טרשת נפוצה הינה מחלת נוירולוגית נפוצה למדי, שפוגעת בנשים יותר מאשר בגברים. המחלה עשויה לתקוף על פי רוב אנשים צעירים יחסית, החל מגילאי העשרים ועד לאנשים בשנות הארבעים לחייהם והיא מאופיינת בהתפרצויות של התקפים ולעיתים גם בהתדרדרות מתמשכת וללא הפוגה.
בסיס המחלה הינו הופעה של דלקות במערכת העצבים המרכזית, דהיינו במוח או בחוט השדרה, כאשר הנזקים עשויים ללבוש צורות שונות. בין היתר ניתן למצוא סימנים מוקדמים למחלה בדמות של פגיעה מתמשכת בראייה, הופעה של קשיים ביציבה, תחושות של חולשה באחת מהגפיים (יד או רגל) ולעיתים ביותר מאחת.
למרות שהמחלה נחשבת לקשה למדי ולעיתים קרובות מדובר על התדרדרות שנמשכת לאורך שנות חיים רבות, קיימים לא מעט טיפולים שיכולים להאט את המחלה. בין הטיפולים ניתן למצוא תרופות ותיקות כגון הקופקסון שניתנות בזריקות ותרופות נוספות, חדשות יותר, שיכולות להינתן בצורה של כדורים.
בתור מחלה כרונית קשה, יחסית, שעשויה ללוות את החולה במשך שנים, מגיעות לחולים זכויות רבות מטעם מוסדות שונים. על מנת לקבל את מלוא הזכויות יש לפנות, כמובן, לגורמים המתאימים ולפעול על פי הנחיותיהם.
זכויות בביטוח הלאומי
בשל העובדה שרבים מהחולים הופכים בשלב מסוים למוגבלים במידה רבה, יש באפשרותם לפנות למוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל הכרה כנכים. משמעות ההכרה באדם כסובל מנכות כללית מאפשרת לו לקבל קצבת נכות כללית בכל חודש.
ההכרה באדם כנכה נעשית על פי קריטריונים אותם קובע המוסד ובאופן כללי ניתן לומר שאדם שאינו יכול להתפרנס למחייתו או שיכולתו לעשות כן נפגעה באופן ממשי אכן יקבל הכרה כנכה.
על מנת שהביטוח הלאומי יכיר באדם כלשהו כסובל מנכות כללית יש להגיש תביעה באמצעות מילוי טפסים מתאימים. בהמשך יקבע לתובע מועד שבו יהיה עליו להופיע בפני וועדה רפואית שמורכבת ממומחי המוסד. ניתן להגיש מסמכים רפואיים שונים בתור סימוכין, אולם המשקל שיקבע להם יהיה בהתאם להחלטת הוועדה.
במידה והתביעה נדחית ניתן להגיש ערעור ואף להיעזר לשם כך בעורך דין. חשיבות ההכרה בנכות הינה מעבר לקבלת קצבה שכן נכים יכולים לקבל זכויות נוספות בביטוח לאומי גם מעבר לכך – מול מוסדות שונים.
נכות, עבודה ומיסוי
בהתאם לתיקונים שונים נקבע שגם אדם שנפסקו לו אחוזי נכות בביטוח לאומי יוכל לעבוד בלי שתפגע זכותו לקבלת קצבה. על מנת להקל על נכים שבוחרים להמשיך לעבוד וכדי לעודד אותם לכך ניתן לקבל במקרים מסוימים הנחות ופטורים ממס הכנסה. על מנת לממש זכות זאת יש למלא טפסים מתאימים ברשות המיסים.
במקביל, ישנם מקרים שבהם ניתן לקבל תוספת נקודות זיכוי כאשר מדובר על זוגות נשואים שאחד מהם הוכר כנכה או כעיוור (תופעה שיכולה לחול על חולי טרשת נפוצה) ובתנאי שאחד משני בני הזוג איננו עובד. קבלת ההטבה מצריכה הגשת טופס 101 בנוסף לאישורים רפואיים מתאימים בדבר הנכות הרפואית.
הנחה בארנונה
מי שהוכר כנכה מטעם הביטוח הלאומי יכול לפנות לרשות המקומית בבקשה לקבלת הנחה בארנונה. על רוב, ההנחה היא דיפרנציאלית והיא גבוהה יותר ככל שדרגת הנכות המוכרת עולה. גם כאשר מדובר על הורים אשר בנם חלה במחלה ניתן להגיש בקשה לקבלת ההנחה האמורה. הפניה צריכה להיעשות בצירוף מסמכים רפואיים מתאימים.
הנחות ברשויות נוספות
חשוב לדעת שחלק מהחולים יוכלו לקבל הנחות מול גופים נוספים או רשויות נוספות כגון חברת בזק, למשל. את הבקשה יש לשלוח למשרד הרווחה בצירוף מסמכים רפואיים רלוונטיים ובצירוף ההכרה בנכות מטעם הביטוח הלאומי.