מכשיר MRI-US-FUSION לגילוי סרטן הערמונית

בדיקה לגילוי סרטן הערמוניתחלית בסרטן הערמונית? בעבר היו נלקחו דגימות לאבחון מבלי לדעת מראש היכן ממוקם הגידול על פני הערמונית אך כיום ישנן שיטות חדשניות המאבחנות במדויק את הגידול הסרטני ומיקומו באמצעות שימוש ב MRI.

סרטן הערמונית הוא נכון להיום הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל כשמדי שנה מתגלים 2500 חולים חדשים. כמו כן מדי שנה הולכים לעולמם חמש מאות חולים כתוצאה מסיבוכי המחלה.

מדי שנה מבוצעות כחמשת אלפים ביופסיות בממוצע במדינת ישראל במטרה לפסול או לאבחן מקרה של גידול סרטני בבלוטת הערמונית. רוב רובן של הביופסיות מבוצעות באמצעות טכניקה שנכנסה לשימוש בשנות השמונים של המאה הקודמת, הנקראת אולטרסאונד טרנס רקטלי. כאשר מבצעים ביופסיה מהערמונית תוך הנחיה של אולטרסאונד טרנס רקטלי, נוטלים כשתיים עשרה דגימות באופן עיוור וסיסטמתי מהערמונית.

הכוונה היא לכך שהדגימות נלקחות מבלי שהרופא יודע מראש היכן בדיוק ממוקם הגידול על פני הבלוטה. בנקודה זו יש לציין כי מדובר בסוג הגידול היחיד שנהוג לדגום בצורה עיוורת ללא מידע מדויק בנוגע למקום הימצאו. בתקופה שבה החלו להשתמש בטכניקה זו היא נחשבה לפורצת דרך, אך כיום כבר יש שיטות מתקדמות יותר, המאפשרות להבחין במדויק בגידול הסרטני תוך שימוש ב- MRI.

מה זה MRI-US-FUSION על קצה המזלג?

מכשיר ה- MRI-US-FUSION, כשמו כן הוא, מכשיר המאפשר לשלב בין ה- MRI  לבין האולטרסאונד או ליתר דיוק להשתמש בנתונים שנאספו באמצעות סריקת ה- MRI בשביל לאסוף דגימות ממוקדות יותר בעזרת האולטרסאונד. בשיטה זו בונים מודל מדויק ותלת ממדי של הערמונית שבו ניתן למקם במדויק את הגידול הסרטני או את הנגע החשוד ובזמן אמת מזינים את המודל לתמונה המתקבל מציוד האולטרסאונד. באופן זה ניתן לבטל את אי הוודאות שבדגימה הסטנדרטית, המבוצעת באמצעות אולטרסאונד בלבד.

במחקרים רבים מאוד שנערכו בשנים האחרונות נמצא כי על ידי שימוש בשיטה זו ניתן להפחית את שיעור האבחונים השגויים בצורה ניכרת, המתרחשים על רקע נטילת דגימה עיוורת מאזור שאינו רלוונטי לאבחון המחלה.

מה הם החסרונות של הבדיקה?

מעבר לכך שמדובר בטכנולוגיה שאינה נמצאת בשימוש זמן רב ושאינה זמינה עדיין ברוב המרכזים הרפואיים, הרי שעל מנת לבצע את הבדיקה בשיטה הזו ועל מנת לפענח את הממצאים ישנו צורך בלא מעט אנשי מקצוע מומחים בדגש על מומחה בפענוח MRI, טכנאי הבקיא ברזי המערכת, שיכול להצליב בין הממצאים של בדיקת ה- MRI  לבין בדיקת האולטרסאונד וכמובן שגם אורולוג שהתמחה בנטילת ביופסיה באמצעות הציוד המתקדם.

כתוצאה מכל זה ועל רקע המורכבות הרבה של הבדיקה, בדרך כלל יש להמתין זמן רב יותר עד לקבלת התוצאות בהשוואה למשך הזמן הנדרש בשביל לספק תוצאות באמצעות השיטה המסורתית המבוססת על שימוש באולטרסאונד בלבד.

מה הם היתרונות של השיטה?

היתרון האדיר של שיטה זו בא לידי ביטוי ברמת הדיוק הגבוהה שהיא מספקת לרופא. רק על ידי הצלבה בין המודל התלת ממדי לבין בדיקת האולטרסאונד ניתן לוודא כי הדגימות נלקחו מהאזורים החשודים ולא מאזורים שבהם אין גידול. כמו כן באופן זה ניתן לצמצם את מספר הדגימות. באופן כללי האבחון של סרטן הערמונית מבוצע במספר שלבים עוקבים הכוללים בנוסף לביופסיה גם בדיקה ידנית רקטלית, בדיקת דם שבה בודקים את ערכי ה- PSA  בדם של הנבדק ועוד.

עם זאת, בדיקת הביופסיה היא הבדיקה היחידה המאפשרת לזהות בוודאות מוחלטת את קיום הגידול הסרטני בבלוטה ולכן ישנה חשיבות עליונה לדייק את יכולת האבחון שלה ולשפר אותה. סך הכול לפי המחקרים העדכניים ביותר שנערכו בתחום, נראה כי על ידי שימוש במכשיר המהפכני המשלב בין MRI לבין אולטרסאונד, ניתן לאבחן כ30ֵ% יותר חולים בהשוואה לשיטה המסורתית.

דילוג לתוכן