גורמים לסרטן בלוטת התריס

גורמים לסרטן בלוטת התריס בלוטת התריס היא אחד הרכיבים החשובים של המערכת האנדוקרינית בגוף, בלוטה שמשפיעה על המטבוליזם הכללי בגוף, תפקוד מערכות הגוף, קצב הגדילה ועוד.

הבעיה היא שבלוטת התריס אינה חפה מבעיות שונות, כאשר החמורה שבהן ללא צל של ספק היא סרטן בבלוטת התריס.

מדי שנה מאובחנים בו כ-800-1,000 ישראלים, מספר הנמצא במגמת עלייה בכל שנה (בדומה לרוב המדינות בעולם המערבי). למחלה הזו עלולים להיות גורמים שונים, אליהם נתייחס במאמר הנוכחי.

ראשית: קבוצת הסיכון למחלה

הדבר הראשון שצריך לדעת ביחס לסרטן בלוטת התריס הוא שיש אוכלוסיות שפשוט פגיעות יותר למחלה. היא נפוצה יותר אצל נשים ביחס לנשים, כשרוב האבחונים של המחלה נעשית משנות השלושים ואילך אצל נשים ובשנות השישים ומעלה בגברים. הסיכויים לסבול מהגידול בקרב ילדים הוא נמוך מאד.

שימו לב שיש מספר גידולים סרטניים שונים בבלוטת התריס. הנפוץ מכולם הוא גידולפפילארי, שמופיע לרוב אצל נשים ועד גיל 50.

לסוגי סרטן אחרים ונדירים יותר יש קבוצת סיכון אחרת: גידול פוליקולארי תוקף בעיקר צעירים או לחלופין אנשים הנמצאים בגיל העמידה. גידול מדולארי, נדיר אף הוא, מאפיין בעיקר אנשים אחרי גיל שישים. סרטן מסוג לימפומה של בלוטת התריס נוגע לתפקוד של המערכת החיסונית של הגוף.

חשוב להדגיש שככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, וככל שגיל האישה צעיר יותר, כך גדלים הסיכויים להתמודדות בהצלחה עם המחלה.

הגורמים שעלולים להביא לסרטן בבלוטת התריס

כמו הרבה מאד סוגי סרטן אחרים, גם במקרה של סרטן בבלוטת התריס לא תמיד יודעים מהם הגורמים הספציפיים המביאים לבעיה, כשהאפשרות של שילוב בין מספר גורמים היא נפוצה בהחלט.

חשוב לציין כי תפקוד לא תקין של בלוטת התריס, בין אם פעילות יתר (היפרתריואידיזם) ובין אם תת פעילות (היפותירואידיזם), אינו מגדיל את הסבירות לחלות בסרטן, גם אם ברור שהוא מביא להרבה צרות אחרות. מה שכן, מחלות וגושים שפיריים בבלוטות עלולים להעלות את הסבירות לחלות בסרטן מהסוג הזה.

זו הסיבה שצריך להיות ערים למצבים של צרידות בקול שאי אפשר להסביר אותה, או להיות ערים לכך שפגיעות בקנה הנשימה או בוושט אמורים להדליק נורה אדומה ביחס לאפשרות הסרטן.

קרינה מוגברת עלולה להביא גם לסרטן בבלוטת התריס. אנשים שנחשפו במהלך השנים שלהם לקרינה בכמויות חריגות נמצאים בסיכון מוחשי לסרטן חמור זה, בין אם מדובר כאן על טיפולים בקרינה בצוואר ובין אם על תאונות או אסונות גרעיניים.

יש לציין שההשפעה של הקרינה על הסרטן מאפיינת, על פי הדעה המקובלת כיום בשדה המשחק הרפואי, בעיקר בילדים. כמו כן, קרינה של טלפונים סלולריים או כזו הנובעת ממכשירים רפואיים, דוגמת CT, אינה מהווה גורם סיכון מוכר לסרטן בלוטת התריס.

בדומה למחלות אחרות, גם במקרה של סרטן בבלוטת התריס הסיכון עולה אצל אנשים שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של המחלה. זו הסיבה שאנשים עם היסטוריה משפחתית צריכים להיות עם האצבע על הדופק, להיות ערים לתסמינים ולהקפיד לעבור אבחונים.

למרות שאין על כך תמימות דעים בקהילה הרפואית, יש יסוד להניח שהסיכוי של אנשים שסובלים ממשקל עודף לחלות בסרטן הוא גבוה ביחס לכלל האוכלוסיה – עוד סיבה לשאוף להיות עם משקל גוף תקין ככל האפשר.

אנשים שסובלים מרמות נמוכות של יוד עלולים לחלות בסרטן בלוטת התריס, אם כי החדשות המעודדות יותר מהבחינה הזו הן שבישראל אחוז האנשים שיש לו את המחסור הזה הוא בהחלט מינימלי.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן