התמודדות פסיכולוגית עם מחלת הסרטן

התמודדות עם מחלת הסרטןסרטן היא מחלה פיזית, של הגוף. הטיפול בה, בראש ובראשונה הוא טיפול אונקולוגי רפואי, הכולל תרופות, כימותרפיה, הקרנות, ניתוחים ועוד. יחד עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שלמחלה הקשה והמשמעותית הזו, יש השפעה לא מעטה גם על עולמו הפנימי- הנפשי והרגשי של החולה.

כמו כן, יש לציין, שכבר מזמן ידוע הקשר הדו-צדדי בין הגוף לנפש. גם מחלה כמו מחלת הסרטן עשויה להיות משופעת, מבחינת התפתחותה וסיכויי ההחלמה, מיכולת ההתמודדות הרגשית של החולה.

תכנים אופייניים בטיפול רגשי בקרב חולי סרטן

כל חולה סרטן הוא אדם בפני עצמו, והתכנים המעסיקים אותו ומהווים את הקושי הנפשי שלו עשויים להיות שונים בתכלית השוני.

יחד עם זאת, ישנם תחומים וציוני זמן שעשויים להיות רגישים יותר להתעוררות מצוקה רגשית. ברשימה זו ניתן לציין את ההתמודדות הראשונית עם גילוי המחלה, יחד עם כל המשתמע מכך. הויתור על תוכניות, עבודה, הרגלים וכד' לטובת חיי מחלה וטיפולים אינו פשוט.

גם ההתמודדות עם אנשים קרובים בסביבה, על תגובותיהם השונות לגילוי המחלה, עשוי לגרום לתקופת גילוי המחלה להיות מסובכת ביותר. סרטן הינה מחלה מפחידה ובחיי היומיום אנחנו משתדלים להימנע ככל האפשר ממחשבה על האפשרות של סרטן.

הפחד עשוי להיות מפני הטיפולים, הכאבים ותופעות הלוואי המוכרות, וכמובן- עשוי להיות פחד מוות, הלכה למעשה.

על חולה הסרטן להתמודד עם העובדה הבלתי אפשרית שהוא עשוי למות מן המחלה. התמודדויות ומצוקות נוספות יכולות להתעורר כתוצאה מתופעות הלוואי (אובדן השער משפיע לא פעם אחד על פגיעה בדימוי העצמי של החולה, וכדומה).

איך מתמודדים?

החלק החשוב ביותר בהתמודדות עם הפן הפסיכולוגי של מחלת הסרטן הוא להכיר בכך שקיים צד שכזה.

מחלת הסרטן מגייסת מייד- את החולה, את בני משפחתו, ואת הצוות הרפואי, להתמודדות עם הפנים הפיזיולוגיים שלה. זוהי התגייסות מובנת וחשובה, כמובן, אבל לעיתים מילה אחת, נגיעה אחת, עשויים לגרום להבדל של שמיים וארץ.

מבחינתו של הצוות הרפואי, כמובן חשוב להכיר באדם שנמצא מאחורי המחלה, ולהיות מודעים ורגישים לכל ההשפעות הנפשיות שיש למחלה על החולה.

מבחינת בני המשפחה, חשוב להיות לצידו של החולה לא רק במקומות הרפואיים, אלא גם במקומות בהם הוא חש קושי בהתמודדות.

לדוגמא, יכולתו של בן הזוג להקשיב לתלונותיו של החולה עשויה להיות חשובה בדיוק כמו יכולתו לצאת עם החולה לבילוי על מנת לחוש "אנושי".

רגישותם של בני המשפחה למידת החשיפה שהחולה מעוניין בה חשובה מאוד. וכמובן, יש לשים דגש על היכולת של הקרובים לחוש שהחולה זקוק לעזרה נוספת, מקצועית, על מנת להתמודד עם כל הקושי הרגשי שמחלת הסרטן עשויה לעורר.

וחשוב מכל- החולה עצמו. הידיעה שמחלת הסרטן אינה רק מחלה פיזית, אלא גם מחלה המשפיעה באופן נרחב על החיים ועל הנפש חשובה לכל חולה.

המידה בה האדם מסוגל לתת מקום גם להתמודדויות אלה, לפנות לקרוביו או לעזרה מקצועית כאשר יש לו צורך בכך, היא בעלת משמעות אדירה.

מה עושים בטיפול

כאשר חולה סרטן מגיע לקבלת עזרה מקצועית, כמו כל מטופל אחר, הוא קובע את הנושאים שברצונו להעלות, על  פי התחושות הפרטיות שלו. בעיקרון, בטיפול אפשר לעסוק בכל נושא, גם בנושאים שעשויים להיות מפחידים "בחוץ".

מחקרים הראו שהנושא הנפוץ ביותר בטיפול הוא פחד המוות. לקרוביו של החולה קשה פעמים רבות לדבר על נושא זה, שהוא כל כך משמעותי ומיידי עבור החולה עצמו. זוהי דוגמא אחת מיני רבות לנושאים שיכולים לעלות בטיפול מקצועי.

ראו גם:

טיפול בסרטן השד

יוגה להתמודדות עם סרטן השד

דילוג לתוכן