האם קיומה של פרוסטטה פוגעת בפוריות?

האם פרוסטטה תפגע בפוריות?
האם פרוסטטה תפגע בפוריות?

הערמונית (פרוסטטה בעברית) לכשעצמה לא פוגעת בפוריות ולמעשה נחוצה לצורך הפוריות שכן בלוטת הערמונית אחראית בין היתר לייצור והפרשה של נוזל הזרע.

עם זאת, בשפת העם המונח פרוסטטה בא לתאר מצב שבו בלוטת הערמונית מתחילה לגדול באופן לא פרופורציונאלי. תופעה זו שמתרחשת בגברים החל מגיל ארבעים נקראת הגדלה שפירה של הערמונית ויכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים.

כיצד הערמונית המוגדלת פוגעת בפוריות?

באופן עקרוני ההגדלה השפירה של הערמונית היא תהליך ארוך שיכול להימשך עשרות שנים ולא תמיד בסופו של דבר אכן יופיעו התסמינים המוכרים.

עם זאת, בקרב חלק ניכר מהגברים לאחר גיל שישים וחמש ניתן לראות מגוון רחב של תסמינים שמקורם בערמונית המוגדלת.

בין היתר מדובר על בעיות שקשורות למערכת השתן אך ישנן גם תופעות שקשורות למערכת המין. כך למשל הגברים שסובלים מהגדלה שפירה של הערמונית עלולים לסבול מתחושה של התרוקנות לא מלאה, מקושי להתאפק, מקושי לתת שתן עד עצירת שתן מלאה ועוד.

התסמינים הקשורים במערכת המין יכולים לבוא לידי ביטוי בקושי להגיע לזקפה וכן בקושי לשמור על זקפה לאורך זמן. עם זאת, לרוב הבלוטה המוגדלת עצמה לא גורמת לבעיות פוריות אלא הטיפולים המיועדים לטפל בתופעה.

הפגיעה בפוריות על ידי התרופות

כאשר הגבר מתחיל לסבול מהתסמינים השונים של הערמונית המוגדלת, הטיפול הראשון שמוצע לו הוא טיפול שמרני באמצעות תרופות. אמנם ישנן תרופות שעלולות לגרום לבעיות פוריות אך הרוב המוחלט של התרופות הנפוצות שמיועדות לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית לא מביאות לפגיעה בפוריות.

בין היתר מדובר על אומניק-טמסולודין או למשל על קסארטל – אלפוקל. התרופות הנ"ל עלולות לגרום לירידה בכמות של השפיכה כי הן עלולות להשרות שפיכה אחורית אך בהחלט לא פוגעות באיכות הזרע עצמו.

במידה וגבר שסובל מערמונית מוגדלת מעוניין להביא ילדים לעולם, מומלץ כי יוודא מול הרופא המטפל בו כי התרופות שהוא רושם לו, לא פוגעות בפוריות בשום צורה או אופן.

הפגיעה בפוריות על ידי הניתוח

במידה והתרופות שניתנו למטופל שסובל מהגדלה שפירה של הערמונית לא הצליחו להביא להקלה משמעותית במידת החומרה של התסמינים ולא הצליחו להביא להקטנה של הערמונית, ייתכן מאוד שיתעורר הצורך לשקול התערבות ניתוחית.

ישנו מגוון רחב ביותר של טכניקות שבהן ניתן לטפל בערמונית המוגדלת כשהבחירה בהן נעשית בהתאם לרצון המטופל, למצב בריאותו הכללי, לגודלה של בלוטת הערמונית ועוד.

ברוב המוחלט של הטיפולים הניתוחיים קיימת סכנה מסוימת לפגיעה בתפקוד המיני מצד אחד ולפגיעה בפוריות מצד שני. אמנם מדובר בסיכון נמוך, אך בקרב חלק מהמטופלים שעברו ניתוח להקטנת הערמונית המוגדלת התחילו להופיע בעיות זקפה ואין אונות לאחר הניתוח.

בנוסף לכך, בקרב חלק מהמנותחים מתרחשת תופעה של שפיכה אחורית שבאה לידי ביטוי בהפרשה של הזרע לשלפוחית השתן.

בקרב הגברים שסובלים מפגיעה חמורה במערכת המין בעקבות ניתוח להסרת הערמונית או בעקבות ניתוח לכריתה חלקית של הערמונית ניתן יהיה לבצע טיפולים מלאכותיים במידה ויהיו מעוניינים להביא ילדים לעולם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שלא איכות הזרע היא זו שנפגעת אלא המכניקה והזרימה הטבעית של הזרע במערכת המין.

לסיכום

הגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה המבוגרת שהולכת ונהיית נפוצה ושכיחה יותר ככל שמתקדמים בגילאים. למרות שהיא לא גורמת לרוב לפגיעה בפוריות, הרי שהטיפולים המיועדים לסובלים ממנה יכולים לגרום לבעיות בתפקוד המיני ויש לתת על כך את הדעת במידה והחולה מעוניין להביא ילדים לעולם.

ראו גם:

מחקר ישראלי בחן את הקשר בין וריקוצלה לסיכוי לחלות בסרטן הערמונית

דילוג לתוכן