סרטן הערמונית נחשב לאחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב גברים. הגורמים למחלה לא ידועים באופן מלא אולם בשנים האחרונות זוהה מרכיב גנטי שהינו רלוונטי בקרב חלק נכבד מהחולים.
בשלב זה, נרצה לשאול שאלה לכאורה מוזרה – האם קיים קשר בין בלוטת הערמונית המצויה אצל הגברים לבין החזה הנשי? לכאורה, התשובה שלילית ללא ספק שכן הערמונית היא בלוטת מין המקושרת לפוריות ויש לה תפקיד שונה לחלוטין מתפקידו האנטומי של החזה הנשי. עם זאת, מחקר חשוב ורחב היקף מגלה שדווקא קיים קשר ואפילו קשר מובהק וחשוב בין הערמונית לבין החזה הנשי.
הקשר שמצא מחקר שנעשה בעת האחרונה מתייחס לתחלואה בסוגים שונים של סרטן. בחינה של הממצאים מראה שכאשר קיימת משפחה ובה אובחן חולה בסרטן הערמונית, קיים סיכון מוגבר לתחלואה בסרטן השד בקרב נשות המשפחה. לממצאים תפקיד חשוב לא רק ברמה החדשותית. המשמעות של הדברים היא בשיפור היכולת לאבחון מוקדם של אוכלוסיות בסיכון וגם יכולת לקדם מחקרים נוספים בהבנת מנגנוני המחלות הללו ואף במציאת תרופות חדשות, בעלות יעילות מוגברת.
מחקר רחב היקף
את הקשר בין תחלואה של סרטן הערמונית לבין תחלואה של סרטן השד החליטו לבדוק חוקרים אמריקאים באמצעות בדיקת נתונים בהיקף רחב, שנאספו לאורך זמן. החוקרים אספו נתונים של קרוב לשמונים אלף נשים, ובהם נתונים אודות נשים שחלו בסרטן השד (כ-3000 במספרן). במקביל, נאספו נתונים אודות קרובי משפחה מדרגה ראשונה של הנשים שלקחו חלק במחקר ונבדק אילו מהם חלו בסרטן הערמונית. תגלית החוקרים הייתה מפתיעה בהחלט. הסתבר שבמידה ואב של נבדקת, אח או בן חלו בסרטן הערמונית, סיכויה של האישה לחלות בסרטן השד עולים בקרוב ל15%.
העובדה שמדובר במחקר שתוכנן היטב, והעובדה שמספר הנבדקים והנתונים שנאספו התפרסו על פני כחמש עשרה שנים ויותר, מבססת את התוצאות באופן שלא ניתן לבטל אותן או להתעלם מהן. מציאותו של קשר בין שני סוגי סרטן שנחשבו לכאורה לשונים פותחת פתח לביצוע מחקרים חדשים שיכללו חולים בשתי המחלות לצורך זיהוי מנגנון משותף אפשרי. נקודה חשובה נוספת שעלתה במחקר היא שכאשר לאישה יש קרובת משפחה שחלתה בסרטן השד וגם קרוב משפחה שחלה בסרטן הערמונית במקביל, יש לה סיכוי של כשמונים אחוז להפוך לחולת סרטן בעצמה. לממצאים הללו חשיבות מיוחדת לאיתור אוכלוסיית חולים בסיכון.
אבחון מוקדם מציל חיים
רופאים מסבירים שמציאת הקשר בין סוגי סרטן שונים הוא בעל היבט חשוב בהקשר של רפואה מונעת. ההוכחה שקיומו של סרטן הערמונית במשפחה מעלה את הסיכון לסרטן השד תוכל לסייע בקביעת המלצות מטעם ארגוני בריאות לקיום בדיקות בקרב אוכלוסייה ספציפית של נשים בעולם וגם בישראל. בארץ כעשרים אלף גברים המאובחנים כסובלים מסרטן הערמונית, ותוצאות המחקר, אם כן, נוגעות למאות ואף לאלפי נשים.
יש לציין שגם קשר הפוך יתכן ומתקיים, כלומר שגברים שבת משפחתם חלתה בסרטן השד מצויים בסיכון מוגבר לפתח סרטן הערמונית. עניין זה ראוי לציון מיוחד, כיוון שמסתבר שאוכלוסייה גדולה מאוד של גברים שחלו בסרטן הערמונית לא זוהו עד לשלב המתקדם של המחלה. כיוון שאבחון מוקדם יכול להציל את חייהם של חולי סרטן כפי שהוכיחו לא מעט מטופלים שזכו לקבל טיפול וניצלו, יש למחקר משמעות ברורה ומידית. מחקרי המשך שיתמקדו בהבנת הסיבות להתפרצות סרטן הערמונית וסרטן השד יוכלו, אם כן, להיות בעלי השפעה הן עבור גברים והן עבור נשים, במספרים יחסית ניכרים.