בקרוב בישראל: בדיקת שתן חדשנית המתריעה על סרטן ערמונית

1 מתוך 9 גברים מאובחנים במהלך חייהם כחולים בסרטן הערמונית, מה שהופך את סוג סרטן זה לסרטן הכי נפוץ אצל גברים. סרטןבדיקת שתן חדשנית המגלה סרטן ערמונית מגיעה בקרוב לישראל הערמונית ניתן לטיפול ושיעורי ההישרדות הם גבוהים. עם זאת, נראה שגברים רבים ממאנים ללכת לרופא בכדי להיבדק.

מדוע זה קורה והאם כל זה עומד להשתנות בעזרת בדיקת שתן חדשה?

קצת רקע על בלוטת הערמונית

בלוטת הערמונית קיימת אצל גברים בלבד והיא בלוטת מין. בלוטת הערמונית נמצאת במוצא שלפוחית השתן והיא קרובה מאוד אנטומית לרקטום, אשר נמצא מאחורי בלוטת הערמונית. תפקידה העיקרי של בלוטת הערמונית הוא ייצור הזרע.

בסביבות גיל 35 בלוטת הערמונית מתחילה לגדול בשל כך שמתחיל להיווצר שינוי במבנה התאים של הבלוטה. במשך השנים בלוטת הערמונית תמשיך לגדול, אצל כל הגברים, אך קצב ותנאי הגדילה משתנים מגבר לגבר.

בשל קרבתה האנטומית של בלוטת הערמונית לרקטום, הבדיקה שלה נעשית בצורה טרנס-רקטאלי, למשל על ידי אולטרסאונד דרך הרקטום. לכן, כאשר גברים רוצים לבדוק את בלוטת הערמונית הם צריכים לגשת לרופא אורולוג  לביקור שלרוב כולל בדיקה רקטאלית.

מהו סרטן הערמונית?

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר אצל גברים ובמיוחד אצל גברים מעל גיל 50, אבחון של סרטן הערמונית בגיל מוקדם יותר הוא אפשרי אך יותר נדיר. ההימצאות של תאים סרטניים בבלוטת הערמונית הם כה שכיחים שניתן להגיד שלחמישים אחוז מהגברים מעל גיל 50 ולכמעט כל הגברים מעל גיל 80 יש תאים סרטניים בבלוטת הערמונית.

סרטן בבלוטת הערמונית הוא לא בהכרח מיידית אגרסיבי, גידול בבלוטת הערמונית יכול להישאר באותו הגודל במשך המון שנים וללא שום שינוי. סוג זה של סרטן יכול להתפתח מאוד באיטיות וללא תסמינים מזהירים. כמובן שישנם גם מקרים בהם סרטן בלוטת הערמונית עלול להתפתח מאוד מהר והוא אף יכול לעבור לאיברים אחרים בגוף, כמו למשל לעצמות של הגבר.

נתונים סטטטיסטים אודות סרטן הערמונית

בעשור שבין השנים 2007-2017, לפי מידע שפורסם, ישנה ירידה בתחלואה של גברים בסרטן הערמונית.

בשנת 2015 אובחנו 2,064 גברים כחולים בסרטן הערמונית ובשנת 2017 אובחנו 2,256 חולים בסרטן הערמונית ושיעור ניצחון המחלה עומד על כ-97 אחוזים.

הסיכון לחלות בסרטן הערמונית עולה עם הגיל, לרוב מעל גיל 65. את עיקר התמותה מהמחלה רואים אצל אוכלוסייה יותר מבוגרת, מעל גיל 75.

לפי הנתונים המעודכנים לשנת 2018, חודש ספטמבר, נראה שבהשוואה לגברים מהמגזר הערבי לגברים יהודים יש יותר סיכוי לחלות בסרטן הערמונית.

כיצד מאבחנים סרטן הערמונית?

לרוב הבדיקה מתחילה אצל רופא המשפחה. גברים צריכים ללכת לבדוק את בלוטת הערמונית באופן קבוע מגיל מסויים. רופא המשפחה יבדוק את המצב הבריאותי הכללי של המטופל, במידה ויעלה חשש למחלה הרופא יתחיל עם שתי בדיקות ראשוניות: בדיקת רקטאלית של הערמונית ובדיקת דם של רמת החלבון PSA.

מאחר והבדיקה הינה פולשנית וחודרנית, גברים רבים ממאנים ללכת להיבדק, זאת למרות שגילוי מוקדם של סרטן הערמונית הוא מאוד חשוב ויכול להציל חיים.

Sentinel – בדיקת השתן המהפכנית לגילוי סרטן הערמונית

מסתמן שבדיקת שתן בשם Sentinel הולכת לשנות את הכל. בדיקה זו היא למעשה ביופסיה נוזלית המתבססת על ביולוגיה מולקולרית. בבדיקה זו ניתן לאתר שרידים של תאים סרטניים בשתן ולאחר מכן להפריד אותם ולבדוק ומה ההיתכנות להתפתחות של סרטן ממאיר.

בדיקת שתן זו יכולה להקל על המערכת הרפואית מאוד ולהפוך לשיטה העיקרית לזיהוי סרטן הערמונית. ייתכן מאוד שכאשר בדיקה כזו תהיה מוצעת יותר גברים יפנו לבדיקה, משום שלא יהיה יותר צורך בבדיקה רקטאלית, ובכך התמותה מסרטן הערמונית תרד.

 

דילוג לתוכן