סולם גליסון הוא מדד המשמש להערכת ממאירות סרטן הערמונית לפי מאפיינים היסטולוגיים. ערכי גליסון משמשים לאפיון מצב הרקמה ברמת התא בסולם הנע בין 1-5. הערך הניתן לרקמה לפי סולם גליסון הוא סכום שני הערכים השכיחים ביותר ברקמה ולפיכך הציון הסופי הניתן לגידול נע בין 2-10. המדד פותח על ידי ד"ר דונלד פ. גליסון בשנות השישים של המאה העשרים. ד"ר גליסון היה פתולוג שעבד בבית החולים לוותיקי צבא במיניאפוליס.
נהוג לכתוב את הערך כשתי ספרות, כאשר בצד שמאל מופיע הערך השכיח ביותר, הניתן לסוג התאים המהווים 51% מהדגימה לפחות ואילו הערך הנכתב מימין מייצג את הערך שניתן לתאים המהווים בין 5% ל 49% מהדגימה.
כיצד ניתן לקבוע את ערך גליסון?
על מנת לתת לגידול את הערך המתאים לו, יש ליטול בין שש לשתיים עשרה דגימות מהערמונית ולשלוח אותן לבדיקה במעבדה פתולוגית. את הדגימות נוטלים באמצעות ביופסיה המבוצעת דרך פי הטבעת, אלא אם כן מדובר בבדיקה פתולוגית של בלוטת ערמונית שלמה שהוסרה בניתוח.
אם התאים שנדגמו דומים לתאי הערמונית הבריאים ומתמיינים במהירות גבוהה, הערך שיקבלו יהיה נמוך, כלומר בין 1-2. ככל שרמת ההתמיינות נמוכה יותר, כך הערך שיקבלו התאים יהיה גבוה יותר, מה שיעיד על רמה גבוהה יותר של אגרסיביות. הערכים נקבעים באופן הבא:
• רמה 1 – בלוטות ההפרשה בערמונית קטנות מאוד ומקובצות בצברים, הרקמה הסרטנית דומה מאוד לרקמה נורמלית.
• רמה 2 – בלוטות ההפרשה אמנם עדיין מקובצות בצברים, אך הן מרוחקות יותר האחת מן השנייה וגדולות יותר.
• רמה 3 – התאים המרכיבים את הבלוטות כהים יחסית כשחלקם עזבו את הבלוטות וחדרו לרקמה הסובבת אותה.
• רמה 4 – ישנם תאים רבים ברקמה הסובבת אך מעט מאוד בלוטות הניתנות לזיהוי.
• רמה 5 – אין כל בלוטות מוגדרות והתאים מפוזרים ברקמה הסובבת.
לאיזו מטרה משמש סולם גליסון?
מטרת הסולם לספק הערכה בנוגע לאבחון של הגידול בערמונית. חשוב להבין כי בניגוד לסוגים אחרים של גידולים סרטניים, סרטן הערמונית מאופיין בקצב התפתחות איטי ביותר ולפיכך במקרים רבים מאוד אין כל טעם לטפל במחלה בצורה אגרסיבית. במקרים רבים מפאת גילו של המטופל, מצב בריאותו הכללי וקצב ההתפתחות האיטי של הגידול, אין טעם לטפל כלל. מדד גליסון מסייע לאונקולוג להחליט האם יש טעם להעניק טיפול ואם כן מאיזה סוג ובאיזו רמת אגרסיביות.