אופטימיות מונעת סרטן השד?

אופטימיותמחקרים רבים והשערות שונות, כבר משנת 1983, ניסו לקשור קשר בין אירועי חיים טראומטיים, לחץ פסיכולוגי והסיכון לחלות במחלות שונות, כדוגמת סרטן.

מחקר ישראלי של מרצי אוניברסיטת בן גוריון, הצליח להתחקות אחר קשר בין אופטימיות לבין הסיכון לחלות בסרטן שד, לעומת נשים אשר עברו טראומה כלשהי.

סרטן שד הינו הסרטן קטלני, במיוחד כאשר הוא מתגלה בשלבים מאוחרים, לאחר שהוא כבר הצליח לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. בישראל, שיעור התחלואה הוא בין הגבוהים בעולם.

מטרת המחקר אשר פורסם בכתב עת יוקרתי (Biomed Cancer), הייתה לבחון את הקשר בין אירועי חיים ולחץ נפשי פסיכולוגי, ובין מחלת סרטן השד בקרב נשים צעירות.

המחקר כלל כ- 622 נשים צעירות (עד גיל 45), אשר מחציתן חלו בסרטן שד ומחציתן הי נשים בריאות. הן רואיינו ותושאלו על נושאים שונים אשר הן חוו במהלך חייהן, כמו למשל רמת האושר אשר הן חוות, אירועים טראומטיים ועוד. הממצאים הוכיחו באופן חד משמעי כי ישנו קשר בין הסיכון לחלות במחלת הסרטן לבין מצב נפשי דכאוני.

מהלך המחקר

המחקר תוכנן כך שיהיה מבוקר. הוא כלל ראיונות עם 622 נשים, מתחת לגיל 45. 255 מהן אובחנו כחולות בסרטן השד בין השנים 1998 ל-2002. ו- 367 היו נשים בריאות, אשר תיפקדו בתור קבוצת ביקורת.

החוקרים השתמשו בשאלון אשר בדק אירועי חיים. הזמן הממוצע אשר עבר בין הדיאגנוזה של המחלה, לבין ריאיון החוקרים היה כשנה.

ההנחה הייתה כי שתי הקבוצות הינן תואמות מבחינה דמוגרפית ואחרת, מכיוון שהן שמות הנשים החולות והן שמות הנשים הבריאות נלקחו מאותם מרכזים רפואיים.

הריאיון כלל שאלות אשר מדדו את הלחץ הפסיכולוגי, באמצעות שישה פרטים אשר העריכו דיכאון, שישה פריטים אשר העריכו חרדה, ושלושה פריטים אשר העריכו אושר ואופטימיות.

מעבר לכך, השאלון אף בדק אירועי חיים שכללו עשרה אירועים כמו: איבוד הורה לפני גיל 20, גירושי הורים לפני גיל 20, איבוד קרוב או איבוד בן זוג, גירושים או פרידה, פיטורים, משבר כלכלי, מחלה חמורה של קרוב משפחה ועוד.

תוצאות המחקר

הממצאים העיקריים של המחקר העלו קשר שלילי בין אושר, אופטימיות ומחלת סרטן השד, וקשר חיובי בין דיכאון, אירועי חיים מלחיצים ומחלה.

רגש כללי של אושר היה קשור בצורה שלילית לדיכאון. לא ניתן היה לקשר בין המחלה לכל אחד מהאירועים שנבדקו. אולם, נראה כי חשיפה למספר אירועים רציפים (יותר מאחד) נקשר לסיכון לחלות במחלה, ונחשב כגורם סיכון בקרב נשים צעירות. כלומר, הרגשה כללית של אושר ואופטימיות יכולה להיחשב כגורם מגן כנגד התפתחות סרטן שד.

יש לציין כי הנשים אשר השתתפו במחקר רואיינו לאחר הדיאגנוזה, ולכן אין ספק כי המחלה אכן הייתה מרכיב וגורם חשוב להרגשתן הדיכאונית.

מעט ידוע על תפקידו של הלחץ כגורם להתפרצות מחלת הסרטן או להתפתחות גידולים לאחר התפרצותם. אולם מספר מחקרים אפידמיולוגיים אשר נוהלו בתחילת שנות התשעים, העלו את הקשר בין גורמים פסיכו-סוציאלים, כמו אירועי חיים, תמיכה ורשת חברתית, בטחון עצמי, התנהגות מתגוננת וסרטן שד.

מחקרים אחרים הראו קשר בין סרטן שד ואירועי חיים משמעותיים כמו איבוד בת או בן זוג, חבר או קרוב משפחה.

מחקרים אלו אשר ניסו לעמוד על הקשר שבין גורמים מלחיצים להתפתחות סרטן הינם קשים לביצוע. הבעיה המרכזית היא הצורך במחקר רטרוספקטיבי, אשר יוכל לעמוד על גורמים אלו עוד לפני פרוץ המחלה. מחקר זה האיר בצורה נוספת נושא זה, וסלל את הדרך למחקרים עתידיים נוספים.

ראו גם:

מחקר מצא כי הקרנות נגד סרטן השד יכולות לפגוע בלב

>

דילוג לתוכן