מחלת הסרטן היא מגיפה בקרבנו ושכיחותה עולה בהדרגה החל מתחילת המאה הקודמת ועד היום. עם הבהלה שיצרה המחלה והתמותה ממנה החל גל של מחקרים וניסיונות שנועדו כולם למען מטרה אחת- לנסות ולמצוא פתרון שיוכל להביא לריפוי מהמחלה.
מאז הימים הראשונים לגילוי הסר
טן ועד היום עברו עשרות רבות של שנים ובמהלכן פותחו טיפולים רבים אשר חלקם יעילים יותר וחלקם יעילים פחות.
בסך הכל ניתן לומר כי כיום, קיים טיפול יעיל למרבית מחלות הסרטן אך הטיפול נעשה יעיל פחות ופחות ככל שמועד גילוי המחלה הוא מאוחר יותר. עולם המדע והמחקר לא מתייאש מלנסות למצוא פתרונות חדשים שיעזרו לרפא את המחלה.
לאחרונה עולה לכותרות בכל הקשור לטיפול בסרטן בכלל, ובסרטן השד בפרט, טיפול חדש-ישן בחומר המכונה בין היתר "ויטמין B17".
על סרטן השד
מדובר במחלה שאחת מכל שמונה נשים ישראליות תחלה בה במהלך חייה. המחלה פוגעת בממוצע בכ-4000 ישראליות מידי שנה ועל אף ששכיחותה בקרב נשים גבוהה פי 100 מאשר בקרב גברים, ניתן לראות את המחלה גם אצלם.
גילוי מוקדם יכול להביא לריפוי מלא של המחלה ב-90% מהמקרים, אולם למרות שהטיפולים הקונבנציונאליים, על אף תופעות הלוואי שלהם, הם יעילים באופן יחסי, ישנן נשים רבות הבוחרות לנסות גם טיפולים אלטרנטיביים שאינם בהכרח מומלצים על ידי הרפואה המערבית. אחד מהטיפולים הנ"ל הוא שימוש בויטמין B17.
מהו ויטמין B17
שמו של החומר הנ"ל הוא מטעה שכן לא מדובר כלל וכלל בוויטמין על פי ההגדרות הרפואיות שלו.
מדובר בחומר המסונטז מהכימיקל "אמיגדלין" שמופק מזרעים של אגוזים למיניהם, בעיקר שקדים. המבנה הכימי של אמיגדלן הוא של גליקוזיד וכאשר עורכים לו מספר שינויים כימיים, הוא הופך לחומר אחר בשם "לאטריל". הלאטריל הוא למעשה תרכובת שיסודה טבעי אך היא עברה שינויים כימיים מעשה ידי אדם. השם "ויטמין B17" הוא למעשה שם נרדף לחומר לאטריל.
לאטריל היא תרכובת המורכבת מפחמן, מימן, חנקן וחמצן והשילוב של החומרים הנ"ל נמצא מזה שנים רבות תחת ויכוח מדעי בנוגע לשאלת היעילות של התרכובת בשימוש כטיפול נגד סרטן.
ויטמין B17, סרטן ומה שביניהם
הויכוח על הנושא החל לפני כחמישים שנה לערך והחריף בתחילת שנות ה-70 כאשר סדרה של ניסויים שבוצעו על עכברים במטרה להוכיח את יעילות החומר בטיפול בגידולים סרטניים, הראו תוצאות שלא היו חד משמעיות. מאז שנות ה-70 של המאה הקודמות נעשו מחקרים רבים נוספים אודות יעילות החומר אמיגדלין לטיפול בסרטן בכלל ולטיפול בסרטן השד בפרט, אולם לא נמצאה כל הוכחה מדעית כי החומר הוא אכן יעיל.
אולם הסיפור לא נגמר כאן. מחקרים שנערכו בהמשך הראו תוצאות מדאיגות במיוחד שכן לפיהם, לא רק שהאמיגדלין איננו תורם לריפוי סרטן, הוא אף עלול לגרום לתגובה בה נוצר רעל מסוכן מאוד בגוף.
מסתבר כי במהלך הפירוק של החומר בגוף, אנזים מסוים יוצר ממנו חומר שרובנו מכירים בתור "ציאניד". מדובר ברעל חזק מאוד שכאשר נוצר בכמויות, כפי שהודגם אצל אנשים שצרכו כמות גדולה של אמיגדלין כדי לטפל בסרטן שלהם, יכול להוביל לתופעות קשות ואף למוות.
הסיכוי של ה"תרופה" להפוך לרעילה יותר, עולה במידה והיא נלקחת דרך הפה, בשילוב עם ויטמין C או על ידי אנשים שלהם יש חוסר בויטמין B12.
לאור עיבוד ושקלול של כלל הנתונים שהתקבלו, העולם המערבי והרפואה הקונבנציונאלית אינם מקבלים את השימוש בוויטמין B17 כטיפול יעיל לסרטן, וטיפול זה איננו מאושר על-ידי ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) וכן על ידי רשויות הבריאות במדינות אירופה המערבית. יחד עם זאת, אנשים רבים פונים לארצות המזרח שם השוק פרוץ וניתן לרכוש את החומר דרך האינטרנט.
חשוב לזכור כי ההמלצה הגורפת היום היא שלא לצרוך את החומר מחשש להשפעות הרעילות שיש לו.