סרטן הערמונית הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר. סרטן זה פוגע באחוז נכבד מאוכלוסיית הגברים המבוגרים, ואף שהוא נוטה להתקדם באיטיות רבה, הוא גורם מוביל לתחלואה ותמותה.
מחקרים רבים נערכים כדי למצוא גורמי סיכון להתפתחות סרטן ערמונית, וכך לזהות באופן טוב יותר את העתידים לחלות, ואולי אף להפחית את שיעורי התחלואה. בדומה לסוגי סרטן אחרים, חזרה של סרטן בערמונית לאחר הטיפול הראשוני מצביעה על פרוגנוזה (צפי לעתיד) טובה פחות עובר החולה, בדומה להתקדמות מהירה יותר של הגידול גם תוך כדי טיפול מתאים.
קפה וסרטן הערמונית
קפה ותה הם משקאות נפוצים ופופולריים. רבים מאתנו שותים אותם מדי יום. האם יש קשר בין שתיית קפה או תה ובין הסיכון להתפתחות סרטן בבלוטת הערמונית?
מחקר חדש שפורסם בכתב העת "Cancer Causes and Control" מצא קשר כזה. המחקר ניסה לבדוק האם יש קשר בין צריכת קפה ותה לפני אבחנה של סרטן הערמונית, והסיכון להתקדמות או חזרה של הגידול. באמצעות שאלונים ייעודיים, בחנו עורכי המחקר את צריכת הקפה והתה של חולים בסרטן הערמונית בשנתיים שלפני אבחנת הסרטן.
במחקר נכללו 630 גברים בוושינגטון שבארצות הברית. זמן המעקב החציוני אחר החולים עמד על 6 וחצי שנים, ונבדקו שיעורי החזרה והתקדמות המחלה בהתאם לצריכת הקפה והתה. כ- 61% מהמשתתפים במחקר צרכו לפחות כוס קפה אחת מדי יום.
נמצא, שצריכת קפה מפחיתה את הסיכון לחזרה או להתקדמות של סרטן הערמונית. הסיכון של חולים ששתו מעל ארבע כוסות קפה ביום היה נמוך ב – 60% בהשוואה לחולים ששתו כוס קפה פעם בשבוע או פחות מכך. הקשר שנמצא היה בעל מובהקות סטטיסטית. לעומת זאת, לא נמצא קשר דומה בין צריכת תה והסכנה להתקדמות או חזרה של סרטן הערמונית.
האם קפה מונע סרטן הערמונית?
כיצד פועל הקפה את פעולתו כנגד התפתחות הסרטן? החוקרים לא בחנו הפשיעה של מרכיבים שונים של הקפה בתנאי מעבדה, אך מציינים מספר אפשרויות שהוזכרו בספרות הרפואית.
ייתכן שקפאין הוא חומר המעכב התפתחות גרורות, והוא בעל אפקט אנטי – סרטני המעודד הרג עצמי של תאים ממאירים (אפופוטוזיס). הקפה גם מכיל חומצה כלורגנית (Chlorogenic acid) שהיא בעלת אפקט נוגד חמצון המונע נזקים לדנ"א, וכך פועלת כנגד היווצרות גידולים ממאירים.
מנוגנים ביוכימיים אחרים שהוצעו נזכרים על ידי החוקרים במאמר כבעלי השפעה על האפקט שנצפה. עם זאת, החוקרים לא הבדילו בין שיטות שונות של הכנת קפה, ולא מדדו את כמות החומרים הפעילים בקפה אצל הנבדקים.
בנוגע לחוסר ההשפעה של תה על התפתחות סרטן הערמונית, מציינים החוקרים שלא מדובר ב"סוף פסוק" מבחינה זו, לאור העובדה שהמחקר הכיל כמות קטנה למדי של נבדקים ששתו תה באופן קבוע, וללא נבדקים ששתו כמויות גדולות של תה. ייתכן שצריכה מוגברת כן תראה השפעה נמדדת על סרטן הערמונית, שלא התגלתה במחקר זה.
חשוב להדגיש, שהמחקר לא בדק האם קפה יכול לשמש תרופה יעילה לחולים הסובלים מסרטן הערמונית, אלא רק בדק את הקשר בין שתיית קפה או בטרם התגלה הסרטן, לבין הסיכון להתקדמות המחלה.
מדובר במחקר בסדר גודל בינוני בלבד. על מנת לבסס את תוצאות המחקר יש צורך במחקרים נוספים, בקנה מידה גדול יותר, ובמחקר מדעי בסיסי שיצביע על המנגנונים הביולוגיים המדויקים שבהם משפיע הקפה על תאי הסרטן. ייתכן שמחקר כזה יקדם את ההבנה שלנו אודות המחלה ואודות דרכים למנוע אותה ולטפל בה.