ישנם סוגים רבים של סרטן העור כאשר הקטלני שבהם הוא מלנומה, זהו סוג של סרטן ממאיר אשר מקורו בתאי הפיגמנט. תאים אלה באופן נורמלי אחראים על ייצור הצבע של העור ומסייעים בהגנה מפני השמש.
בסרטן העור תאים אלה מתרבים באופן בלתי מבוקר וללא טיפול מתאים, סרטן זה עלול להפוך לפולשני ושלוח גרורות פנימיות.
גורמי סיכון
סרטן המתפתח על גבי העור ניתן לאבחון נוכח הופעת נגע חדש או כאשר חלים שינויים בנגע קיים וזאת בבדיקה בידי רופא עור. גידולי העור הנפוצים כוללים את המלנומה, סרטן תאי הבסיס וסרטן תאי הקשקש. גורמי הסיכון למחלה הם שומות כאשר נמצא יחס ישר בין מספר השומות בעור לבין הסיכון ללקות במלנומה. גורמי סיכון נוספים:
- שומות אסימטריות בעלות שוליים לא סדירים בעלות גוונים מרובים.
- ריבוי נמשים.
- שיער בהיר או אדמוני.
- עור בהיר הנוטה להיצרב בקלות בעת חשיפה לשמש.
- היסטוריה משפחתית של סרטן העור.
- חשיפה מרובה לשמש בעבר.
- מצבים של דיכוי חיסוני.
אבחון
אבחון של סרטן העור מתבצע באמצעות בדיקה קפדנית של העור בידי רופא מומחה על מנת לאתר נגעים החשודים כממאירים. במקרים בהם קיים חשד למלנומה תבוצע ביופסיה תוך הרדמה מקומית ואלחוש המקום. לאחר מכן, יוסר הנגע בשלמותו בעזרת חיתוך כירורגי ולאחריו תבוצע תפירה של החתך.
הנגע אשר הוסר מועבר לאבחון בבדיקה מיקרוסקופית על ידי פתולוג מומחה על מנת לאשר או לשלול קיום המלנומה. לאחר קבלת התוצאות המטופל יוזמן לשיחה על משמעות האבחון.
הטיפול העיקרי במלנומה הוא כריתת הגידול כאשר במידה ונוצרו גרורות לא קיים טיפול יעיל ולכן הגילוי המוקדם הינו קריטי לגבי סיכויי ההחלמה. על מנת להקטין את הסיכון לסרטן העור, חשוב להיבדק פעם בחודש בבדיקה עצמית ולזהות שינוי במרקם העור, במקרה של הופעת נגע חדש יש לפנות לבדיקה של מומחה עור.
טיפול בידי אונקולוג מומחה
במידה ואובחן הגידול כסרטני, הטיפול מועבר לידיו של אונקולוג המומחה בסרטן העור, יש להקפיד על קבלת טיפול בידי אונקולוג מוסמך ומנוסה אשר מגדיל את הסיכוי לאבחון מוקדם תוך ביצוע מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה. אונקולוג מומחה חייב לשלוט בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות של הדמיה לא פולשנית לאבחון של סרטן העור ובעל יכולת לשלוט בתופעות הלוואי העוריות של טיפולי כימותרפיה ובבעיות עור של חולי סרטן.
בדיקה רפואית של נקודות חן נקראת בדיקה דרמטוסקופית, זוהי בדיקה לא פולשנית הכוללת שימוש במכשיר ידני הדומה לזכוכית מגדלת לבדיקת הנגע ומאפשר להבדיל בין נקודת חן שפירה לבין מלנומה. לפני הפגישה עם האונקולוג חשוב להכין דו"חות פתולוגיים אם קיימים אודות נגעים שהוסרו בעבר.
האונקולוג יתייחס גם להיסטוריה המשפחתית ויקבל מידע רפואי כללי מרופא המשפחה על מחלות רקע, תרופות הניטלות באופן קבוע ורגישות לתרופות. במקרים בהם קיימת היסטוריה של סרטן עור במשפחה, יברר האונקולוג באיזה סוג מדובר.
לאחר הבדיקה בידי המומחה, הרופא ידון עם המטופל על תוצאות הבדיקה תוך מתן מידע אודות:
- נגעים חשודים אשר נמצאים בבדיקה ותכנית טיפולית מתוכננת כגון הסרה כירורגית.
- צורך בביצוע בדיקות נוספות כגון בדיקות הדמיה או מעבדה.
- בניית תכנית מעקב רפואי – קביעת תדירות המעקב וזיהוי עצמי של נגעים חשודים בין הבדיקות.
- קבלת מידע רלוונטי על סרטן העור.
- הדרכה והמלצות בנוגע לחשיפה לשמש, בדיקת בני משפחה ודיון פתוח לכל שאלה שתעלה.