בעת האחרונה פורסמו מחקרים המציגים קשר מפתיע בין שימוש לטווח ארוך בחומצות שומן אומגה 3 וסרטן הערמונית. השאלה הגדולה המתעוררת מתוך כך היא האם להמשיך את צריכת תוסף המזון והאם מומלץ לצרוך דגים? מהו המדע העומד מאחורי הקשר בין השניים?
שרשרת ארוכה של חומצות שומן אומגה 3 נמצאות בדגים שמנים כמו סרדינים, סלמון, טונה, מקרל ועוד, ונחשבות לחיוניות לבריאות האדם, למרות שגוף האדם אינו מייצר את חומצות השומן הללו בעצמו.
חומצות שומן אומגה 3 מפחיתות תגובה דלקתית ומספר מחקרים הראו כי הן חיוניות לתפקוד התקין של המוח והלב.
חומרים מזינים אל מסייעים לשיפור מצב הרוח, משפרים חשיבה, מספקים אנרגיה ומחזקים את תפקוד הלב. למעשה,על פי איגוד הלב האמריקאי, מומלץ לצרוך לפחות 2 מנות של דגים שמנים בשבוע.
ממצאי המחקר
ומה בנוגע להתפתחות הסרטן? חומצות שומן אומגה 3(DHA ו-EPA הנמצאות בדגים) מפחיתות דלקת.תחילה, חוקרים רבים האמינו עד כה כי חומרים אל האף מקטינים סרטן. אולם מחקרים חדשים הצביעו על ההפך המוחלט. ואכן, הם הצביעו על סיכון מוגבר לסרטן הערמונית המתקדם מעל 70 אחוזים בקרב גברים בעלי ריכוז גבוה שלאומגה 3 בדם.
המחקר גם הראה כי גברים בעלי רמות גבוהות שלחומצה לינולאית (או חומצות שומן אומגה 6) היו למעשה בסיכון נמוך.
הוסק מן התוצאות כי ככל שצריכת הדגים ושמן הדגים גדולה יותר, כך גדל הסיכוי לפתח סרטן ערמונית.מסקנה נוספת מן הממצאים הייתה כי הגדלת צריכת חומצת שומן אומגה 6 הינה מומלצת.
מדוע קיים סיכון לסרטן הערמונית?
התשובה לכך עד כה אינה ידועה, מחקרים לא מוכיחים ששמן דגים גורם לסרטן, אם כי שלושה מחקרים עד כה הראו קשר חזק בין השניים, שאינם צירוף מקרי בלבד. מחקר חדש שנערך לאחרונה בשם "חומצות שומן פוספוליפידים פלזמה וסיכון לסרטן ערמונית", פורסם בכתב העת של המכון הלאומי לסרטן. רופאים מאמינים שהסיבה לכך עשויה להיות קשורה לאופן הפעילות המטבולית שלשמן הדגים והנטייה לחמצון.
על כן כיצד על הגברים לפעול? לעיתים קרובות צריכת הדגים נעשית במקום צריכת בשר אדום או בשר מעובד, לעיתים קרובות מסיבות תזונתיות ובריאותיות. ההרתעה לנוהגים בצורה זאת הינה קשה גם בקרב גברים הנמצאים בסיכון לסרטן הערמונית.
עם התקדמות המחקר ועל סמך הממצאים האחרונים בסרטן הערמונית ושמן הדגים, הביסוסים מעלים אם לא דגל צהוב, דגל אדום. כיום, קיימות ראיות משכנעות המספיקות כדיל הגביל את כמות תוספי שמן דגים בקרב גברים בסיכון.
נקודות בעייתיות במסגרת המחקר
החוקרים לא התייחסו לשאלה האם הגברים שנחקרו קיבל חומצות שומן אומגה 3 מאכילת דגים שומניים או מנטילת תוספי מזון.כמו כן,לא הייתה שום התחשבות במצבם הבריאותי לפני תחילת המחקר. האם החלול השתמש בשמן דגים כמענה לאבחון סרטן ערמונית אשר בוצע בעבר?
גורמים אחרים שעשויים להוביל להתפרצות הסרטן, כגון אורח חיים וגנטיקה, עישון, תזונה, פעילות גופנית, רעילות סביבתית, מתח – אף אחד מהגורמים לא נלקח בחשבון. האם הגברים נחשפו לרעלים ומתכות כבדות מאכילת דגים המכילים כספית,שעלולה אף היא לגרום לסרטן?
ליקוי מרכזי נוסף בעיצובו של המחקר כרוך באופן שבו החוקרים קיבלו את הנתונים. הם ניתחו את הפלזמה במקום תאי דם אדומים. המסקנות היו חזקות יותר ואמינות יותר אילו השתמש ובדגימות תאי דם אדומים, כי האחרונים מספקים הערכה מדויקת יותר בטווח הארוך(פלזמה נוטה לספק רק תמונה לטווח קצר).