הדבר נשמע אולי בלתי אפשרי ואולי רעיון לסרט שהוא מדע בדיוני, אולם מסתבר שבקרוב צפוי להיערך הליך רפואי יוצא דופן, שמעולם לא נוסה על בני אדם: השתלת ראש לחולה בניוון שרירים.
ולרי ספירידונוס, חולה במחלת ניוון שרירים סופנית, הודיע כי בשל מצבו, יעבור בדצמבר 2017, ניתוח שבו יחברו את ראשו לגופו של תורם במצב של מוות קליני. כל זאת, במטרה לאפשר לספירידונוס לשוב ולנשום בכוחות עצמו וגם להתנהל עם גופו כאדם בריא לחלוטין.
כשהמציאות עולה על כל דמיון
סרטי המדע הבדיוני העלו לא מעט רעיונות, שבחלקם הזויים ולא ניתנים ליישום, אולם בחלקם – מסתבר שאכן אפשריים. הרפואה המערבית המודרנית הולידה לא מעט פיתוחים רפואיים חדשניים וטיפולים מסוגים שונים, העוזרים להתמודד עם מחלות רבות. נכון להיום, הסובלים ממחלת ניוון שרירים נאלצים להתמודד עם אתגרים קשים ועם אורח חיים לא פשוט.
איכות חייהם נפגעת והם חיים שנים ארוכות. השתלת ראש לחולה בניוון שרירים עלתה כרעיון לאחר ביצוע הליך של השתלת ראש אצל קוף לפני כמה עשורים וגם אצל עכבר. שניהם מתו לאחר מספר ימים, אמנם, ובכל זאת, הדבר איננו מונע מחוקרים ומאנשי רפואה רבים למצוא בכך הזדמנות לפיתוח טיפול חדשני, שייתכן שיוכיח את עצמו כבר ביצוע ואפשרי.
כיצד יתבצע ההליך
ולרי ספירידונוב שחולה במחלת ניוון שרירים הינו מדען מחשבים מרוסיה, המרותק לכיסא גלגלים בשל מחלתו. כדי שיוכל להוציא את רעיון הניתוח לפועל, חיפש המדען במשך זמן רב נוירוכירורג, שיוכל לבצע את הניתוח, שבו יחברו את ראשו של המדען לגופו של אדם אחר. התאריך המדויק לניתוח טרם נקבע, אולם על פי המרכז הרפואי שבו הוא צפוי להיערך, ייתכן שמדובר כבר בדצמבר 2017.
בניתוח ישתתפו עשרות אנשי צוות, שייקחו חלק במהלך הבלתי רגיל זה. הניתוח, כצפוי, סביר שייערך שעות ארוכות בשל מורכבותו, שכן במהלכו ינותק ראשו של ולרי ספירידונוב מגופו ויחובר אל הגוף החדש. ניתוק זה יכלול גם את ניתוקם של כלי הדם המרכזיים ושל חוט השדרה, בעוד ליבו של ספירידונוב מחובר למכונת לב ריאה. לאחר ביצוע הניתוח, יחובר הראש לגופו של התורם, יחוברו אליו העורקים והוורידים המרכזיים, עמוד השדרה, סיבי העצב והרקמות השונות.
על ההליך עצמו החליט ספירידונוב בשל זמנו הקצוב. במסיבת עיתונאים שנערכה לאחרונה, הודיע המדען הרוסי שלא נותר לו זמן רב לחיות ורואה בניתוח הזה הזדמנות הן עבורו והן אלה, החולים כמוהו באותה המחלה. עתה פועל המדען לגיוס כספים לצורך מימון הניתוח המורכב הזה, שעלותו צפויה להגיע לכ – 19 מיליון דולר. במידה והניתוח אכן יצליח, הדבר יהווה פריצת דרך משמעותית ואולי הגדולה ביותר בעולם הרפואה וכמובן לסייע להמוני משותקים, החולים במחלות ניווניות שונות או סובלים מפציעות או פגיעות פיזיולוגיות קשות.