סקס בין גברים מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית?

סיכוי לסרטן הערמוניתבניגוד לגברים שניהלו מערכות יחסים מרובות עם בני המין השני, קיום יחסי מין עם בנות זוג רבות במהלך החיים נקשר לסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן הערמונית, כך עולה ממחקר קנדי שנערך באוניברסיטת מונטריאול- INRS.

למעשה, גברים שקיימו יחסי מין עם מעל 20 נשים היו בסיכון נמוך מ- 28 אחוזים ללקות בסרטן הערמונית. עם זאת, סקס בין גברים דווקא מכפיל את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, וזאת בניגוד לגברים שמעולם לא קיימו יחסי מין עם בני מינם.

במחקר השתתפו 3208 איש אשר התבקשו למלא שאלונים מיוחדים שהורכבו על ידי צוות המחקר. מתוכם, 1590 גברים אובחנו עם סרטן הערמונית בין השנים 2005 ו 2009, בעוד שיתר הגברים שהשתתפו במחקר סופחו לקבוצת הביקורת.

מספר הפרטנרים מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית

ראיות מצביעות על כך שלמספר הפרטנרים עימם קיימו הגברים יחסי מין קיימת השפעה רבה על ההתפתחות של מחלת הסרטן. הסיבה לכך אינה ברורה אולם קיימת השערה שלפיה ריבוי פרטרנים בקרב גברים הומוסקסואלים וקיום יחסי מין אנאליים פוגעים בבלוטת הערמונית.

הסבר נוסף שהוצע על ידי החוקרים היה שקיום יחסי מין בין גברים מגביר את הסיכוי ללקות במחלות מין אשר מהוות גורם נוסף לסרטן.

ממצאי המחקר

גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, בניגוד לאלה שסופחו לקבוצת הביקורת, לא אחת דיווחו על מקרי סרטן ערמונית אצל קרוב משפחתם מדרגה ראשונה (לדוגמא, אח או אב). רובם היו ממוצא קנדי, אירופאי ובודדים בלבד היו ממוצא אסיאתי. כמעט כל הגברים עם סרטן הערמונית עברו בדיקות סקר כשנתיים לפני אבחון המחלה ואילו 76% מהגברים בקבוצת הביקורת דיווחו שהוקרנו בשנתיים האחרונות. קבוצת הביקורת נבחרה בהתאם להכנסה דומה במשפחה, מצב משפחתי דומה, רקע של עישון וצריכת אלכוהול.

להמנעות מקיום יחסי מין לא היה הבדל בסיכוי ללקות בסרטן הערמונית. גם לגיל בו הגבר קיים יחסי מין לראשונה לא הייתה משמעות יתרה במחקר. סקס עם נשים נקשר לירידה בסיכון לסרטן הערמונית והמנגנון בעל ההשפעה ההגנתית נעוץ בעובדה שסקס עם פרטנריות רבות גורם להפחתת הגורמים המסרטנים בנוזל בלוטת הערמונית או להפחתה של ייצור קריסטלואידים.

יש קשר בין סרטן הערמונית למחלת מין?

לא נמצא קשר מובהק בין מחלות מין לבין סרטן הערמונית. אך עם זאת, החוקרים קובעים כי זה היה יכול ליהגרם עקב מחלות מין מדבקות. החוקרים ניתחו בנפרד שני סוגים של סרטן ערמונית- אגרסיבי ואגרסיבי פחות. גברים שמעולם לא קיימו יחסי מין, או כאלה שהיו להם 2-3 פרטנרים ואף יותר נמצאו בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן ערמונית מהסוג האגרסיבי פחות. בניגוד לכך, גברים שדיווחו על 20 פרטנריות היו בסיכון מופחת לחלות בסרטן הערמונית מהסוג הזה. ולמעשה הסיכון ללקות בסרטן הערמונית הפחות אגרסיבי היה גבוה ב-500% לעומת גברים שדיווחו על בן זוג אחד בלבד במהלך חייהם.

האם ניתן למנוע את המחלה?

בישראל כיום חיים כ- 16,000 גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, הסרטן השכיח ביותר בגברים. שיעורי ההישרדות גדלים בשל גורמים כמו אבחון מוקדם, פיקוח ובדיקות סקר.

חוקרים ברחבי העולם תרים אחר הגורמים למחלה ודרכים בהם ניתן להקטין את התחלואה. באחד המחקרים נמצא כי קיום יחסי מין עם פרטנריות רבות יכול להקטין את סיכויי התחלואה. ולמעשה, גברים הטרוסקסואלים שדיווחו על קיום יחסי מין עם מעל 20 פרטנריות היו בסיכון נמוך ב30 אחוזים ללקות בסרטן הערמונית.

למרבה הצער גנטיקה היא גורם מהותי לסרטן, בשל מעורבותם של גורמים גנטיים העוברים במשפחה.

ראו גם:

הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית קטן יותר בנימולים

דילוג לתוכן