מחקר חדש זיהה שינויים גנטיים ב-80 אזורים שונים בגנום אשר יכולים להעלות את הסיכון לסרטן השד, הערמונית והשחלות.
המחקר, אשר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' והמכון לחקר הסרטן בלונדון, בוצע כחלק ממחקר גדול שמטרתו לבדוק את הקשר בין שינויים גנטיים וסביבתיים למחלות סרטניות (COGS – Collaborative Oncological Gene – enviromental Study).
כאשר ממצאי המחקר יהפכו למעשיים וזמינים, יפותחו בדיקות סקר שונות אשר יוכלו לסייע לרופאים לזהות בשלב מוקדם יותר אנשים אשר נמצאים בסיכון לפתח את אותן המחלות, ובכך יובילו לאבחנה מוקדמת וטובה יותר. כמו כן, אפיון הקשר הגנטי יוכל לסייע להבין את המהלך הביולוגי של המחלות במטרה לפתח תרופות טובות יותר.
החיפוש אחר שינויים גנטיים
במהלך המחקר, אשר כלל יותר מ- 100,000 אנשים בריאים לצד כמות דומה של חולי סרטן, ביצעו החוקרים סקירה גנטית מקיפה על מנת לזהות מוטציות מסוג שינוי בנוקלאוטיד אחד, הנקראות גם מוטציות SNP (Single nucleotide polymorphism).
מוטציות אלה, יכולות לגרום להתמרות סרטניות כאשר הן מופיעות בתוך אזורים אשר בעלי תפקיד בבקרת חלוקת התא או בסמוך להן. מבחינה ביולוגית, השינוי הקטן גורם לכך שהגוף לא שולט בצורה טובה על חלוקת התאים, ויכול להביא לכך שהתאים השונים ישגשגו ביתר, בצורה אשר תגרום להופעת גידולים.
במהלך המחקר, מצאו החוקרים שינויים גנטיים האופייניים לסרטן הערמונית, השחלות והשד, אשר לטענתם יכולים להיות בעלי תפקיד משמעותי במהלך המחלה וזיהויים בשלב מוקדם יסייע לזהות אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון למחלות האלה.
לדברי החוקרים, בעוד כל מוטציה כזו יכולה להעלות את הסיכון למחלה סרטנית בצורה מזערית, נוכחות של כמות גדולה של מוטציות יכולה להעלות את הסיכון לפתח את סרטן הערמונית בכ-50 אחוזים, ואת סרטן השד בכ-30 אחוזים.
צעד חשוב באיתור גברים עם סיכון לסרטן הערמונית
סרטן הערמונית הוא המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בגברים, וגילוי מוקדם שלה יכול לסייע במקרים רבים להצלת חיים. נכון להיום, לא קיימת בדיקת סקר טובה אשר תסייע באיתור קבוצות סיכון למחלה ואבחון מוקדם שלה.
על פי תוצאות המחקר, אשר זיהו 23 שינויים גנטיים חדשים אשר מאפיינים את סרטן הערמונית, ניתן יהיה לפתח בדיקה אשר תוכל לזהות אותם, ולהגיד האם הנבדקים נמצאים בקבוצת הסיכון. במידה ואדם אכן סובל מאותן מוטציות גנטיות בעייתיות, הוא יופנה להמשך בירור ויורחבו בדיקות המעקב אחריו. בצורה זו, יתאפשר טיפול מוקדם יותר במחלה, והורדת רמת התחלואה והתמותה בסרטן הערמונית.
התקדמות גם בסרטן השד והשחלות
סרטן השד וסרטן השחלות הן שתי מחלות ממאירות קשות ביותר אשר הבסיס הגנטי והביולוגי להן עדיין אינו ברור.
במחקר זה, זיהו החוקרים 49 מוטציות גנטיות הקשורות לסרטן השד, ועוד 3 אזורים נוספים בגנום אשר קשורים לסרטן השחלות. בדומה לסרטן הערמונית, גם במקרה זה יוכלו החוקרים לפתח בדיקה אשר תסייע לזהות נשים בסיכון.
מלבד זאת, החוקרים זיהו גם שחלק מהמוטציות קשורות לחומרת המחלות והאגרסיביות של הגידולים. במחקר, מצאו החוקרים מספר מוטציות מסוג SNP אשר קשורות לסרטן השד מסוג Estrogen Receptor Negative, אשר נחשב לאגרסיבי יותר וקשה יותר לטיפול. כמו כן, בדקו החוקרים את השפעת נוכחות של מוטציות כאלה אצל נשים אשר סובלות גם ממוטציה בגן BRCA1 (מוטציה אשר ידועה כמגבירה את הסיכון לסרטן השד), וגילו שנוכחות של מוטציות נוספות מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלה אצל אותן נשים.
הבנת הרקע הגנטי למחלות, יכולה לסייע רבות לקביעת הפרוטוקולים הטיפוליים, לפיתוח תרופות חדשות ומציאת קבוצות הסיכון, ולכן למחקרים הגנטיים האלה עתיד רב והשפעה משמעותית על חקר הסרטן בשנים הקרובות.
קראו על מחקר אמריקאי בנושא על הקשר בין הפרוסטטה לבין תחלואה בסרטן השד