שיפור תוחלת חייהם של חולי סרטן הערמונית

תוחלת חיים לסובלים מסרטן הערמוניתבדומה לסוגים נוספים של סרטן, גם סיכויי ההחלמה מסרטן הערמונית הם פונקציה של השלב שבו התגלתה המחלה וכך גם תוחלת החיים שלהם.

עם זאת, מאחר ומדובר על סוג מסוים של גידול שברוב המקרים מתפתח באיטיות רבה ושניתן לאבחן אותו באופן פשוט ויעיל בבדיקה קלה לביצוע, הרי שברוב המוחלט של המקרים המחלה מאובחנת בשלב מוקדם מאוד כשלמעשה טרם החלה לבוא לידי ביטוי מבחינה קלינית.

נכון לכתיבת שורות אלה מדי שנה מאובחנים יותר מאלפיים חולים בסרטן הערמונית במדינת ישראל לבדה. תשעים אחוז מהם מאובחנים בשלב שבו המחלה עדיין לא תסמינית ואילו רק עשרה אחוז מהם מאובחנים כאשר הגידול כבר הצליח לשלוח גרורות ולהתפשט מעבר לבלוטה.

סיכויי ההחלמה ותוחלת החיים של החולים בסרטן הערמונית

באופן עקרוני הרוב המוחלט של החולים שאובחנו בשלב מוקדם של המחלה לא ימותו כתוצאה מהגידול ויזכו לתוחלת חיים דומה לזו שממנה נהנית האוכלוסייה הכללית. עם זאת, במידה והמחלה אובחנה רק בשלב הגרורתי, מדובר על תמונה שונה לגמרי.

בקרב החולים שאובחנו רק לאחר שהסרטן שהחל בערמונית הצליח לשלוח גרורות, תוחלת החיים החציונית עומדת על חמש שנים בלבד.

המשמעות היא שמחצית מהחולים יחיו פחות מחמש שנים מיום האבחנה ומחצית מהחולים יזכו לחיות יותר מחמש שנים לאחר האבחנה.

לפי הנתונים העדכניים ביותר שיש בידינו כיום נראה כי סך הכול סיכויי ההישרדות לאחר חמש שנים מיום האבחון עומדים על יותר מתשעים אחוזים בישראל.

בנוסף לכך ניתן לראות כי למרות ששיעורי התמותה מסרטן הערמונית נמצאו בעלייה מתמדת עד אמצע שנות התשעים, הרי שהחל מתקופה זו שיעורי התמותה נמצאים במגמת ירידה קבועה.

כמו כן יש לציין כי מדינת ישראל נהנית מאחוזי תמותה נמוכים ביותר כתוצאה מסרטן הערמונית יחסית לרוב מדינות אירופה.

כיצד ניתן לשפר את תוחלת החיים בקרב חולי סרטן הערמונית?

הדרך הטובה ביותר להאריך את תוחלת החיים של חולי סרטן הערמונית היא לעשות ככל האפשר על מנת לזהות את המחלה בשלב מוקדם ככל האפשר.

באופן כללי ההמלצה של משרד הבריאות היא שכל גבר מגיל חמישים ואילך יעבור מדי שנה בדיקות לאבחון סרטן הערמונית. בין היתר מדובר על בדיקת דם שבודקת את רמת החלבון PSA שמופרש מהבלוטה (רמה גבוהה של חלבון זה יכולה להוות עדות להתפתחות של גידול בערמונית), בדיקת אולטרסאונד ובדיקה רקטלית ידנית.

ככל שהגידול יאובחן בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה להגיש טיפול בשלב מוקדם יותר וכיום ידוע שטיפול מוקדם יותר הוא לרוב גם טיפול יעיל יותר.

לרוע המזל גברים רבים מגיעים לאורולוג ועוברים אבחון רק כאשר הם כבר סובלים מתסמינים שונים שמפריעים להם בחיי היומיום.

שימו לב – בכל הקשור לסרטן הערמונית, אבחון מוקדם מציל חיים. לפיכך למרות שהבדיקות השונות כרוכות באי נעימות קלה ואף במבוכה, עדיין מומלץ לעבור אותן על מנת להציל חיים.

סרטן נפוץ אך לא קטלני

מעניין לראות כי סרטן הערמונית הוא סרטן נפוץ במיוחד. כך למשל קרוב למחצית מהגברים שחצו את גיל שבעים יסבלו ממנו ורובם המוחלט של הגברים לאחר גיל תשעים יסבלו ממנו.

עם זאת, עדיין לא מדובר על גידול קטלני במיוחד והסיבה לכך נעוצה בשתי עובדות מרכזיות. הראשונה היא האבחון המוקדם שהזכרנו והשנייה היא שמדובר על גידול שמתפתח באיטיות רבה ושפוגע באוכלוסייה המבוגרת בלבד.

לפיכך בקרב חלק ניכר מהחולים סיבת המוות אינה הגידול עצמו אלא מחלות רקע נוספות ששכיחות בקרב האוכלוסייה המבוגרת בדגש על מחלות לב וכלי דם.

דילוג לתוכן