עשרות ילדים מאובחנים בשנה כחולים בסרטן הדם ALL. המחלה הפוגעת גם מבוגרים מטופלת באמצעות כימותרפיה, השתלת מוח עם או בטיפולים מהסוג החדש, אימונותרפיה. עד כמה משמעותיים החידושים? מסתבר שזה משמעותי ביותר.
טיפולים אימונותרפיים במחלת הסרטן מהווים פריצת דרך עבור חולים שבעבר לא קיבלו שום סיכוי לשרוד. חשוב לציין כי לא תמיד יבחר הצוות הרפואי להתחיל את הטיפול עם אימונותרפיה אולם במקרה של ילדים החולים בסרטן הדם, יש בכך בשורה של ממש. נסביר כיצד הטיפול עשוי להביא להחלמת ילדים שחלו בסרטן הדם ומהי ההשפעה.
בשורות טובות גם לחולי לוקמיה הקשים ביותר
ככלל, סרטן נחשב למחלה של מבוגרים. אכן, ככל שעולים בגיל, גם גדלים בצורה משמעותית שיעורי אירועי הסרטן לסוגיו השונים. עם זאת, מחלת ALL שהיא סוג של לוקמיה (סרטן הדם), הינה בעלת שיעור יחסית גבוה בילדים (וזאת מתוך סך מקרי הסרטן בכל שנה). כמה עשרות ילדים חולים במחלה בכל שנה בישראל אולם כעת יש למשפחות ולילדים סיבה לאופטימיות. הטיפולים החדשים מאפשרים תקווה של ממש, גם למקרים הקשים יותר של המחלה.
האם אימונותרפיה משמשת תחליף לטיפולים כימותרפיים?
במחלה, Acute lymphocytic leukemia, מתרחשת השפעה מהירה יחסית על תאי הדם. המחלה הינה אקוטית, מהירה כל כך, שכן תאי הדם לא מצליחים להבשיל ולהתפתח כראוי. בין כלל סוגי הסרטן בילדים, כרבע מאובחנים עם סוג זה של מחלה אולם שיעור המחלימים כיום גבוה ביותר. במבוגרים, אגב, תוצאות הטיפול עדיין פחות טובות. במחלה לא נוצרות די כדוריות אדומות וטסיות, כך שמתפתחת אנמיה והגוף מתקשה מאוד להילחם בזיהומים בכלל.
לדברי אונקולוגים והמטולוגים, טיפולי כימותרפיה והשתלות של מוח עצם רחוקים מלהיות מוחלפים על ידי אימונותפיה. הרוב הגדול של הילדים מגיבים בצורה טובה מאוד לטיפולים, ושיעורי ההחלמה ראויים לציון. רק בקרב הילדים שאינם מגיבים בצורה מספקת לטיפולים הללו, מציעה האימונותרפיה פתח משמעותי לתקווה.
גם איכות התרופות הכימיות משתפרות
תחת המונח "טיפולים כימותרפיים" מסתתר למעשה עולם שלם של התפתחויות והצלחות. כן, אלה עדיין טיפולים הכרוכים בתופעות לוואי. אכן כן, לא כולם מגיבים היטב לטיפול. אולם תרופות כימיות חדשות ודיוק רב יותר בטיפול מביאים בשורה. ניתן לראות שרבים מהילדים המטופלים חווים פחות תופעות לוואי וניהול ההתמודדות לעומת המצב לפני כעשור השתפר מאוד. טיפולי אימונותרפיה, לעיתים בשילוב השתלת מוח עצם, מתרכזים בעיקר באירועי מחלה חוזרים. כלומר, בילדים שאצלם המחלה חזרה והתגובה לכימותרפיה שולית.
כיצד האימונותרפיה נאבקת בסרטן הדם?
אימונותרפיה במאבק בסרטן הדם בילדים רותמת את כוחה של מערכת החיסון של הילד. התרופות מסמנות באופן ביולוגי את תאי הדם הבריאים ואת תאי הדם החולים, הלא בשלים או הפגועים. אפשר לומר שבעצם מלמדים את מערכת החיסון לבצע את מה שהיא אמורה לבצע בקרב אדם בריא – לזהות תהליכים ממאירים ולטפל בהם, מבלי להזיק לתאי הגוף הבריאים.
כדאי לציין שגם לאימונותרפיה יש צדדים שעדיין מצריכים ניהול. פעילות יתר של מערכת החיסון מביאה להשפעות משלה אולם גם בכך, יש התקדמות בלתי מבוטלת. בטיפול רותמים נוגדנים המוזרקים אל הגוף. לאחר שמאבחנים הפוגה משמעותית במחלה, מסוגלים הרופאים להשלים את העבודה באמצעות השתלת מוח עצמות. כך, חולים (ילדים אך גם מבוגרים) שבעבר לא הגיבו לשום טיפול, מצליחים כיום לראות הטבה משמעותית ביותר.
על פי ההערכות, פיתוחים נוספים בתחום זה צפויים להיכנס בשנים הקרובות לפרטוקולים של טיפולים. וכעת גורמים במשרד הבריאות בוחנים, בימים אלה, אפשרות להוסיף טיפולי אימונורפיה לסל התרופות.
מקורות:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-lymphocytic-leukemia/symptoms-causes/syc-20369077