על פי תוצאותיו של מחקר חדש, ייתכן ותוך מספר שנים ייצאו לשוק בדיקות חדשות אשר יוכלו לגלות אנשים הנמצאים בסיכון לפתח את סרטן הערמונית, השד או השחלות. מחקר זה, אשר בוצע ביותר ממאה מרכזים ברחבי העולם ובדק כ-200,000 אנשים, מצא כ-80 מוטציות בגנים אשר נמצאות בשכיחות גבוהה יותר אצל אנשים עם המחלות המדוברות.
על פי זיהוי אותן מוטציות, ניתן לדעת האם הנבדק נמצא בקבוצת הסיכון או לא וכך להמליץ לו על המשך בירור וטיפול מתאים. בדרך זו, גילוי מוקדם של אותן המחלות תוך טיפול רפואי מתאים יביא כמובן להצלת חיים רבים.
גילוי מוטציות גנטיות הקשורות לסרטן
במהלך המחקר, זיהו החוקרים מספר מוטציות אשר לטענתם מגבירות את הסיכון לפתח את סרטן הערמונית, השחלות והשד.
במחקר זה, החוקרים ניתחו דגימות DNA של נבדקים, אשר 100,000 מהם חולים בסרטן ומספר דומה בריאים. במהלך המחקר זיהו החוקרים שכיחות מוגברת של מוטציות מסוימות מ-DNA של חולי הסרטן, ועל פי זה לטענתם מדובר במוטציות אשר מכניסות את הנבדקים לקבוצת סיכון.
פיתוח בדיקות זולות תוך מספר שנים
על פי החוקרים, תוך 4-5 שנים ניתן יהיה לפתח בדיקות זולות וזמינות, אשר באמצעותן ניתן יהיה לזהות את האנשים הנמצאים בסיכון למחלות האלה על פי הרצף הגנטי בלבד.
באמצעות בדיקה פשוטה, ניתן יהיה לזהות את המוטציות הגנטיות, אשר על פי המחקר האחרון נמצאות בשכיחות יתר אצל חולי סרטן ובכך לסייע לקביעת המשך המעקב והטיפול. חשוב לזכור שלבדיקה זו חסרונות רבים, ועדיין לא ידועה אמינותה ויעילותה האמיתי בהצלת חיים.
בדיקת סקר טובה לסרטן הערמונית
סרטן הערמונית הוא אחת המחלות הקשות ביותר, אשר נחשב למחלה הגידולית הנפוצה ביותר בקרב הגברים.
נכון להיום, אין בדיקת סקר טובה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, ומכיוון שמדובר במחלה כה שכיחה אשר גילוי מוקדם שלה מאפשר סיכויי החלמה מצוינים, חשוב מאוד להבין מי בסיכון לפתח אותה ומי לא. בדיקה הסקר שקיימת כיום היא בדיקת ה-PSA, אשר נחשבת ללא אמינה ולא יעילה לקביעת סיכון למחלה, וייתכן שעל פי המחקר הנוכחי, תוך מספר שנים נוכל לגלות באמצעות בדיקת דם פשוטה אנשים עם סיכון לפתח את המחלה.
על פי החוקרים, הם זיהו 30 מוטציות גנטיות הקשורות לסרטן הערמונית, ומתוכן 16 מוטציות הקשורות לסוג קשה יותר של המחלה. על פי זיהוי המוטציות האלה, ניתן לגלות את הנבדקים אשר נמצאים בסיכון של 50% לפתח את סרטן הערמונית, אשר עבורם גילוי זה הוא מציל חיים.
זיהוי נשים בסיכון לסרטן השד והשחלה
מלבד סרטן הערמונית, המחקר מצא גם 49 מוטציות נוספות הקשורות לסרטן השד. באמצעות פיתוח הבדיקות, ניתן יהיה להעריך האם הנבדקת היא בסיכון מוגבר לפתח את סרטן השד, ולהמליץ לה על שינוי בבדיקות המעקב. על פי החוקרים, אישה עם תוצאות חיוביות בבדיקה תהיה בסיכון של כ-33% לפתח את המחלה, ועל כן מעקב מתאים וטיפול מוקדם יציל את חייה.
מבחינת סרטן השחלה, למרות שזוהו מוטציות הקשורות אליו, על פי החוקרים לא מדובר בתוצאות מובהקות כמו בסרטן הערמונית והשד, והציפיות לגבי בדיקה זו פחותות.
הבנה טובה יותר של המחלה וסיכוי טוב יותר למציאת תרופות
מלבד פיתוח הבדיקות החשובות, מחקר זה תורם רבות לגבי הבנת הקשר הגנטי למחלות הממאירות.
בזכות תוצאות המחקר יוכלו מדענים רבים ברחבי העולם להמשיך ולבדוק את הגורם הגנטי למחלות האלה, בתקווה להבין טוב יותר את המנגנון הביולוגי ולמצוא תרופות טובות יותר לטיפול במחלה.
>