טרשת נפוצה היא מחלת עצבים כרונית ששייכת למשפחת המחלות שנקראת מחלות אוטואימוניות. במחלה זו החולים סובלים מפגיעה בתפקוד של תאים במערכת העצבים המרכזית כתוצאה מפגיעה בחומר שומני שנקרא מיאלין.
תפקידו של החומר הוא לבודד את הסיבים העצביים כדי לאפשר הולכה עצבית תקינה של אותות חשמליים מהמוח לאיברי הגוף. הפגיעה בהולכה החשמלית גורמת לקושי בתפקוד המוחי התקין ועלולה להוביל לנכות ולנזקים שונים ומגוונים.
כיצד באה המחלה לידי ביטוי?
טרשת נפוצה מתאפיינת ברוב המקרים בהתקפים שמבטאים החמרה במצב המחלה שביניהם תקופות של הפוגה. במהלך השנים עם התקדמות המחלה חלה ירידה ביכולת הגופנית להחלים מההתקפים וההחלמה מהם הולכת ונהיית קשה יותר.
האופי של המחלה שונה מאוד בין חולה לחולה ולמעשה אין שום אפשרות לדעת כיצד תשפיע על חיי החולה כאשר היא מאובחנת לראשונה. תסמינים נפוצים יכולים להיות הפרעות תחושה באיברים שונים, חולשה חמורה בגפיים, עייפות קשה מאוד ועוד.
למרות שישנו מגוון רחב של תרופות שמיועדות לטיפול בחולים בטרשת נפוצה, הרי שעדיין אין תרופה אחת שמסוגלת למגר אותה בקרב כל החולים. התרופות הקיימות מסוגלות לעכב את המחלה ולמנוע את ההתקפים בחלק מהחולים, אך לא בכולם.
שיפור בעקבות נטילת טיסברי
מחקר עדכני שפורסם לאחרונה שבו השתתפו 496 חולי בטרשת נפוצה שקיבלו תורפה שנקראת טיסברי העלה ממצאים מעודדים. לפי המחקר נראה כי שבעים אחוז מכלל החולים דיווחו על הפסקה מוחלטת בהתקפים. בנוסף לכך, הנבדקים דיווחו על ירידה בתדירות שלהם, על שיפור ניכר בביצועים הקוגניטיביים ועל הפחתה במידת העייפות.
כיום טיסברי היא תרופה שכלולה בתרופות שרשומות בסל התרופות הישראלי ומשמשת כקו שני לטיפול בחולי טרשת נפוצה. התרופה יעילה הן בהפחתה בתדירות של ההתקפים והן בממצאי בדיקת MRI.
החומר הפעיל בתרופה פועל ישירות נגד תאים מסוימים של מערכת החיסון שחשודים כמחוללי המחלה. התרופה מונעת את האפשרות של התאים האלו לחדור למערכת העצבים המרכזית וכך החומרה של המחלה מופחתת באופן משמעותי. בכל המחקרים שפורסמו עד כה בתחום הטרשת הנפוצה לא נמצאה ולו תרופה אחת שלה השפעה כל כך דרמטית על התקדמות המחלה ועל חומרתה.
נתונים מעודדים נוספים
בנוסף לכל מה שצוין לעיל, במחקר חדשני נוסף התגלה כי לאחר 12 שבועות בלבד של שימוש בטיסברי, חל שיפור משמעותי ומובהק סטטיסטית ברמת העייפות של החולים שנמשך למשך קרוב לחמישים שבועות.
בנוסף לכך, גם מחקר זה מצא כי חל שיפור משמעותי בתפקודים הקוגניטיביים של החולים. בכנס האחרון שנערך באירופה בנושא פורסמו נתוני המחקר בו לקחו חלק 496 חולים לפיהם 87% מכלל המשתתפים בניסוי לא חשו החמרה או התקדמות במחלתם. ממצאים אלו עומדים בקנה אחד עם ההבנה כי טיסברי היא התרופה היעילה ביותר לטיפול בחולי טרשת נפוצה נכון להיום.
הסיכון לחלות בדלקת מוח חריפה
אחת מתופעות הלוואי החמורות של השימוש בטיסברי היא התפרצות של דלקת מוח חריפה. עם זאת, בעקבות פיתוחה של בדיקת דם חדשה ומהפכנית ניתן להעריך מראש את הסיכון של החולים לפתח מחלה זו.
הדלקת החריפה היא תוצאה של שילוב בין התרופה לבין וירוס מסוג JVC. מעבר לתופעת לוואי זו, התרופה נחשבת לבטיחותית מאוד עבור כל החולים. הנקודה החשובה היא שלפני שמתחילים לקבל את התרופה, יש לעבור בדיקת דם כדי לבדוק את רמת הנוגדנים לווירוס בדם.
באופן עקרוני, בדיוק כמו כל משטר תרופתי אחר, כך גם השימוש בטיסברי מצריך מעקב רפואי צמוד על מנת לשלול תופעות לוואי אפשריות.
קראו עוד: