האורולוגיה היא ענף ברפואה המתמקד במערכת השתן. אצל נשים, כוללת מערכת השתן את הכליות, את שלפוחית השתן ואת צינור השופכה. המערכת המינית אצלן אומנם קרובה אך שונה, והרופא האחראי לטיפול בה הוא הגניקולוג. אצל גברים לעומת זאת, מערכת הרבייה חופפת למערכת השתן.
צינור השופכה משמש הן למעבר השתן מהשלפוחית מחוץ לגוף, והן למעבר נוזל הזרע. על כן, האורולוג מטפל גם במערכת המינית הגברית שכוללת את הפין, את צינור הזרע, ואת בלוטת הערמונית. בלוטה זו אחראית על ייצור נוזל הזרע, ומהווה נקודה רגישה למחלות שונות בהן נכלל גם סרטן הערמונית, בעיקר בגיל מבוגר.
מה היא אורולוגיה
כאמור, אורולוגיה היא ענף ברפואה. לאחר סיום לימודיהם ושנת ההתמחות, בוחרים פרחי הרפואה בתחום התמחות. האורולוגיה הינה תחום המשלב רפואה פנימית וכירורגיה, ולכן היא נחשבת לתחום מבוקש יחסית. גם בתוך תחום האורולוגיה קיימות מספר תתי- התמחויות כגון אורולוגיה של ילדים, אורולוגיה המתמקדת בדרכי השתן של גברים ונשים, ואורולוגיה המתמקדת באיברי המין והרבייה של גברים.
בדיקה אורולוגית
הבדיקות שיערוך אורולוג בקרב מטופליו תלויות כמובן בסוג התלונות עמן הם מגיעים. בתחילה, יערוך הרופא ראיון עם המטופל וישאל אותו שאלות לגבי הבעיה ממנה הוא סובל, תוך כדי התייחסות למערכת כולה (מערכת השתן אצל נשים, ומערכת השתן והרבייה אצל גברים).
בדרך כלל, לאחר איסוף ההיסטוריה הרפואית, יערוך הרופא בדיקות מסוגים שונים, כגון בדיקות דם, בדיקות שתן או בדיקות הדמיה שונות. בנוסף, לעיתים קרובות יש צורך בעריכת בדיקה גופנית-ידנית. הרופא בודק האם קיימת רגישות באזורים שונים בגוף, כמו בשלפוחית השתן או בכליה.
אצל גברים, נערכת בדיקה נוספת על מנת להעריך את חלקה של בלוטת הערמונית בבעיה ממנה סובל המטופל. הבדיקה נעשית על ידי החדרת יד עטויה בכפפה לפי הטבעת של הגבר (בדיקה רקטאלית). דרך פי הטבעת, יכול האורולוג למשש את בלוטת הערמונית ולראות האם היא מוגדלת, רגישה, או לוחצת על איברים אחרים במערכת השתן או הרבייה.
כאן המקום לציין שלעיתים תכופות גברים נמנעים מפנייה לאורולוג, גם כאשר הם סובלים מכאבים או מבעיות במתן השתן, זאת עקב חשש מהבדיקה הרקטאלית של הערמונית. חשוב להדגיש שלמרות היותה של בדיקה זו מביכה ולא נעימה, בדיקת בלוטת הערמונית הכרחית וחיונית. בצורה זו, האורולוג יוכל לאבחן נכונה את הגורמים לבעיות שמהם סובלים המטופלים. מעל גיל 50 מומלץ לכל גבר לעבור בדיקה שגרתית של הערמונית, משום שהיא נוטה לגדול ולגרום להפרעות במתן שתן ואפילו להתפתחויות סרטניות.
מחלות אורולוגיות נפוצות
הסיבה הנפוצה ביותר לפנייה לרופא אורולוג, מצד נשים וגברים גם יחד, היא תקלות שונות במתן שתן. לעיתים מדובר בחוסר יכולת לשלוט במתן השתן. דהיינו, תכיפות רבה, טפטוף של שתן, הפסקות בזרם השתן, תחושה שלא הכול יצא ודליפות שתן. מצבים אלו נגרמים מדלקות שונות, בעיות מולדות, היחלשות מערכת השתן לאחר לידה, או הגדלה של בלוטת הערמונית.
פתולוגיות נוספות שעשויות להתגלות בבדיקה של אורולוג או בהדמיות שאליהן הוא מפנה, כאשר לא ניתן לגלות את הבעיה בהתבוננות או במישוש, הן גידולים בדרכי השתן שנמצאים לרוב בשלפוחית השתן או בבלוטת הערמונית. בנוסף, עלולות להתגלות טראומות של שלפוחית השתן, טראומות בצינור השופכה (שני האחרונים נגרמים בעיקר בעקבות שברים באגן), אימפוטנציה, זיהומים במערכת השתן והרבייה, מחלות מין, אבנים בכליות, ומורסות בכליות.
טיפולים אורולוגיים
הטיפולים שמעניק רופא אורולוג מגוונים, היות שמדובר בתחום התמחות רחב יחסית. האורולוג עשוי לעשות שימוש בתרופות שונות כגון אנטיביוטיקה, לטיפול בדלקות, או לערוך התערבויות כירורגיות, כגון כריתת שלפוחית השתן או בלוטת הערמונית.