מגזין סרטן

דלקת מפרקים שגרונית אצל האם עלולה להגביר סיכון לאפילפסיית הילד

דלקת מפרקים שגרונית אצל האם עלולה להגביר סיכון לאפילפסיה אצל הילד:"ילדים נמצאים בסיכון גבוהה יותר לפתח אפילפסיה אם אמם סובלת ממחלה אוטואימונית [מחלה בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת בטעות את הגוף עצמו] למשל במצב של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis – RA)" – כך נכתב באתר של הארגון לאפילפסיה ("Epilepsy foundation") על מחקר שהתפרסם לאחרונה.

המחקר פורסם בכתב העת הרפואי – Neurology בשנת 2016 בשם "Parental rheumatoid arthritis and childhood epilepsy: A nationwide cohort study".

על המחקר

על מחלות אוטואימוניות ודלקת מפרקים שגרונית

מחלה אוטואימונית הינה מצב בו מערכת החיסון של הגוף, תוקפת את הגוף עצמו ומזהה אותו כזר. במצב הנורמלי, מערכת החיסון יודעת להבדיל בין "עצמי" – מה ששייך לגוף ואינו מהווה איום, לבין "זר" – מה שעוין לגוף וזר עבורו. מערכת החיסון יודעת לווסת את עצמה בעזרת מנגנונים שונים ולתקוף רק את ה"זר". כך לדוגמא, מערכת החיסון יודעת לתקוף חיידקים הפולשים לגוף אך מנגד היא פוסחת על איברים של הגוף עצמו ולא תוקפת אותם.

במחלות אוטואימוניות, דבר מה משתבש, מערכת החיסון מתחילה לייצר נוגדנים כנגד מרכיבים מסוימים בגוף וכעת מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו – את ה"עצמי".

דלקת מפרקים שגרונית – או בשמה המקצועי: Rheumatoid arthritis – RA: הנה דוגמא למחלה אוטואימונית כרונית רב מערכתית, מחלה בה מערכת החיסון תוקפת מרכיב מסוים במפרקים (המרכיב הסינוביאלי) וגורמת להרס שלו. הגורמים למצב אוטואימוני זה אינם ידועים, אך מניחים כי יש קשר למרכיבים גנטיים וסביבתיים.

מהי אפילפסיה?

אפילפסיה, הינה מצב נוירולוגי (הקשור במערכת העצבים) אותו מאפיינים התקפים המכונים "התקפים אפילפטיים". ההתקף האפילפטי הינו אפיזודה שיכולה להופיע בספקטרום רחב של תצוגות – ממצב קל וכמעט לא מורגש, עד למצב קשה ומתמשך המלווה בפרכוסים קשים. לרוב מצבי האפילפסיה אין הסבר בדבר הגורם להם, אך מיעוט מהמקרים של אפילפסיה יכולים להיות מוסברים למשל על בסיס רקע גנטי מסוים.

התקף אפילפטי הינו תוצאה של פעילות חשמלית עודפת בתאי עצב הנמצאים בקליפת המוח.

Exit mobile version