מגזין סרטן

תת פעילות של בלוטת התריס – היפותירואידיזם

תתת פעילות של בלוטת התריס – היפותירואידיזםת פעילות של בלוטת התריס היא ההפרעה ההורמונלית השכיחה ביותר ומהווה את הגורם השני בשכיחותו המוביל מטופלים לפנות לייעוץ הורמונלי (הגורם הראשון הוא מחלת הסוכרת).

התסמינים של ההפרעה כוללים בין היתר רגישות לקור, זפקת, תשישות ועצירות. לרוב הטיפול הוא פרמקולוגי (תרופתי), כשמטרת הטיפול היא לייצב את רמת ההורמונים שמייצרת הבלוטה בדם.

נהוג להבחין בין תת פעילות גלויה לבין תת פעילות תת קלינית: תת פעילות גלויה מהווה הגדרת מטריה לכל המקרים שבהם ניתן למדוד רמה מוגברת של TSH ורמה נמוכה של תירוקסין ואילו תת פעילות תת קלינית, מאגדת מקרים שבהם רמת התירוקסין בתחום הנורמה בזמן שרמת ה-TSH  גבוהה. בדרך כלל הפרעה תת קלינית, נוטה להתקדם ולהפוך לתת פעילות גלויה.

תת פעילות ראשונית, שניונית ושלישונית

המקור לפעילות המופחתת של בלוטת התריס יכול להיות ראשוני, כלומר לנבוע כתוצאה מבעיה בבלוטת התריס עצמה, אך בהחלט ייתכן שמקור הבעיה יהיה בהפרעה שהתפתחה בתפקוד של בלוטת יותרת המוח. בלוטת יותרת המוח אחראית בין היתר להפריש הורמון הנקרא TSH או הורמון ממריץ בלוטת התריס, שתפקידו לגרום לבלוטת התריס להפריש תירוקסין או T4. במקרים שבהם מאובחנת הבעיה בבלוטת יותרת המוח, מוגדרת תת הפעילות, כתת פעילות שניוניות.

בנוסף, תת פעילות של בלוטת התריס יכולה לנבוע כתוצאה מבעיה בהיפותלמוס. ההיפותלמוס הוא אזור קטן במוח, שבין תפקידיו הרבים, אחראי להפרשת הורמון הנקרא TRH. כשהורמון זה, הנקרא גם הורמון משחרר תירוטרופין, מגיע לבלוטת יותרת המוח, בתגובה לגירוי, היא מפרישה TSH.

מה הם הגורמים לתת פעילות של בלוטת התריס?

להלן מספר גורמים אפשריים לתת פעילות של בלוטת התריס:

מה הם התסמינים של תת פעילות של בלוטת התריס?

התסמינים של תת פעילות של בלוטת התריס כוללים בין היתר עלייה במשקל או חוסר יכולת לרדת במשקל, למרות הקפדה על משטר דיאטטי ושגרת אימוני כושר, עצירות, אי סבילות לקור, יובש בעור, תשישות, אי סדירות של המחזור החודשי, הפרעות ריכוז, כאבי שרירים, דופק איטי, יתר לחץ דם וזפקת.

הואיל וההסתמנות הקלינית של תת פעילות של בלוטת התריס סובייקטיבית מאוד, לא ניתן לבסס את האבחנה על התסמינים בלבד. בנוסף, התלונות שאיתן מגיעים הלוקים בבעיה זו, שכיחות מאוד בחברה המערבית, בדגש על תסמינים כמו תשישות, עייפות, חולשה ועלייה במשקל. מעבר לזה, תסמינים נוספים רבים, מהווים תסמינים השכיחים בקרב האוכלוסייה הקשישה והכוונה היא למשל לעצירות, יובש בעור, הפרעות זיכרון ועוד. אי לכך, ישנה המלצה לבצע בדיקות סקר לתת פעילות של בלוטת התריס לאחר גיל 60.

כיצד מאבחנים תת פעילות של בלוטת התריס?

לרוב בדיקת הסקר הראשונה תכלול מדידה של רמת ההורמוןTSH  בדם. זאת כיוון שבחלק ניכר מהמקרים, מקור הבעיה בבלוטת התריס עצמה ובמקרים האלה, ניתן יהיה לראות רמה מוגברת של TSH בדם. אם אכן ישנה רמה מוגברת של TSH, ממשיכים בבירור של רמות התירוקסין החופשי. יש כמובן להתייחס לגורמי סיכון מסוימים, הכוללים שימוש בתרופות המשפיעות על תפקוד הבלוטה, לידה, תסמינים נוספים כמו כאבי ראש שעשויים להצביע על גידול מוחי ועוד. בהתאם לצורך, תבוצע בדיקה לבירור נוכחות של נוגדנים שייתכן שפוגעים בתפקוד הבלוטה.

כיצד מטפלים בתת פעילות של בלוטת התריס?

הטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס מבוסס על מתן תרופה בשם Levothyroxine. המינון המתאים לסובלים מתת פעילות גלויה הוא 1.6 מק"ג לק"ג ליום, אך אם מדובר על תת פעילות לאחר כריתה שלמה של הבלוטה, המינון המקובל הוא 2.2-2 מק"ג לק"ג ליום. לאורך הטיפול יש להמשיך לנטר את רמות ה-TSH בדם ולהתאים את המינון התרופתי בהתאם לתוצאות הבדיקות, אחת למספר שבועות.

>

Exit mobile version