גוף גדל והולך של מחקרים מצביע על היתרונות הגוברים של פעילות גופנית בקבלת טיפול הורמונאלי לסרטן הערמונית. מחקר חדש שנערך בשנת 2013, עשוי לקבוע את הסיבות להקשר זה. הממצאים שהוצגו על ידי מספר חוקרים במפגש שנערך בינואר 2014 בוועידת הקרן לחקר סרטן הערמונית, הראו שגברים בעלי היסטוריה של הליכה מהירה טרם אבחון סרטן הערמונית, נמצאו בריאים יותר מבחינת בריאות כלי הדם בגידול הערמונית לאחר האבחון.
החוקרים הראו שבעבר, כלי דם קטנים בעלי מבנה אסימטרי בגידולי ערמונית, נקשרו לעלייה בסיכון למוות בקרב גברים הסובלים מסרטן הערמונית. ההשערה היא כי הליכה מהירה ופעילות גופנית נמרצת קשורה לממצאים אלו.
מהלך המחקר
כדי לבחון את התיאוריה, החוקרים כתבו ביקורת אודות רמת הפעילות הגופנית עליה דיווחו 572 גברים, טרם אבחון סרטן הערמונית. כל הגברים שהשתתפו במחקר עברו ניתוח להסרת בלוטת הערמונית שלהם לאחר האבחון.
החוקרים בדקו דגימות רקמה לאחר ניתוח גברים אלו, ומצאו שהגברים שדיווחו על קצב הליכה מהיר לפני האבחון בסרטן הערמונית, נמצאו עם כלי דם בריאים יותר בגידולים, בהשוואה לגברים שהלכו בקצב איטי יותר. החוקרים סבורים שמדובר בממצאים חשובים, שכן בריאות כלי דם בגידולי ערמונית חיונית לעיכוב התפשטות הסרטן בגוף, ולשיפור התגובה של הגברים לטיפולים הורמונאליים אנטי סרטניים.
היתרונות הברורים של פעילות גופנית והשפעתם על החלק החיצוני של הגוף, ברורים וידועים. אך קשה לדמיין את ההשפעה הפנימית החיובית של הפעילות, על הערמונית עצמה. ד"ר לורליי מיוסי, המדענית שחיברה את המחקר החדש, מסבירה כי הממצאים מתעדים את יתרונות הפעילות הגופנית לשיפור מצב הגידול בערמונית, אשר עשוי להפוך אותו לפחות מאיים על חיי החולה.
ממצאים מעניינים ומעט מפתיעים
החוקרים גילו שבעוד שהליכה מהירה נקשרה בהשפעה חיובית על צורת כלי הדם של הגידול, רמות נמרצות יותר של פעילות גופנית, כגון ריצה או רכיבה על אופניים, לא השפיעו על כלי הדם בגידול. לדברי מיוסי, התעמלות נמרצת קשורה להפחתה בסיכון למוות מסרטן הערמונית, אך ממצאים אלו מצביעים על יתרונות מרמות גבוהות יותר של פעילות גופנית, במנגנון פעולה שונה.
השלב הבא הוא ללמוד את השפעת הפעילות הגופנית על תאים סרטניים אשר משתחררים מבלוטת הערמונית וחוסרים למערכת הדם.
מחקרים אחרים מצביעים על יתרונות פעילות גופנית לגברים עם סרטן הערמונית
במחקר שנערך מטעם הקרן לסרטן הערמונית, ופורסם בשנת 2011 בכתב העת Journal of Clinical Oncology, לצורך בדיקת השפעת הפעילות הגופנית ותוצאותיה על גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, נמצא שגברים שצועדים בקצב נמרץ במשך שעה וחצי או יותר בשבוע, מפחיתים ב-46% את הסיכון למוות, בהשוואה לגברים שצועדים בתדירות ובקצב פחותים יותר.
גברים שהתעמלו במרץ, וביצעו פעולות כגון רכיבה על אופניים, משחק טניס, ריצה או שחיה, במשך שלוש שעות או יותר בשבוע, נמצאו בסיכון נמוך ב-61% למוות מסרטן הערמונית, בהשוואה לגברים שהתעמלות במרץ במשך פחות משעה בשבוע.
מחקר חדש שפורסם בינואר 2014 בכתב העת 'פעילות גופנית ובריאות', מצא שגברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, וביצעו פעילות גופנית מאומצת כגון הליכה מהירה או טיפוס על הרים או קירות טיפוס, הפחיתו בחצי את סיכוניהם למוות מהסרטן, בהשוואה לגברים שביצעו פעילויות גופניות מתונות יותר.