סרטן השד

למרבה הצער בשנים האחרונות ניכר כי סרטן השד הינו מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר במערב, למעשה כשליש מכל סוגי הסרטן המאובחנים בקרב נשים הוא סרטן השד, אך עם זאת חשוב לזכור כי על אף שסרטן זה נחשב כמחלה נשית, במקרים נדירים הוא מתגלה גם בקרב גברים. על פי הסטטיסטיקות העדכניות ביותר, אחת מכל תשע נשים מאובחנת בגידולים ממאירים בשד במהלך חייהן, נתון מפחיד לכל הדעות.

אך במקביל לנתונים אלו, ניתן להציג גם נתונים מעודדים יותר, נהוג לומר שב-90% מהמקרים נשים המאובחנות בסרטן השד בשלב מוקדם מספיק – יזכו להחלמה מלאה וחזרה מלאה לשגרה. למעשה, סרטן השד כשלעצמו איננו מסכן חיים יחסית לסוגי סרטן אחרים, אולם הדבר נכון רק כאשר הוא מאובחן בשלב מוקדם, טרם שלח גרורות. הסכנה האמיתית הטמונה בגידול באזור השד, הוא קרבתו של הגידול לאיברים חיוניים כגון ריאות, לב וקשרי לימפה.

סרטן שד שלא מאובחן בזמן עלול לשלוח גרורות לאיברים החיוניים שסביבו ואף להגיע לאיברים מרוחקים בגוף דרך מחזור הדם או קשרי הלימפה שסמוכים לשד. 

אבחון מוקדם של סרטן השד

כפי שעולה מהנאמר עד כה, גילוי מוקדם של סרטן השד מבטיח ברוב המקרים החלמה מלאה, הליך טיפול קצר יחסית וחזרה מלאה לחיים בריאים. עם זאת, גילוי מוקדם של סרטן השד איננו דבר של מה בכך ולא יקרה מעצמו.

מכיוון שסרטן השד היא מחלה נפוצה כל כך, מומלץ לכל אישה להיות מודעת לסיכון הקיים ולעשות את הצעדים הדרושים על מנת להבטיח בקרה שגרתית על בריאות השד. כך למשל מומלץ לכל אישה לעשות אחת לחודש בדיקה עצמית לאבחון סרטן השד – בדיקה זו אורכת דקות ספורות בלבד ומבטיחה עירנות בנוגע לשינויים חריגים במבנה ומראה השד, שעלולים להיות סימנים מוקדמים לסרטן השד.

לנשים בוגרות שעברו את גיל ה-40 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה שגרתית, אחת לשנה-שנתיים, בהתאם להמלצות הרופא המטפל. בדיקת הממוגרפיה אחראית על אחוז ניכר מאבחוני סרטן השד המוקדמים והיא כרוכה בהליך קצר הגורם אי נוחות קלה בלבד.

כיום, קופות החולים מעודדות נשים בגילאים אלו לבצע את הבדיקות בצורה תכופה ואף מציבות מעבדות ניידות המבצעות בדיקת ממוגרפיה ללא תור – על מנת להבטיח שכל אישה תוכל להגיע ולבצע את הבדיקה מצילת החיים.

התמודדות עם סרטן השד

על אף סיכויי ההחלמה הגבוהים מהמחלה, תקופת המחלה היא תקופה קשה ביותר עבור החולה ובני המשפחה ונדרשים מאמצים רבים על מנת להתמודד עם המחלה כראוי, לשמור על מורל גבוה ולא להחמיר את המצב בייאוש ודיכאון לנוכח המצב הקיים.

כיום, פועלים מגוון רחב של גופים וארגונים שמטרתם לסייע לחולות סרטן השד להתמודד עם מצבן, לעמוד על זכויותיהן ולעבור את התקופה הקשה בשלום, מן הראוי לציין את עמותת אחת מתשע שהינה הגדולה והותיקה מסוגה בארץ ומעניקה תמיכה לחולות כבר משנת 1994.

טיפול בסרטן השד

בשל שכיחותו הגבוהה של סרטן השד ישנן התפתחויות בלתי פוסקות בכל הנוגע לסוגי טיפול בסרטן השד, הטיפולים נעשים מדויקים יותר, קצרים יותר ויעילים יותר – ועל כך יעידו אחוזי ההחלמה הגבוהים מהמחלה בעשור האחרון, עם זאת באחוז ניכר מהמקרים, ניתוח כריתת שד נותרת אפשרות הטיפול היעילה והמומלצת ביותר, בעיקר בשלבים המוקדמים של המחלה, שכן בשלב זה ניתן להסיר את הגידול כולו, מה שבמקרים רבים מחסל את המחלה לצמיתות.

כיום ניתוח כריתת שד הוא אפשרות נפוצה לטיפול בגידולים בשד ועל אף הקשיים הכרוכים בהתמודדות עם ניתוח משמעותי כמו זה, הכירורגיה הפלסטית מאפשרת לנשים שעברו כריתת שד לעבור ניתוח שחזור שד, לעיתים קרובות מיד לאחר כריתת השד וללא המתנה בגוף פגוע.

אולם, על אף יעילותו של ניתוח כריתת שד בשלבים הראשונים להתפתחות המחלה, בשלבים מאוחרים יותר הניתוח עלול להיות לא יעיל כלל, בעיקר עם הגידול כבר שלח גרורות לאיברים הסמוכים. במקרים אלו, שגרת הטיפול מורכבת בדומה לסוגי סרטן רבים אחרים מטיפולי כימותרפיה וטיפול באמצעות הקרנות ממוקדות לאיזור הגידול.

סרטן השד בקרב גברים

כאמור, נהוג לחשוב על סרטן השד כמחלה התוקפת נשים בלבד, מסיבה זו אבחון מוקדם של סרטן השד בקרב גברים הוא קשה במיוחד. חוסר המודעות של החברה לאפשרות שגבר יאובחן בסרטן מסוג זה גורמת לאחוזי גילוי נמוכים במיוחד. עובדה זו, בשילוב עם הבושה שתוקפת גברים לנוכח המחשבה שלקו במחלה המיוחסת לנשים הופכת את המחלה למסוכנת מאוד לגברים.

דילוג לתוכן