סרטן הערמונית וסרטן השד הם מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר, עבור גברים ונשים בהתאמה. אלא שהשכיחות הגבוהה שלהם, ממש לא אומרת שאנחנו צריכים להשלים עם העובדה שהם עלולים להופיע אצלנו. בדומה לרוב סוגי הסרטן האחרים, גם כאן יש שורה ארוכה של גורמים שעלולים להגדיל את הסיכוי לחלות בסרטן.
מחקר פורץ דרך שנערך באירופה לפני מספר שנים ניסה לראות האם אורח החיים שלנו – ובעיקר הרגלי השינה והאכילה – משפיעים על הסבירות לחלות בסרטן. כפי שתראו מיד, התשובה לכך בהחלט עשויה להיות חיובית.
כיצד נערך המחקר?
המחקר המדובר, שפורסם במהדורת יוני 2018 של כתב העת הנחשב International Journal of Cancer ושתורגם לעברית על ידי מרכז המידע הפועל מטעמה של האגודה למלחמה בסרטן, ניסה לבחון האם זמני האכילה, זמני השינה, סגנון החיים וה"כרונוטייפ" (ההגדרה של אנשים כטיפוסי "בוקר" או "ערב", בהתאם לשעון הביולוגי שלהם) משפיעים על הסבירות של האדם לחלות בסרטן הערמונית או בסרטן השד. החוקרים, מספרד ומאוסטריה, התבססו על מחקרים שכבר הצביעו על קשר מסוים הקיים בין דפוסים שאינם קבועים של שינה ואכילה לבין התחלואה במחלות כרוניות שונות, לרבות חלק מסוגי הסרטן, מחלות לב, מחלות כלי דם, השמנת יתר וסוכרת.
אוכלוסיית המחקר הנוכחי מנתה גברים ונשים ספרדים, בטווח גילאים רחב (85-20), אשר נחלקו לשתי קבוצות. קבוצת המחקר מנתה 1,205 נבדקים אשר חלו בסרטן השד ו-621 נבדקים שסבלו מסרטן הערמונית. קבוצת הביקורת, שמנתה 2,921 אנשים, הורכבה מאנשים אשר הבריאות שלהם הוגדרה כתקינה. הנבדקים, שכולם עבדו במשמרות יום ולא לילה, עברו ראיונות ומילאו שאלונים בהם תיארו את דפוסי הערות והשינה שלהם, הרגלי האכילה והמאפיינים הדמוגרפיים שלהם. המחקר בחן בנוסף עד כמה האנשים נצמדו לסגנון חיים אשר על פי ארגוני הסרטן הבין-לאומיים מפחית את הסיכויים לתחלואה בסרטן, כלומר, הקפדה על אחד מבין שש ההמלצות הבאות:
- שומן גוף באחוז נמוך
- הקפדה על קיום פעילות גופנית בתדירות ובעצימות מספקת
- צריכה נמוכה של משקאות ומאכלים המוגדרים כ"משמינים"
- צריכה נמוכה של מזון מהחי
- צריכה נמוכה של משקאות אלכוהוליים
- צריכה גבוהה של מזון צמחי המוגדר כבריא
הממצאים מראים כי הרגלי החיים אכן משפיעים על הסיכוי לחלות בסרטן
לאחר שהחוקרים שכללו את הנתונים והשתמשו בכלים סטטיסטיים על מנת לעבד אותם, הם הבחינו בכמה ממצאים מרתקים. הראשון שבהם הוא שמועד שנת הלילה משפיע בהחלט על הסיכון לחלות בסרטן הערמונית או סרטן השד. בקרב נבדלים אשר הקפידו ללכת לישון כשעתיים לאחר ארוחת הערב, הסיכון לסרטן הערמונית היה נמוך ב-26% ולסרטן השד ב-16% בהשוואה לנבדקים אשר נרדמו מיד לאחר תום ארוחת הערב. ממצאים דומים התגלו אצל נבדקים אשר ארוחת הערב שלהם הייתה לרוב בשעה מוקדמת יחסית (עד השעה 21:00) בהשוואה לנבדקים שנטו לאכול את ארוחת הערב שלהם מהשעה 22:00 ואילך.
המחקר הראה בנוסף כי ישנה חשיבות מכרעת ליצירת מרווחי זמן גדולים בין הארוחות, ושהאנשים שהקפידו על כך היו אלו אשר מילאו בצורה טובה יותר את ההמלצות של ארגוני הבריאות הבין-לאומיים לאורח חיים המפחית את הסבירות לסרטן ולמחלות אחרות, כמו גם אנשים שהוגדרו כ"טיפוסי בוקר". החוקרים הסיקו בהמשך לכך כי בחינת השעון הביולוגי היא חלק מתמונת התחלואה בסרטן והמליצו להקפיד על בחינת אלמנט זה במחקרים עתידיים נוספים העוסקים בתחלואה בסרטן ובאורח החיים של האדם.
מקורות ולקריאה נוספת:
Effect of Mistimed Eating Patterns on Breast and Prostate Cancer Risk (Mcc-Spain Study)
אולי יעניין אותך גם: