סרטן השחלות

סרטן השדסרטן השחלות הוא מחלה נפוצה יחסית אצל נשים, אשר גורמת להתפתחות גידולים באחת מהשחלות. ברוב המקרים, סרטן השחלות אינו גורם להופעת סימפטומים עד שלב מתקדם של המחלה, בו הוא פולש לרקמות סמוכות וקשה מאוד לטפל בו. ולכן, אצל נשים הנמצאות בסיכון למחלה, חשוב מאוד להקפיד על מעקב תקופתי המאפשר אבחנה מוקדמת אשר במקרים רבים יכולה להציל חיים.

התסמינים של סרטן השחלות

סרטן השחלות לא תמיד גורם להופעת סימפטומים, ובדרך כלל הם מופיעים בשלב מאוחר יחסית, לאחר שהמחלה כבר מפושטת. בכל מקרה, הסימנים הנגרמים על ידי סרטן השחלות אינם ספציפיים, ובמקרים רבים מכוונים יותר לבעיות של מערכת העיכול מכיוון שגורמים להופעה של לחץ בבטן ותחושת מלאות, כאבים באגן, גזים ובחילה, שינויים בהרגלי היציאות, בריחת שתן, אבדן תיאבון וחוסר אנרגיה. ולכן, במידה ומופיעים תסמינים כאלה אך לא מאובחן הגורם להם, חשוב מאוד לבצע בדיקה גניקולוגית (עם או בלי אולטרסאונד) על מנת לאבחן את סרטן השחלות או כל בעיה גניקולוגית אחרת בשלב מוקדם.

גורמי סיכון לסרטן השחלות

סרטן השחלות יכול להופיע אצל כל אישה, אך קיימים מספר גורמים המגבירים את הסיכון להופעתו. חשוב מאוד להכיר את גורמי הסיכון, מכיוון שהימצאות של מספר גורמי סיכון מגביר את הסיכון להופעת המחלה, ויש להתמודד עם המצב בהתאם ולבצע מעקב מתאים. גורמי הסיכון העיקריים הם:

  • היסטוריה משפחתית של סרטן השחלה – בדומה לסרטן השד, קיימת שכיחות גדולה יותר של סרטן השחלה במידה ובת משפחה חלתה במחלה. ולכן, במקרה של סרטן השחלה במשפחה יש לעקוב אחר המצב בהתאם.
  • היסטוריה אישית של סרטן אחר – מצב נוסף המגביר את הסיכון להופעת סרטן השחלות הוא נוכחות של מחלה ממאירה אחרת, ובעיקר של סרטן השד. בנוסף, מחלות כמו סרטן המעי הגס, הרקטום והרחם מגבירים גם כן את הסיכון להופעת סרטן השחלות.
  • גיל מבוגר – ככל שהגיל עולה, הסיכון להתפתחות סרטן השחלות עולה, ועיקר מקרי האבחנה של סרטן השחלות מופיע בגיל המעבר. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר במחלה שיכולה להופיע בכל גיל, וגם בצעירות.
  • נשים שלא נכנסו להריון – נשים אשר לא נכנסו להריון במהלך חייהן, נמצאות בסיכון מוגבר לסרטן השחלות גם כן (בעיקר לאחר שהגיעו לגיל המעבר).

מוטציות משפחתיות הגורמות לסרטן השחלות

כיום ידוע על מספר מוטציות משפחתיות, אשר גורמות להופעה של סרטן השחלות. המוטציה השכיחה ביותר הגורמת לכך היא המוטציה בגן BRCA, אשר ידועה כגורם סיכון משמעותי ביותר לסרטן השד, וגורמת גם לסרטן השחלות.

המוטציה בגן BRCA אופיינית בעיקר ביהודים אשכנזים, וניתן לזהות אותה על ידי ביצוע בדיקה מתאימה. קיימים שני סוגים של מוטציות מסוג BRCA:

  • BRCA1 – גורם להופעת סרטן השחלות ב-44% מהמקרים (וכמו כן לסרטן השד ב-87%)
  • BRCA2 – גורם להופעת סרטן השחלות ב-27% מהמקרים (ולסרטן השד ב-84%(

ניתן לראות שמוטציה בגן BRCA גורמת כמעט בוודאות לסרטן השד, אך יכולה גם לגרום לסרטן השחלות (בעיקר BRCA1), ובמקרה של נשים עם המוטציה עליהן לשקול את המשך הטיפול במצב.

זיהוי המוטציות המשפחתיות בגנים BRCA מתבצע בדרך כלל על ידי בדיקת דם פשוטה, המתבצעת במשפחות עם היסטוריה של סרטן השד, או במקרים בהם מופיע סרטן השד בגיל צעיר.

ההתמודדות עם נשאות של BRCA מבחינת השחלות

במידה ואכן מופיעה אבחנה חיובית למוטציה ב-BRCA, בדרך כלל מקפידים על מעקב קבוע, במטרה להשיג אבחון מוקדם של סרטן השד והשחלה, בצורה המאפשרת טיפול מהיר ויעיל. מכיוון שהמחלות האלה יכולות להופיע עד גיל מאוחר, קיימים רופאים הממליצים לבצע כריתה פרופילקטית של השחלות לאחר שהנשים מסיימות להביא ילדים לעולם.

עם זאת, כיום הדעות בנוגע לכך חלוקות, וחשוב מאוד לשקול את הפעולה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

האם יש קשר בין צריכת בשר אדום לבין סרטן? ממצאי מחקר נרחב שמים קץ לוויכוח

דילוג לתוכן