גילוי מוקדם של סרטן העור

גילוי מוקדם של סרטן העורסרטן עור הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר, בטח במדינה חמה ועמוסת שמש דוגמת מדינת ישראל. כמו כל סוגי הסרטן האחרים גם כאן אבחון מוקדם של הסרטן הוא חיוני ויכול להיות ההבדל בין החיים למוות.

סרטן העור כולל מספר סימני זיהוי לבעיות אפשריות, שמעקב אחריהם יכול להצביע על כך שגידול סרטני מתפתח לו מתחת לפני העור. לפניכם כל הכלים שיסייעו לכם לזהות סרטן עור בשלבים הראשונים – בתקווה כמובן שלא תצטרכו להשתמש מעולם במידע הזה.

ראשית: אוכלוסיות הסיכון לסרטן העור

כצעד ראשון צריך לקחת בחשבון שיש אנשים אשר נחשבים ל"פגיעים" במיוחד לחלות בסרטן העור (ולא, המונח "ישראלי" אינו מספיק לקביעת רמת הסיכון בצורך זה). אחד המדדים העיקריים הוא מספר השומות / נקודות החן שיש לאדם מסוים, כאשר המעקב אחר מצב הנקודות צריך להיות אצל אלה שמספר הנקודות אצלם גבוה – האגודה למלחמה בסרטן מגדירה מספר העולה על 20. גם אנשים שבמשפחה שלהם יש אנשים עם שומות רבות, או כאלה שחלו בעברם בסרטן העור, צריכים להיות עם האצבע על הדופק.

הסיכויים לסרטן העור תלויים במצב העור ובמאפיינים גופניים אחרים של האדם. אצל בעלי העור הבהיר, וגם העיניים והשיער הבהירים או הנמשים, הסבירות לסרטן העור גבוהה יותר מאשר כהי העור.

על אותו עיקרון הסיכון גבוה אצל אנשים שהעור שלהם נוטה להיצרב או שחווים כוויות שמש. סרטן העור מתפתח פעמים רבות בתנאים של מערכת חיסונית חלשה, שעלולה להיות כזו עקב שימוש בתרופות המדכאות אותה או גורמים גופניים אחרים.

חפשו את הנקודות

לסרטן העור יש סוגים שונים, הנפוץ שבהם הוא מלנומה. גם סימני הזיהוי של הסרטן הם לא בהכרח קבועים. בהרבה מקרים ניתן לזהות גידול סרטני בפוטנציה באמצעות הופעה של נקודות חן או שומות, אשר צורתן לרוב תהיה כצורת כתם (בולט או שטוח) בצבע חום. סימנים אלה יכולים להופיע כבר בילדות או בגיל הנעורים.

אנשים שיש להם שומות כאלה, בין אם "חדשות" ובין אם כאלה שנמצאות על גופן מיום הלידה, חייבים לעקוב אחריהן. הופעה של שומה חדשה על גבי העור היא סימן מחשיד, וכך גם שינויים החלים בצבע או בגודלן של השומות הנמצאות כבר על גבי העור. בבחינת שומות צריך להתייחס ל"חמשת הגימלים": גיאומטריה (חיפוש צורה שאינה סימטרית), גבול (גבולות שאינם ברורים הם מחשידים), גוון (הבעיה היא גוון שאינו אחיד), גודל (יותר מקוטר עיפרון) או שינוי בגובה.

אז איך עוקבים?

אנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון, בעלי השומות או "סתם" אנשים שרוצים להיות בטוחים צריכים לבחון את הגוף שלהם באופן מוקפד אחת למספר חודשים או אפילו שבועות. יש לבחון את הגוף מכף רגל ועד ראש, מלפנים ומאחור, כאשר לצורך זה ניתן להיעזר בבני משפחה, במכרים או לחלופין במראת יד. חשוב לא לפספס אף אזור בו עלולות להופיע השומות, לרבות השיער, הקפלים שעל הגוף או הגב.

ניתן ובמקרים רבים אף מומלץ לצלם את השומות או לקחת רישומים שלהן, למשל מספר השומות והמיקום של כל אחת מהן. צילום שכזה יאפשר להשוות את מצב השומות בעתיד הנראה לעין, עם פוטנציאל לשינויים שאינם חדשות טובות כאמור. רצוי להוסיף אינדיקטור של גודל בעת הצילומים (למשל סרגל) וכמובן שגם לבצע רישום של מועד הצילום והאזור הספציפי הנבדק.

חשיבות הפנייה לרופא עור

את האבחון הסופי של המצב צריך לבצע רופא עור. אליו מומלץ שאנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון ייגשו מדי פעם, וכן כאשר הם מזהים שומות חשודות, נקודות חן חדשות שגדלות או פצעים שאינם נרפאים. הרופא יבחן את השומות, לעיתים תוך השוואה לעבר, ויחליט האם יש צורך להסיר אותן כדי לבצע את הבדיקה הפתולוגית.

דילוג לתוכן