האם נטילת גלולות נגד הריון מעלה את הסיכון לסרטן השד? חוקרים בדקו

כבר חלפו עשורים רבים מאז שהגלולות נגד הריון החלו להיות בשימוש תדיר ברחבי העולם, תוך שהן משנות את חייהן של נשים.האם נטילת גלולות נגד הריון מעלה את הסיכון לסרטן השד? חוקרים בדקו כיום אחוז גבוה מבין הנשים – כ-13% מבין הנשים הפוריות בעולם, על פי הנתונים – משתמש באופן קבוע באמצעי מניעה על בסיס הורמונלי. גלולות נגד הריון משחקות כאן תפקיד מרכזי, לצד פתרונות דוגמת מדבקות, טבעות תוך נרתיקיות ואחרים.

גלולות למניעת הריון מעניקות לאישה שליטה ראויה על חייה ואפשרות לתכנן את הכניסה (או אי הכניסה) להריון. אלא שבדומה לפתרונות רפואיים אחרים, גם כאן יש כמה סיכונים פוטנציאליים שכדאי להכיר. הקשר בין גלולות למניעת הריון לסוגי הסרטן השונים מעורר מחלוקת רפואית מזה שנים, כאשר מחקר חשוב שפורסם לפני מספר שנים מצביע על כמה נתונים חשובים, חלקם מעודדים יותר וחלקם פחות, ביחס לסרטן השד.

מה הקשר בין גלולות למניעת הריון לבין סרטן?

לפני שמבינים את הקשרים האפשריים בין גלולות לבין סוגי הסרטן השונים, רצוי לעצור ולהתעכב על האופן שבו גלולות למניעת הריון בנות ימינו פועלות. הגלולות משפיעות כידוע על ההיבט ההורמונלי של הגוף, אולם הרכיבים שלהן מהווים חלק משמעותי בבחינת ממד ההשפעה.

בגרסאות המוקדמות של גלולות למניעת הריון (שעדיין רלוונטיות היום), ההתבססות הייתה על אסטרוגן לגביו קיימת כיום תמימות דעים: בכוחו השלילי אכן להגדיל את סיכויי האישה לסבול מסרטן השד. אחוז משמעותי של נשים עברו להתבסס על גלולות למניעת הריון המבוססות אך ורק על פרוגסטין, שהקשר בינו לבין הסרטן רחוק מלהיות ברור היום.

מה גילו החוקרים?

המחקר המדובר פורסם בכתב העת הנחשב New England Journal of Medicine ב-2017, וניסה לתהות על קנקנו של הקשר בין גלולות למניעת הריון מהדור ה"חדש" (גלולות המכילות פרוגסטין) לבין סרטן השד. המחקר נערך בדנמרק והתמקד בנשים צעירות הנחשבות לבריאות באופן יחסי: נשים שהיו בגילי 49-15 בתקופת המחקר (2012-1995). הם הצליבו בין הנתונים על היקף השימוש של אותם נשים באמצעי מניעה על בסיס הורמונלי, ביניהם כמובן הגלולות למניעת הריון, לבין נתונים שהופיעו במאגר רישום הסרטן בדנמרק.

בסך הכול נאספו נתונים על כ-1.8 מיליון נשים, שהמעקב הרפואי הממוצע עליהן עמד על כ-11 שנים. החוקרים מצאו כי כ-11,500 נשים מבין אוכלוסיית המחקר חלו בסרטן השד. הם השוו בין נשים שלא השתמשו באמצעי המניעה ההורמונליים לעולם, לבין נשים שעשו זאת בהיקפים שונים, החל מנשים שהחלו להשתמש בגלולות בשנה האחרונה טעם למועד הבדיקה לגביהן, ועד לנשים שהשתמשו בגלולות תקופה העולה על עשור.

המחקר מצא כי בקרב נשים מקבוצת הביקורת – כלומר נשים שלא השתמשו כלל וכלל בגלולות למניעת הריון ובאמצעים הורמונליים אחרים לאותה מטרה – התגלו 55 חולות לכל 100,000 שנות חיים (חיבור של מספר הנשים ושנות השימוש של כל אחת מהן). בקרב נשים שכן השתמשו בסרטן השד, השכיחות של סרטן השד עלתה בכ-20%: ל-68 מקרים במשך אותה תקופה כוללת. זאת ועוד, נשים שמשתמשות בגלולות תקופה של עשור ויותר, היו בעלות סיכון גבוה בכ-38% לסבול מסרטן השד.

מה ניתן להסיק מממצאי המחקר?

למחקר יש כמה מגבלות ברורות, כפי שהחוקרים העידו בעצמם. מגלבה ראשונה היא שהמחקר מראה שהסיכון היחסי לסרטן עולה, אולם אם מתבוננים עם סיכון מוחלט – הוא עדיין מצומצם מאוד. יש שיגידו שהוא בטל אל מול היתרונות האחרים של הגלולות למניעת הריון, החורגות מביטול היכולת ללהיכנס להריון. כך למשל הגלולות מסייעות להתמודד עם אקנה או דימום יתר בווסת.
מחקרים אחרים שנערכו, חשוב להדגיש, מצביעים בכל מקרה על נתונים מעודדים ביחס לסוגי סרטן אחרים. נמצא כי אמצעי מניעת הריון על בסיס הורמונלי עשויים להפחית את הסיכויים לסרטן המעי הגס, לסרטן השחלות ועוד.

לקריאה נוספת:
Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer
Use of oral contraceptives and breast cancer risk: The Norwegian-Swedish Women's Lifestyle and Health Cohort Study

 

 

האם נטילת גלולות נגד הריון מעלה את הסיכון לסרטן השד? חוקרים בדקו

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן