טרשת נפוצה ובעיות ראייה

טרשת נפוצה ובעיות ראייהתסמינים כמו הופעת ראייה כפולה או מטושטשת, כאבי עיניים או כל מגבלה אחרת, מאפיינים טרשת נפוצה. 80 אחוזים מחולי טרשת נפוצה חווים שינויים בראייה.

בעיה בראייה היא לעיתים קרובות אחד הסימנים הראשונים של המחלה. למרבה המזל, שינויים אלה הם בדרך כלל בעיות חולפות.

כיצד טרשת נפוצה משפיעה על הראייה?

טרשת נפוצה היא מחלה הגורמת לנזק עצבי ופוגעת במערכת העצבים המרכזית. עצב הראייה הוא חלק ממערכת העצבים, ומשמש למעבר מסרים חזותיים למוח. קיימות שלוש הפרעות חזותיות עיקריות הנקשרות למחלה.

דלקת בעצב האופטי- דלקת בעצב הגורמת לאובדן פתאומי של הראייה. זוהי בעיית הראייה הנפוצה ביותר הנובעת מטרשת. כמחצית מהמטופלים, עשויים לחוות לפחות אירוע אחד של דלקת בעצב הראייה לאורך החיים.

ניסטגמוס- תנועת עיניים אופקית או אנכית בלתי רצונית, המכונה בשם ניסטגמוס. ניסטגמוס עשוי להיות מתון. במקרים אחרים הבעיה עשויה להשפיע על הראייה באופן חמור עד להגבלת הפעילות.

כפל ראיה- מתרחש כאשר זוג שרירים השולטים בתנועות העין, נחלש. השרירים מאבדים קואורדינציה.

דלקת בעצב הראייה

דלקת בעצב האופטי גורמת לטשטוש ראייה או ראייה מעורפלת המשפיעה בדרך כלל על עין אחת בלבד. הדלקת מלווה בכאב או תחושת אי נוחות באזור העין, בייחוד בעת תנועת העיניים.

תנועות עין מצד אל צד או לחילופין למעלה ולמטה, עשויים לגרום לכאבים. תופעה זו מתרחשת כאשר חלה פגיעה במיאלין, המאפיינת טרשת נפוצה. שכבת המיאלין מכסה את העצב האופטי. עצב זה מחבר בין העין למוח. כאשר חלה פגיעה בהרכב החומר העצבי, פעילות הראייה התקינה נפגעת. מעל למחצית מחולי טרשת נפוצה, חווים דלקת בעצב.

במהלך בדיקה רפואית, לעיתים קרובות הרופא יאבחן פגם הגורם לאישונים לחוסר סימטריה, בתגובה לאור. תחילה, ראש העצב האופטי יראה מעט נפוח, בהמשך העצב יציג מראה חיוור. תרופות תוך ורידיות כמו מטילפרדניזולון (סטרואידים) ישמשו לטיפול בדלקת העצב.

הסטרואידים אינם מרפאים את הראייה אולם מזרזים את ההחלמה. דלקת ראייה, במרבית המקרים היא תופעה זמנית אשר חולפת, אם כי הראייה בעין הפגועה עשויה להיות להיפגע לצמיתות.

כפל ראייה

בטרשת נפוצה קיים קושי בתיאום תנועות העיניים, עין מאבחנת אובייקט אחד ואילו עין אחרת מצביעה על נקודה אחרת במרחב. המוח מקבל שתי תמונות שונות, דבר היוצר בלבול. כפל ראייה מכונה בשם דיפלופיה.

כפל ראייה מתרחש כאשר טרשת נפוצה משפיעה על גזע המוח, מקום אשר בו מתרחש התיאום של תנועות העיניים. הסיבה להופעת כפל ראייה בטרשת נפוצה היא פגיעה באזורים מסויימים במוח.

מטופלים רבים מדווחים על טשטוש במקום ראייה כפולה. כפל ראייה בדרך כלל הוא תופעה חולפת. בדומה לטיפול בדלקת בעצב האופטי, הרופאים ממליצים על שימוש בסטרואידים תוך ורידיים על מנת להאיץ את ההחלמה.

ניסטגמוס

ניסטגמוס היא תנועה בלתי רצונית וקצבית של העיניים. העיניים נצפות קופצניות, המכות מצד אל צד או למעלה ולמטה. התופעה מלווה לעיתים קרובות בסחרחורת. חולים רבים מתארים תחושה שהעולם מסתובב סביבם.

ניסטגמוס מקשה על פעולות יומיות כמו קריאה, צפייה בטלוויזיה ונהיגה. כיום, נעשה שימוש במספר תרופות אשר מטרתן היא למגר את התופעה. באקלופן, כלונאזפאם, גאבאפנטין, ממנטין ובמקרים נדירים בלבד יומלץ על ניתוח או טיפול בבוטוקס.

דרכי טיפול

ההתמודדות עם ליקוי הראייה הנגרם כתוצאה מטרשת נפוצה, הוא מאורע זמני המחלים ואינו מצריך התערבות רפואית. רופאים רבים ממליצים על שימוש בסטרואידים לטיפול בדלקות עצב אופטי וניסטגמוס. הטיפול בכפל ראייה נעשה באמצעות מנוחה מעת לעת במהלך היום, ושימוש ברטייה המפחיתה את הגירויים מהסביבה.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן