא נמצאת עדיין בשימוש נרחב. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

  • הטיפול גורם להשמדה של כל תאי B בגופו של המטופל וכפועל יוצא מכך, עליו לקחת תרופות למניעה של זיהומים שונים (שבהם נלחמים תאי B) לשארית חייו.
  • ישנה אפשרות שרקמות שונות בגוף יציגו את אותם אנטיגנים שנגדם פועלים תאי ה-T שעברו שינוי ושכפועל יוצא מכך, התאים יתקפו את רקמות הגוף הבריאות.
  • יש לייצר "קו" ספציפי עבור כל חולה וחולה על מנת לטפל במחלה הספציפית ממנה הוא סובל.
  • עלות הטיפול גבוהה מאוד ועומדת על עשרות אלפי דולרים למטופל.

נרפא מאיידס בזכות טיפול ללוקמיה

המקרה הראשון ולמעשה בין הבודדים שבהם אדם החלים באופן מלא מאיידס, התרחש ב-2007. שמו של החולה המפורסם הוא טימותי ריי בראון, אזרח אמריקאי בן 44 שאובחן כנשא HIV ב-1995, בזמן שהיה סטודנט בברלין.

בשנת 2006 אובחן בראון כחולה לוקמיה ושנה מאוחר יותר הוחלט לנסות לטפל בשתי המחלות במקביל באמצעות השתלת מח עצם הנושא מוטציה גנטית נדירה. המוטציה הגנטית גרמה לכך שהתאים הלבנים שייצר היו נטולי קולטנים מסוג CCR5.

קולטנים אלו הם הקולטנים שבאמצעותם חודר הנגיף לתאים וכאשר הם לא מוצגים על פני התאים, הנגיף לא מסוגל לחדור אליהם. לאחר שהחלים המטופל מסרטן, התגלה כי הוא אכן לא נושא את הנגיף עוד.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

לוקמיה בגברים – האם גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסרטן הדם?

 

דילוג לתוכן