בישראל חיים כמה אלפי אנשים החולים בטרשת נפוצה. מחלה זו מובילה, במקרים רבים, לקשיי תפקוד הולכים וגדלים. חלק מהחולים סובלים מתסמינים קלים יחסית ורמת התפקוד שלהם גבוהה. אך בשלב מסוים כמעט כל החולים מגלים שביתם, המקום הבטוח שלהם, כבר איננו משרת אותם בנוחות ויעילות.
כדי לשפר את איכות החיים ולהקל על התפקוד, לא חייבים לחפש פתרונות למגורים חלופיים. הרבה יותר נכון לבצע התאמות שונות בבית. התאמת הבית לחולה טרשת נפוצה תבוצע באופן הטוב והנכון ביותר כאשר יילקחו בחשבון סימני המחלה הנוכחיים וכן הצפי לשנים הקרובות.
הקושי העיקרי בטרשת נפוצה: מדרגות
חולים המתגוררים בבית עם מדרגות, יכולים בהחלט לבצע שינוי ולהתמודד עם גרם מדרגות מינימלי באמצעות הקמת רמפה, אולם לא תמיד די בכך. הפתרון הוא התקנת מעלון. מעלונים שונים יכולים להתאים לבתים ולגרמי מדרגות בעלי אפיונים מגוונים.
קיימים מעלונים קטנים המתאימים לשימוש כאשר החולה עומד על רגליו. מעלונים אחרים, גדולים יותר, מתאימים גם לאדם הישוב בכיסא גלגלים ואף ליותר מאדם אחד. מעלונים מסייעים כשקיימות מדרגות בכניסה לבית או בתוך הבית וכן במצבים שבהם לא ניתן להתקין מעלית רגילה מסיבות שונות – כלכליות או הנדסיות.
הרחבת מעברים
חלק מהחולים מגלים שהניידות בבית מקשה עליהם לאו דווקא בשל המדרגות, אלא בשל הקושי לעבור בפתחים השונים. דלת הכניסה צרה מדי וכן מעברים בין החדרים יכולים להיות צרים, אך יש פתרון.
באמצעות תכנון נכון של היבטים הנדסיים ותכנוניים, ניתן להפוך פתחים צרים לרחבים יותר. הדברים אמורים לעיתים בכל הדלתות אך יש ודרוש פתרון ממוקד ומקומי – כגון טיפול בפתח הכניסה לחדר השירותים וכן לחדר האמבטיה.
חדרי אמבטיה ושירותים: יותר משינויים והרחבת מעברים
התאמות נוספות בחדרים אלו עשויות להידרש הן כדי לאפשר התנהלות יום יומית נוחה יותר והן בכדי לענות על צורך בבטיחות. התקנת ידיות ומאחזים ייעודיים מהווים מענה לחולים שמתקשים מאוד לקום ולשבת.
ידית אחיזה צריכה להיות מותקנת במקלחון או באמבטיה בכדי לסייע בכניסה וביציאה בבטחה, ללא סכנת החלקה או נפילה. ניתן לסלק אמבטיה גדולה ולא בטיחותית ולהחליף אותה במקלחון מרווח שבו ניתן להתקלח גם בכיסא ישיבה או להתקין אמבטיה ובה אמצעי מובנה לישיבה.
התאמה אישית וסיוע כספי
פתרונות נוספים שיכולים להפוך את הבית למותאם יותר עבור אדם החולה בטרשת נפוצה יכולים לכלול גם מעקות, הכנסת מיטה מתכווננת, שיפוץ המטבח כך שניתן לתפקד בו בצורה בטוחה יותר וקלה יותר. למותר לציין שהתאמה של הבית בצורה טובה תבוצע בליווי מומחים שיבחנו הן את אופי המבנה, כולל דרכי גישה, גודל החדרים, הדלתות והמעברים, ואת אופי המגבלות ויכולת התפקוד של החולה.
טיפ חשוב שיכול להיות רלוונטי לחלק מהחולים – על פי קריטריונים של תפקוד ורמת הכנסה, ניתן לקבל סיוע כספי ממשרד השיכון להתאמת הבית. מומלץ לבדוק את הנושא במקביל לחיפוש אנשי מקצוע הבקיאים בהתאמת בתים עבור אנשים בעלי מוגבלויות.