רבים לא מודעים לכך, אבל כל סוג של התקפים אפילפטיים יכול באופן פוטנציאלי להשפיע על הזיכרון. ההשפעה על הזיכרון יכולה להיות רלוונטית במהלך ההתקף או אחריו ובכול מקרה חולים הסובלים מתדירות גבוהה יחסית של התקפים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות זכרון.
התקפי האפילפסיה יכולים להיות כלליים, מוקדיים או משולבים. אם מדובר בחולה הסובל מהתקפים מוקדיים, האופן שבו ההתקפים ישפיעו על הזיכרון מושפע מהמיקום הספציפי שבו מופיע ההתקף, כלומר ממיקום המוקד האפילפטי. את המוח נהוג לחלק לשתי המיספרות (ימנית ושמאלית) כאשר כל המיספרה מורכבת מארבע אונות: האונה המצחית, העורפית, הרקתית (טמפורלית) והקודקודית.
בעיות תפקוד באונה הרקתית והמצחית הן אלו המזוהות עם השכיחות הגבוהה ביותר של בעיות זכרון בקרב חולי אפילפסיה. האונה הרקתית השמאלית חשובה בעיקר לזיכרונות מילוליים כמו לדוגמה שינון של חומר לבחינה או זכרון של שמות. אי לכך, אדם הסובל מהתקפים מוקדיים באונה הרקתית השמאלית, נמצא בסיכון לסבול מבעיות בזיכרון הקשורות למילים ועשוי להיתקע לפעמים באמצע משפט ללא יכולת להמשיך לדבר.
האונה הרקתית הימנית (הממוקמת בהמיספרה הימנית) רלוונטית בעיקר לזיכרונות חזותיים כמו לדוגמה היכולת לזכור את מראה הפנים של אדם מוכר. האונה המצחית רלוונטית בעיקר עבור זכרון פרוספקטיבי, כלומר היכולת לזכור כיצד לבצע פעולות מתוכננות מסוימות. אי לכך, התקפים מוקדיים באונה המצחית עלולים לגרום לכך שהמטופל ישכח בעתיד כיצד לבצע פעולות מסוימות.
בעיות זכרון אחרי התקף אפילפטי
ייתכנו בעיות זכרון מסוימות ישירות לאחר התקף אפילפסיה, שכן המוח צריך להתאושש אחרי האירוע האפילפטי. הבלבול שמופיע לאחר ההתקף בחלק מהחולים לרוב מתפוגג לאחר כמה דקות אך קיימת שונות רבה במשך הזמן הדרוש להתאוששות בין החולים.
בעיות זכרון אחרי ניתוח לטיפול באפילפסיה
בעיות זכרון לאחר ניתוח לטיפול באפילפסיה נחשבות לשכיחות יחסית. בעיות אלו רלוונטיות בעיקר לחולים שעברו ניתוח באונה הרקתית. זוהי הסיבה בגינה נהוג לבצע מבחני זכרון לפני ואחרי הניתוח.
יש לציין, 0כי בעיות זכרון לאחר ניתוח להסרת המוקד האפילפטי יכולות להתפתח גם בחולים שהניתוח הוביל אצלם לריפוי מלא ולהפסקה מוחלטת של ההתקפים.
האם תרופות אנטי אפילפטיות משפיעות על הזיכרון?
בעיות זכרון יכולות להיות במקרים מסוימים תופעות לוואי של הטיפול התרופתי. כך לדוגמה ישנן תרופות אנטי אפילפטיות הגורמות לבעיות קשב וריכוז ולנמנום. תופעות לוואי אלו עשויות לגרום לקושי ברכישת מידע חדש והטמעתו בזיכרון. הסיכוי לבעיות זכרון על רקע הטיפול התרופתי גבוה יותר ככול שהמינון התרופתי גבוה יותר וכן גבוה יותר בקרב מטופלים הנוטלים יותר מתרופה אנטי אפילפטית אחת.
טיפול אופטימאלי הגורם לירידה בתדירות וחומרת ההתקפים, יכול כמובן לשפר את הזיכרון, בחולים הסובלים מפגיעה בזיכרון על רקע ההתקפים.
גורמים נוספים המשפיעים על הזיכרון בחולי אפילפסיה
ישנם גורמים נוספים המשפיעים על הזיכרון, הרלוונטיים עבור כלל האוכלוסייה, אך בעיקר עבור חולי אפילפסיה. כך לדוגמה חוסר שינה ועייפות עלולים להוביל לירידה ביכולת הריכוז ולפגיעה בזיכרון. חוסר שינה מהווה טריגר להתקפים אפילפטיים בחלק ניכר מהחולים וישנם גם חולים הסובלים מפרכוסים במהלך השינה וכתוצאה מכך עייפים מאוד במהלך היום. גם מצבי רוח שליליים, כמו דאגה, חרדה ועצבות, יכולים להשפיע לרעה על האופן שבו המוח מטמיע מידע ולעומת זאת ביטחון עצמי ושמחה משפיעים לטובה על הזיכרון.
לאור כל זאת, חולה אפילפסיה המרגיש כי הוא סובל מבעיות זכרון, מוזמן לפנות לרופא המטפל בו לצורך מעבר של בדיקות ומבחני זכרון וזאת על מנת שניתן יהיה בהתאם לצורך לטפל בבעיות השונות.