בלוטת הערמונית (הפרוסטטה), הינה אחת משלוש בלוטות מין הקיימות אצל הגבר. בלוטת הערמונית ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, היא קטנה בגודלה באופן פיזיולוגי, אולם תפקידה חשוב ומהותי ליצירת נוזל הזרע. בשל כך, היא מהווה חלק חשוב ממערכת הרבייה הגברית. תפקידה החשוב ביותר של בלוטת הערמונית הוא ייצור חלק מנוזל הזרע.
בלוטה זו מתפתחת וגדלה במהירות בממוצע עד גיל 20, זאת עקב עלייה ברמות ההורמון הגברי, טסטוסטרון. מגיל 20 ועד גיל 40 לערך, ממשיכה בלוטת הערמונית לגדול לאיטה. מרבית הגברים בגילאים אלו אינם מרגישים בקיומה או חשים בתסמינים של בעיות בתפקודה.
מלבד מחלות כגון פרוסטיטיס, אחת הבעיות המרכזיות של בלוטת הערמונית היא הגדלה שפירה, אשר חלה באופן פיזיולוגי אצל כל הגברים בממוצע מגיל 50. באופן כללי, הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית בתחילת דרכה אינה אמורה להוות בעיה, ומרבית הגברים אינם מתלוננים על תסמינים ובעיות.
הבעיה מתחילה כאשר הפרוסטטה ממשיכה לגדול. כאשר מתחילים התסמינים להפריע לתפקוד היומיומי, לתפקוד מערכת השתן ולתפקוד המיני של הגבר. ממחקרים שנערכו, נמצא כי למרות ההגדלה השפירה של בלוטת הערמונית מגיל 50 בממוצע, התסמינים מתחילים אצל מרבית הגברים רק בסביבות גיל 65 בממוצע.
גורמים להגדלה שפירה של בלוטת הערמונית
באופן כללי, הגורם העיקרי במרבית המקרים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הוא גיל הגבר. ככל שהגבר מתבגר ומזדקן כך גדלה גם בלוטת הערמונית שלו. ההגדלה חלה באופן פיזיולוגי כבר מגיל 50, אך מרבית הגברים חשים בתסמינים המעיקים רק בסביבות גיל 65.
כמו כן, בשל הגיל המתקדם חלה ירידה טבעית ברמות ההורמון הגברי, טסטוסטרון. עקב כך, חלה ירידה ברמות הורמונים נוספים, אשר נמצאו הכרחיים לפעילויות שונות בגוף האדם, ובין היתר גם לבלוטת הערמונית.
תסמינים נלווים לבלוטת ערמונית מוגדלת
ככל שהערמונית ממשיכה לגדול וככל שגילו של הגבר עולה, כך גם עולה הסיכון לפתח תסמינים הכוללים סימפטומים הקשורים למערכת השתן ולמערכת המין וחשוב לאבחנם. תסמינים אלו לרוב כוללים הפרעות במתן שתן עקב ההגדלה של הערמונית, שעלולה ללחוץ על שלפוחית השתן הנמצאת מבחינה אנטומית מעליה. ככל שהזמן עובר, עלולים להיווצר קשיים, תכיפות ודחיפות במתן שתן, כאבים וקושי בשליטה על מתן השתן, והפרעות בתפקוד המיני.
חשוב לציין כי התסמינים שונים מגבר לגבר וכי יש לשים לב לתדירות ולחוזק הופעתם. כמו כן, נמצא במחקרים שהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית בגילאים מבוגרים (מעל 70), עלולה להוות גורם סיכון להתפתחות סרטן הערמונית בעתיד.
אבחון הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית
כיוון שתחילה אין כלל תסמינים אצל מרבית הגברים, האבחון הראשוני קשה. לכן מומלץ לכל גבר מעל גיל 50 לעבור לפחות פעם בשנה בדיקה רקטאלית אצל אורולוג, ובדיקות דם לגילוי מוקדם של החלבון PSA. חלבון זה מצוי בגוף ברמות מסוימות ועלול להעיד על כך שבלוטת הערמונית גדלה. כאשר חלבון PSA נמצא ברמות גבוהות ואבנורמליות, הוא אף עלול להעיד על סיכון לסרטן בלוטת הערמונית.
טיפול במצב
לצערנו הרב, לא קיים עדיין בנמצא טיפול מונע להגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. בין הטיפולים בבלוטת הערמונית שמוצעים כיום ניתן ליטול אבץ, שמסייע בהקטנת התסמינים. כמו כן, ישנם טיפולים תרופתיים אשר מטרתם להקטין במידת האפשר את בלוטת הערמונית המוגדלת, כמו תרופות ממשפחת חוסמי אלפא.
במקרים מסוימים, שבהם הגדלת הערמונית גרמה לקשיים עד כדי חסימה במתן שתן, מומלץ לבצע טיפול כירורגי, כיום קיימים גם ניתוחי לייזר לשם כך. מלבד זאת, גם טיפולים אלטרנטיביים שונים עשויים להציע הקלה מסוימת למצב.