מחקר שנערך לאחרונה ומצא כי פטריה הצליחה למנוע את התפתחות סרטן הערמונית. כיצד בוצע המחקר ומהם ממצאיו ומסקנותיו
סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים וגורם לתמותה מוקדמת בקרב חולים רבים. בשנים האחרונות נעשים מאמצים רבים להגעה לאבחון מוקדם של המחלה המתפתחת בפרוסטטה, וקידום טיפולים טובים יותר מאלו המוצעים כיום.
הטיפול הקלאסי בסרטן הערמונית מתמקד בניתוח להסרת הגידול, כימותרפיה והקרנות, אך כאשר האבחון אינו מספיק מוקדם, תוצאות טיפול מסוג זה אינן מרשימות.
טיפול חדשני שפותח על ידי שיתוף פעולה בין חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד וחוקרים מאוניברסיטת הונג קונג, מדבר על שימוש בפטריה מסוג Turkey Tail כנגד תאי הגזע של סרטן הערמונית. טיפול מסוג זה הינו פורץ דרך בתחום השימוש בפטריות נגד גידולים ממאירים, ותוצאות ניסויי המעבדה נראות מבטיחות.
השפעת הפטריה על התאים הסרטניים
תאי הגזע הסרטניים הם האויב הגדול של חולי הסרטן, ונחשבים לאחראים ישירות לממאירות המסוכנת ולשגשוג הבלתי מבוקר של הגידולים.
החוקרים הצליחו לבודד מהפטריה גליקופפטיד הנקרא PSP, שגורם לעיכוב תאי הגזע, וכתוצאה מכך להפסקת ההתפשטות האלימה של הגידולים. מנגנון הפעולה של החומר PSP על מחזור התא של תאי הגזע עדיין לא ברור, אך כבר ידוע שהוא גורם לעיכוב זרחון חלבון Akt, וכתוצאה מכך יורדת רמתו של החלבון beta-catenin, שלו חשיבות רבה במחזור התא בתאי הגזע.
במילים אחרות, הגליקופפטיד PSP גורם לעצירה מכוונת של מחזור התא של תאי הגזע, וכך מוביל להפסקת ההתחלקות וההתפשטות של הגידול.
המודלים הניסויים שנערכו – תרבית תאים ועד הנדסה גנטית
השפעת החומר PSP על גידולי סרטן הערמונית נבחנה במחקרים שונים, בעיקר על בעלי חיים. בתחילה, נבחן הקשר בין מינון PSP להשפעה על הגידול. ניסוי זה נערך על תרבית תאים והראה שככל שרמת PSP גבוהה יותר התפשטות תאי הגזע יורדת. ככל שמשך הטיפול ארוך יותר התוצאות טובות יותר. ניסוי זה הוכיח את הקשר בין החומר PSP שמופק מפטריה לבין עצירת שגשוג תאי גזע בתרבית.
השלב הבא היה יצירת מודלים בבעלי חיים. לשם כך, לקחו החוקרים עכברים והזריקו להם תאי גידול המבטאים חומר פלואורסצנטי שיאפשר מעקב אחרי תאי הגידול בגוף העכבר.
תוצאות המודל הזה היו מרשימות לא פחות. עכברים שלהם הוזרקו תאי גידול רגילים פיתחו גידולים סרטניים תוך שבועיים בלבד, בעוד שעכברים שלהם הוזרקו תאי גידול שעברו טיפול ב-PSP פיתחו גידולים סרטניים בשיעור של 40% פחות.
התוצאות הטובות הובילו את החוקרים להתקדם עוד שלב במחקר, ולעבור לניסוי על עכברים מהונדסים גנטית כך שייפתחו את סרטן הערמונית. במודל זה, החוקרים גרמו באמצעות טכניקות מתקדמות של הנדסה גנטית למניפולציה גנטית שתוביל לשינויים ב-DNA של העכברים. שינויים אלו הובילו לכך שהם יפתחו את סרטן הערמונית באופן טבעי. כלומר, החוקרים יצרו מוטציות גנטיות ספציפיות שיובילו להתפתחות הסרטן.
את העכברים המהונדסים חילקו לשתי קבוצות: קבוצת הניסוי שטופלה ב-PSP במשך 20 שבועות וקבוצת הביקורת שלא טופלה ב-PSP. התוצאות היו חד משמעיות – אף עכבר שטופל ב-PSP לא פיתח את סרטן הערמונית.
בנוסף, לא נגרמו לעכברים תופעות לוואי משמעותיות והניסוי הוגדר כהצלחה. עם זאת, כאשר ניסו החוקרים לקצר את משך הטיפול לארבעה שבועות הם נחלו כישלון, וה-PSP לא גרם למניעת סרטן הערמונית.
מסקנת הניסוי ברורה, טיפול במינון גבוה של PSP במשך זמן ממושך יכול למנוע את התפתחות סרטן הערמונית.
חשיבות המחקר
למרות שמחקרים אלה עדיין לא נוסו על בני אדם, התוצאות אכן מרשימות, מאחר שמדובר על 100% הצלחה. כתוצאה מכך, פיתוח תרופה המונעת שגשוג תאי גזע היא עניין של זמן, וקיים סיכוי ממשי להשתמש בחומר PSP המופק מפטריות כטיפול נגד שגשוג תאי גזע ומחלות סרטניות נוספות מלבד סרטן הערמונית.
ראו גם: