פרוסטטה
הפרוסטטה, או בלוטת הערמונית, הינה חלק חשוב בגוף הגבר בכלל, ובמערכת הרבייה הגברית בפרט. דרכה עוברות תעלות הפליטה של נוזל הזרע, שאותו מייצרת בלוטה זו. מיקומה הוא מתחת לצוואר שלפוחית השתן והיא עוטפת את השופכה. על כן, כאשר נוצרת בעיה בבלוטת הערמונית, היא תגרור עמה בעיות במתן השתן.
בלוטת הערמונית מצויה אך ורק בגוף הגבר, ובמהלך שנות חייו היא עלולה לגרום לבעיות רפואיות שונות. בעיות אלה יכולות לנוע בין דלקות והגדלה של הבלוטה ועד לסרטן בלוטת הערמונית, אשר שכיח בקרב גברים מעל גיל 50. על כן, בדיקה שגרתית של הפרוסטטה אצל רופא אורולוג הכרחית וחשובה מאין כמוה, בכל הנוגע לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית ושל מחלות אחרות הקשורות בה. למרות הרתיעה הנפוצה של גברים מביקור אצל האורולוג, חשוב שאיבר זה לא יוזנח וייבדק באופן קבוע.
תפקידיה של בלוטת הערמונית
בלוטת הערמונית אחראית למעשה על הפרשת נוזל חיוני למערכת הרבייה בגוף הגבר, נוזל הערמונית. בעת השפיכה, נוזל זה, אשר מהווה חלק גדול מנוזל הזרע, מספק לזרעונים הגנה כאשר הם מגיעים לנרתיק. הוא מסייע להעברת הזרעונים לגוף האישה, כך שלבלוטת הערמונית תפקיד מרכזי בפריון הגבר. במקרים אשר מסירים את בלוטת הערמונית, פליטת הזרע נחלשת.
מחלות בלוטת הערמונית
הפרוסטטה היא נקודה רגישה בגוף הגבר. החל מגיל ארבעים היא עשויה להוות מקור לבעיות שונות הדורשות ייעוץ ובדיקה אורולוגית. עם התסמינים שעלולים להוות סימן לבעיה נמנים: תכיפות במתן שתן, טפטוף רב בתום ההשתנה, דם בשתן, כאבים בעת מתן השתן וכאב עמום באזור התחתון של אגן הירכיים.
דלקת בלוטת הערמונית
ידועה גם בשם פרוסטיטיס ונחשבת לאחת הבעיות האורולוגיות הנפוצות ביותר; כרבע מהגברים מעל גיל שלושים יסבלו ממנה. היא נגרמת לרוב בעקבות זיהום בקטריאלי ועלולה גם לבוא בצורה כרונית. הדלקת מלווה במתן שתן בתכיפות מרובה, ובכאבים בזמן מתן שתן או בפליטת זרע. מחלה זו מטופלת ברוב המקרים באמצעות טיפול אנטיביוטי.
הגדלה שפירה של הערמונית
בלוטת ערמונית מוגדלת הינה בעיה נפוצה נוספת. הערמונית גדלה באופו מתמיד עם הגיל, אך במצבים מסוימים היא חוסמת את צינור השופכה ועלולה לגרום לבעיות במתן שתן. הסימנים לבלוטה מוגדלת הם קימה בלילה לצורך מתן שתן, זרם שתן נמוך, מתן שתן בתכיפות גבוהה ותחושה של חוסר ריקון לאחר מתן השתן. על פי רוב, לא מדובר במצב הדורש התערבות רפואית. במקרה שאיכות חייו של המטופל נפגמת עקב המחלה יינתן טיפול תרופתי, ובמקרים חמורים אף תוסר בלוטת הערמונית.
סרטן בלוטת הערמונית
סרטן בלוטת הערמונית הינו מצב שבו תאים בפרוסטטה מתרבים ללא שליטה ויוצרים גרורות לעצמות או לבלוטות לימפה הסמוכות לבלוטת הערמונית. הסיכוי לחלות בסרטן מזן זה עולה עם הגיל, ונפוץ בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50. מדובר בסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים מבוגרים, אולם שיעור ההישרדות עלה בשנים האחרונות וכיום עומד על 88%.
על מנת לאבחן את סרטן בלוטת הערמונית, האורולוג המטפל מבצע בדיקה רקטאלית, ובדיקת דם לבדיקת מדד PSA. הבדיקה הרקטאלית חיונית על מנת לחוש בנוקשות או בגושים על פני הפרוסטטה. אפשרויות הטיפול תלויות בגיל החולה, במצבו הבריאותי הכללי ובשלב התקדמותו של הסרטן. ניתן לבצע טיפול בהקרנות, כריתה רדיקלית של הפרוסטטה, מתן טיפול הורמונלי, או השגחה פעילה.
זכויות חולי סרטן הערמונית
במסגרת התמודדותם עם סרטן בלוטת הערמונית, החולים חווים קשיים ואתגרים רבים. לעתים קרובות פוגעת המחלה באופן עבודתם וברמת ההכנסה שלהם. חולי סרטן הערמונית זכאים לקצבאות ולהטבות ממוסדות המדינה. זכויות אלו באות על מנת להקל עליהם את מצבם ולאפשר להם להקדיש את זמנם לטיפולים.